@
S@kiZašto bi to trebao biti PETG ?
Radi se o viziru a ne o špricama ili posudama u kojima se drže tekući lijekovi ili hrana.
Tek za info široj zajednici:
"Projekt" izrade je pokrenut na FESB u Splitu od strane studenata koji su pronašli i doradili taj vizir i krenuli s idejom.
Inače, surađujemo nešto s tim ( i mnogim drugim fakultetima) pa smo se priključili odmah u startu, što i nije tako davno

Ideja je po meni više "udarnička" jer osim ,možda želje da se sudjeluje i napravi nešto korisno u trenutku kad puno toga izgleda crno i ponešto bespomoćno, nema pravog opravdanja.
S@ki je napisao da bi cijena bila cca 10 kn + PDV za (nadam se) profi napravljeni plastični vizir što je i po meni puno, ali još uvijek jeftinije od 50-60 g (ako se ništa ne uništi) plastike + 2-2.5 sata rada. Osim toga, to što mi napravimo i neće biti neka posebna kvaliteta
Cijena takvog industrijskog okvira (zajedno s prozirnim dijelom) baziran na par desetaka tisuća komada (treba li ih uopće toliko), zajedno s nekom maržom ne bi trebala biti veća od 2-3 kune.
Za usporedbu: za desetak okvira potrebna su u idealnim uvjetima praktički 24 sata rada stroja i između 50 i 60 dkg plastike (cca 100-120 ili više kn).
Ovo "udarnička" me podsjeća na dane obnove kad je 100 "udarnika" nešto lopatalo po savskom nasipu i skužilo se da će se kasniti tjedan dana.
Potom je došao bager i sve to riješio to za tri sata

Ali, kao što sam već napisao, sudjelovanje i osjećaj pripadnosti i korisnosti imaju svoju težinu.
Sasvim je neka treća stvar to što bi država da je ozbiljna Država to sve riješila s par deset tisuća Eura i riješila to za par dana.
Vidjeli smo već spremnost ulupavanja dvadeset milijuna (a pod pritiskom javnosti povlačenja) u sumnjive "medicinske" biznise.
Ovako par stotina (budalastih) entuzijasta nešto rade i vesele se u nadi da će biti korisni.
Inače, nakon konzultacija smo došli do toga da se to može odraditi od bilo kojeg materijala, pod uvjetom da je savitljiv i da se ne trga.
Isprva sam koristio PETG ali potom se prebacio na PLA+ materijal koji je praktički posve istih karakteristika.
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......