CORONA

Re: CORONA

PostPostao/la s@ki » Uto ožu 24, 2020 8:21 pm

je,. za takve.
jedini koji su se zasad oglasili a da mogu proizvesti su nova forma i traze 10kn+pdv po komadu.
Kako je ovo humanitarna akcija smatram cijenu neopravdanom i uredno sam otisao po paket transparentnih folija za uvezivanje i evo upravo ih busim.
Naknadno se javio jedan striček iz sesveta koji je donirao 100 araka od 1.5m2 0.3 folije, sada se organizira da se nekome otfura tko ih moze izrezati na mjeru . Studoši cijele hrv u se uključili i trenutno preko 200 printera printa prvenstveno ove vizire a onda ce se vidjeti dalje.
Ukratno, ispraznili smo sva skladišta i više nema PETG u HRV. Ja sam na još 3 role i vozdra.
i šut u dupe je korak prema naprijed
s@ki

PostPostao/la grunf » Uto ožu 24, 2020 11:11 pm

s@ki napisao:je,. za takve.
jedini koji su se zasad oglasili a da mogu proizvesti su nova forma i traze 10kn+pdv po komadu.
Kako je ovo humanitarna akcija smatram cijenu neopravdanom i uredno sam otisao po paket transparentnih folija za uvezivanje i evo upravo ih busim.
Naknadno se javio jedan striček iz sesveta koji je donirao 100 araka od 1.5m2 0.3 folije, sada se organizira da se nekome otfura tko ih moze izrezati na mjeru . Studoši cijele hrv u se uključili i trenutno preko 200 printera printa prvenstveno ove vizire a onda ce se vidjeti dalje.
Ukratno, ispraznili smo sva skladišta i više nema PETG u HRV. Ja sam na još 3 role i vozdra.

svaka čast s@ki, bravo :clap: :clap:
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega
grunf

PostPostao/la joe dalton » Uto ožu 24, 2020 11:45 pm

S@ki :bow-yellow:
joe dalton

PostPostao/la audio kutak » Sri ožu 25, 2020 12:17 am

sakiju :bow-yellow:

ako ti ja mogu što iz Njemačke nabaviti i poslati, javi
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la Master of disaster » Sri ožu 25, 2020 8:18 am

S@ki... :text-bravo:
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la davidbraco » Sri ožu 25, 2020 9:04 am

Dečki -jedno retoričko pitanje-da ove sekunde corona jednostavno iščezne,nestane

Koje bi posljedice ostale-može li svijet ikad više biti onaj "stari" ?
davidbraco

PostPostao/la davidbraco » Sri ožu 25, 2020 9:05 am

A i kontra pitanje-što će biti za 2 godine-broj ljudi,vrsta ekonomije,hoće li novac vrijediti, itd...?
davidbraco

PostPostao/la tubeman » Sri ožu 25, 2020 9:15 am

@S@ki

Zašto bi to trebao biti PETG ?
Radi se o viziru a ne o špricama ili posudama u kojima se drže tekući lijekovi ili hrana.
Tek za info široj zajednici:
"Projekt" izrade je pokrenut na FESB u Splitu od strane studenata koji su pronašli i doradili taj vizir i krenuli s idejom.
Inače, surađujemo nešto s tim ( i mnogim drugim fakultetima) pa smo se priključili odmah u startu, što i nije tako davno :)
Ideja je po meni više "udarnička" jer osim ,možda želje da se sudjeluje i napravi nešto korisno u trenutku kad puno toga izgleda crno i ponešto bespomoćno, nema pravog opravdanja.
S@ki je napisao da bi cijena bila cca 10 kn + PDV za (nadam se) profi napravljeni plastični vizir što je i po meni puno, ali još uvijek jeftinije od 50-60 g (ako se ništa ne uništi) plastike + 2-2.5 sata rada. Osim toga, to što mi napravimo i neće biti neka posebna kvaliteta :(
Cijena takvog industrijskog okvira (zajedno s prozirnim dijelom) baziran na par desetaka tisuća komada (treba li ih uopće toliko), zajedno s nekom maržom ne bi trebala biti veća od 2-3 kune.
Za usporedbu: za desetak okvira potrebna su u idealnim uvjetima praktički 24 sata rada stroja i između 50 i 60 dkg plastike (cca 100-120 ili više kn).

Ovo "udarnička" me podsjeća na dane obnove kad je 100 "udarnika" nešto lopatalo po savskom nasipu i skužilo se da će se kasniti tjedan dana.
Potom je došao bager i sve to riješio to za tri sata :)
Ali, kao što sam već napisao, sudjelovanje i osjećaj pripadnosti i korisnosti imaju svoju težinu.
Sasvim je neka treća stvar to što bi država da je ozbiljna Država to sve riješila s par deset tisuća Eura i riješila to za par dana.
Vidjeli smo već spremnost ulupavanja dvadeset milijuna (a pod pritiskom javnosti povlačenja) u sumnjive "medicinske" biznise.
Ovako par stotina (budalastih) entuzijasta nešto rade i vesele se u nadi da će biti korisni.

Inače, nakon konzultacija smo došli do toga da se to može odraditi od bilo kojeg materijala, pod uvjetom da je savitljiv i da se ne trga.
Isprva sam koristio PETG ali potom se prebacio na PLA+ materijal koji je praktički posve istih karakteristika.
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la s@ki » Sri ožu 25, 2020 9:21 am

da ukratko odgovorim svima, evo prvi paket maski ide danas na hitnu u Sisak, na intubacije u Rebro te Dom zdravlja Centar a oni će rasporediti dalje.
PETG filamenta u HRV više nema, ako slučajno imate ili znate nekog da mu stoji a voljan je proslijediti znate gdje sam.
Također, PP, pa čak i običan PLA će uskoro biti potrebni jer su prihvatili i ideju izrade dodataka za kvake da vrata mogu laktovima otvarati /zatvarati (znam da zvuci glupo ali neka jednostavno nemozes potegnuti laktom)

Kutak, vjeorjatno švabija ima, ruku na srce ima tamo daleko više kapaciteta, a i amazon je dostupan. Problem je nažalost (svi smo si tu doma, nemamo si što lagati) što to ne mogu od tebe tražiti jer ga više nemam čime kupiti. Osobno sam im ispraznio svoju zalihu gratis i dobavio inicijalnu količinu folija i elastike te ne pritnam apsolutno ništa osim za njih (nije da bi inace imao za koga :) ), no za daljne investicije jednostavno nemam odakle.
s@ki

PostPostao/la s@ki » Sri ožu 25, 2020 9:30 am

Danko, ja sam da ti budem iskren objavio na FB svog obrta dan dva ranije nego je krenula akcija i trazio da se kontaktira medicinsko osoblje. Trebalo je kratko da i kum od svog sefa dobi zeleno svjetlo i krenulo se. Tek sam naknadno saznao za inicijativu studenata i moram prizanti da su (barem na prvu) uzeli veći kolač nego što mogu pojesti. Čovjke iz sesveta se javio da donira 0.3 foliju, oko 150m2, smao ju treba podići, 3 dana mu se nitko ne javlja.
Dodali su me u mailing listu u kojoj raspravljaju koji profil printera i kako dezinficirati prije. O nekim stvarima se jednostavno previše komplicira a ljudima hitno treba. Toliko u prilog udarničkoj , apsolutno si u pravu
JA sam s ovima u kontaktu provjerio i dogovorio slijedeće : ja maske obrisem IPA (dok ga imam) i oni svakako dezinficiraju s cim god da dezinficiraju inace.
Tu je odmah odgovor zašto PETG, zato jer je kao što znaš i sam najjednostavniji za print od intertnih materijala i morao bi moći izdržati sve alkohole i čudesa s kojima bi ga htjeli zaljevati da se dezinficira.
PLA+, HD i sl bi vjerojatno isto funkcioniralo, no za ABS primjerice nebih osobno garantirao da ga neće opizdit nekom varijantom acetona i eto topljenja. :)

10kn+PDV je nova forma iz Selske trazila za samo izrezanu foliju za dimenziju sa prusinog bloga , ne za kompletan vizir ;)
s@ki

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica