pojačalo sa 6p3s-e

Re: pojačalo sa 6p3s-e

PostPostao/la harkonen » Čet lip 27, 2013 7:34 am

Audio kutak,
ovo ti neće ići tako. Ponovit ću se i opet - osnovne stvari oko teorije cijevnih pojačala moraš znati pa ti preporučujem
da posjetiš recimo neku od informativnih stranica poput http://www.valvewizard.co.uk/ i tu pročitaš ove članke
s lijeve strane izbornika.
Sinteza sinteze, informativno i grafički popraćeno, tada će ti dosta toga biti jasnije. Bez ljutnje, ali ne može drugačije.
Sumnjam da bi ti tako široke i bazične odgovore na tvoja pitanja ponovo pisao itko na forumu, pa da tvoj post ne ostane bez
odgovora....
Opus Diy
harkonen

PostPostao/la Schultz » Čet lip 27, 2013 8:55 am

audio kutak napisao:neke stvari možeš
bez problema a neke ipak trebaš pitati.

OT.

Nisam se htio miješati u cijelu priču jer neznam oko čega je uopće i počelo a na kraju krajeva, nije me ni briga, ali moram izraziti moje apsolutno neslaganje sa izrečenim!

Član sam stotina foruma na kojima više ili manje sudjelujem i nigdje nisam vidio da admin/mod pita nekoga da li će mu obrisati post/puknuti warn/ban i slično.

Ono što se ovdje događa, sa prebacivanjem postova i nebrisanjem istih, po meni je totalni presedan i za svaku pohvalu.

Ali članovi su ti koji su odgovorni za svoje postove ali, moje osobno mišljenje je da ako je post pomaknut/izbrisan i slično, član foruma se nema pravo buniti jer je skoro sigurno prekršeno neko napisano ili nenapisano pravilo postanja i ponašanja.

Ne kažem da je itko bezgriješan pa tako ni admin/mod ali, da se vratim na početak off topica, ne vidim razlog zašto bi admin/mod ikoga išta pitao. Ovo je forum i na njemu je vrlo slaba demokracija....

Khm... Dobro...

Živili
Malvazijski tigar
Schultz

PostPostao/la tom_hifi » Čet lip 27, 2013 12:04 pm

Dobro ti Harkonen zbori ... kažeš da znaš nešto 'više' o tranzistorima, a onda pitaš što je Push Pull kod cijevi. Daj onda reci što je Push Pull kod tranzistora? Jedan po kanalu ili?

Bez uvrede, ja ću isto, ponovno proučiti par stvari sa stranice koje je Harkonen linkao, a tebi preporučam dosta kave i čitanja :whistle:
tom_hifi

PostPostao/la tubeman » Čet lip 27, 2013 2:21 pm

Mislim da više ne treba širiti temu na ovu stranu :)
Harkonen je sve rekao na početku, i sve dalje je navlačenje mačka za rep.
I ovaj moj post je nepotreban, ali osjećam potrebu da predložim kanaliziranje teme u njezin tok, mada nisam siguran u koji se sliv, ta sada već široka i mutna rijeka, misli uliti.

AK je krenuo s premisom jeftinog pojačala, bez kako sada izgleda, konkretne ideje.
Zato mislim (ponovo) da treba prvo dobro zbrojiti sve lončiće i vidjeti što mu se uklapa u "koncepciju".
Internetsko gomilanje šema i uglavnom nekompetentno komentiranje istih ga je vjerojatno zbunilo, pa se traži idealna "šema" i "topologija" koja svira bolje od drugih.
Šeme i topologije NE SVIRAJU (opet ponavljam).
Istina je da će SVAKA šema, ako se korektno implementira, uključujući korektne komponente, ispravljač i transformator, dati više-manje iste rezultate.
Sve ostalo je naša imaginacija, psihoakustika, nazovimo to kako god hoćemo, pogotovo ako je popraćena vizualnom komponentom.
Zato predlažem, a to mu (A.Ku.u) sigurno nitko neće uskratiti, da pogleda, čuje neke od živućih "projekata pri čemu će sam moći procijeniti što će pokušati napraviti.

Ja nisam odmah reagirao sa šemom znajući brzinu kojom se (ne samo kod A.K.a) mijenja mišljenje i eliminiraju ili prihvaćaju šeme.
Previše truda treba uložiti u objašnjenja, crtanje samo da bi se dotična uskladištila nekuda po diskovima.

Uopće nije bitno radi li se o PP, SE ili kakvom god konceptu, ovim ili onim cijevima, ne daj bože tranzistorima).
Važno je da ti se nešto svidi toliko da to poželiš imati kod kuće.
Na kraju, nitko ne garantira da će krajnji efekt s drugim zvučnicima, DACom ili CDP-om biti isti kao tamo gdje si to čuo.
Bit je da se to "osjeti" i onda u nastavku gradnje sustava približi željenom zvuku.
Isto tako, nakon nekog vremena ti taj zvuk možda i dosadi i poželiš to, kao pravi DIY-er, promijeniti.
Tu je i bit DIY-a, jer na kraju skužiš kako sve to radi, možeš relativno jednostavno i jeftino prilagoditi sve sebi i smijati se HIGH-ENDerima koji uglavnom nemaju pojma o ničemu, i grade oko svega toga mitove i zidove kako bi pokazali svoju nemoć jer su financijski preslabi imati ono što se može kupiti samo novcem.
Sami se ne osjećaju sposobni nešto napraviti i onda otpor prema DIY-u neracionalno raste.
Ono što je netko već napisao isto stoji: Ne može se u DIY bez poznavanja osnovne teorije.
A barem to danas nije problem pronaći.
Mora se priznati da bi bilo glupo maltretirati sve oko sebe pedeset puta dnevno sa notornim stvarima.
Ovako ostaneš vječno frustriran i nesretan, i u konačnici ništa ne napraviš.
Još je gore ako nešto i napraviš a ne znaš kako to radi.

To ne znači da svi skupa nećemo pomoći, ali krajnja korist je zanemariva: skalupiti će se nešto što možda i nismo željelli.
I onda se traže kupci ......

Zato predlažem da se vratimo temi, naravno ako ona koga uopće više zanima.
Nadrljali smo ne znam koliko vrlo besplodnih stranica i pretvorili je u brbljaonicu nam svagdašnju :)
Ili će tema nešto iznjedriti, ili je prebacimo kamo spada.
Tu podržavam Sakija u potpunosti.
Neću se ljutiti, dapače, predlažem da se i ovaj moj post nakon toga što ga oni koji ga baš budu htjeli pročitati, prebaci u recycler.
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la joe dalton » Čet lip 27, 2013 2:47 pm

Schultz napisao:
audio kutak napisao:neke stvari možeš
bez problema a neke ipak trebaš pitati.

OT.

Nisam se htio miješati u cijelu priču jer neznam oko čega je uopće i počelo a na kraju krajeva, nije me ni briga, ali moram izraziti moje apsolutno neslaganje sa izrečenim!

Član sam stotina foruma na kojima više ili manje sudjelujem i nigdje nisam vidio da admin/mod pita nekoga da li će mu obrisati post/puknuti warn/ban i slično.

Ono što se ovdje događa, sa prebacivanjem postova i nebrisanjem istih, po meni je totalni presedan i za svaku pohvalu.

Ali članovi su ti koji su odgovorni za svoje postove ali, moje osobno mišljenje je da ako je post pomaknut/izbrisan i slično, član foruma se nema pravo buniti jer je skoro sigurno prekršeno neko napisano ili nenapisano pravilo postanja i ponašanja.

Ne kažem da je itko bezgriješan pa tako ni admin/mod ali, da se vratim na početak off topica, ne vidim razlog zašto bi admin/mod ikoga išta pitao. Ovo je forum i na njemu je vrlo slaba demokracija....

Khm... Dobro...

Živili

Slažem se s komentarom.
Dodao bi samo da je važno da postoje pravila pri administriranju i da se provode bez iznimke i na sve jednako. To je čini mi se i bilo problematično na nekim drugim forumima.
joe dalton

PostPostao/la joe dalton » Čet lip 27, 2013 2:57 pm

tubeman napisao:Mislim da više ne treba širiti temu na ovu stranu :)
Harkonen je sve rekao na početku, i sve dalje je navlačenje mačka za rep.
I ovaj moj post je nepotreban, ali osjećam potrebu da predložim kanaliziranje teme u njezin tok, mada nisam siguran u koji se sliv, ta sada već široka i mutna rijeka, misli uliti.

AK je krenuo s premisom jeftinog pojačala, bez kako sada izgleda, konkretne ideje.
Zato mislim (ponovo) da treba prvo dobro zbrojiti sve lončiće i vidjeti što mu se uklapa u "koncepciju".
Internetsko gomilanje šema i uglavnom nekompetentno komentiranje istih ga je vjerojatno zbunilo, pa se traži idealna "šema" i "topologija" koja svira bolje od drugih.
Šeme i topologije NE SVIRAJU (opet ponavljam).
Istina je da će SVAKA šema, ako se korektno implementira, uključujući korektne komponente, ispravljač i transformator, dati više-manje iste rezultate.

Ne znam što si konkretno mislio pod ovim, ali moglo bi se jako krivo shvatiti. Topologija ili shema pojačala je itekako bitna. Internet je prepun shema koje ne samo da ne sviraju nego i u slučaju direktne implementacije riskiraju pojavu bijelog dima. I treba određen nivo tehničkog znanja za prepoznati takve. A sad što smatraš 'nekompetentnim' komentiranjem mi baš i nije jasno. Mislim da su ovdje svi komentari bili jasno tehnički argumentirani.
S ostatkom posta se uglavnom slažem.
joe dalton

PostPostao/la audio kutak » Čet lip 27, 2013 3:12 pm

Molim admina da ovo moje pisanje njemu i sve odgovore poslije toga prebaci u posebnu temu, npr: "Pisma adminu" u pravila foruma
ili neka sam napravi po volji .... ipak smo temu previše natrpali...

hvala lijepa
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la sonny » Čet lip 27, 2013 3:15 pm

Mislim da Tubeman nije pod nekompetentnim komentiranjem mislio na postove s ovog foruma...
Simple kind of man
sonny

PostPostao/la tom_hifi » Čet lip 27, 2013 3:24 pm

audio kutak napisao:Molim admina da ovo moje pisanje njemu i sve odgovore poslije toga prebaci u posebnu temu, npr: "Pisma adminu" u pravila foruma
ili neka sam napravi po volji .... ipak smo temu previše natrpali...

hvala lijepa

Baš i nisu svi odgovori nakon toga vezani uz to, nego ima bome i komentara koji se direktno tiču ove teme. Npr. harkonenov komentar s linkom koji pojašnjava podosta toga.
tom_hifi

PostPostao/la audio kutak » Čet lip 27, 2013 3:26 pm

harkonen napisao:Audio kutak,
ovo ti neće ići tako. Ponovit ću se i opet - osnovne stvari oko teorije cijevnih pojačala moraš znati pa ti preporučujem
da posjetiš recimo neku od informativnih stranica poput http://www.valvewizard.co.uk/" target="_blank" target="_blank i tu pročitaš ove članke
s lijeve strane izbornika.
Sinteza sinteze, informativno i grafički popraćeno, tada će ti dosta toga biti jasnije. Bez ljutnje, ali ne može drugačije.
Sumnjam da bi ti tako široke i bazične odgovore na tvoja pitanja ponovo pisao itko na forumu, pa da tvoj post ne ostane bez
odgovora....

ček, pa ne konstruiram ja pojačalo od početka! Niti sam tehnički potkovan kao ti i drugi na forumu... Meni je želja napraviti pojačalo
po nekoj postojećoj shemi sa cijevima 6p3s. Dosta ljudi kažu da ima specifičan zvuk pa bih ga i ja volio ćuti Ja sam izabrao pojačalo
koje bih htio raditi na valvolando.it , koje je napravljeno u dosta primjeraka i prema tome dokazano radi....
Nitko sa foruma mi nije dao neku konkretnu shemu po kojoj je radio amp sa tim cijevima, molio sam i tubemana da mi pošalje shemu po kojoj
je on radio ali ništa nisam dobio

Ja sam "vas" na forumu htio zamoliti da mi pomognete izabrati izlazni trafo te eventualno neke preinake ako treba

Znaći, shemu imamo, eventualne preinake ako treba slobodno su dobrodošle... molim savjet koji trafo uzeti? Autor
je naveo: Primario 6,6 KOhm plate to plate Secondario 8Ohm, 7 Strati Nucleo EI

Ako smatrate da je tubemanov projekt sa istim cijevima tu negdje (nisam nigdje naveo da mora biti 20W, može i manje) rado
bih želio vidjeti tu shemu pa da napokon krenemo sa tim...
We Are DIY-erz...
audio kutak

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Cijevna tehnika