Elvis:
I ja sam bio početnik i prvi trafo koji sam motao samostalno bio je za 211 cijevi (ne baš mali zalogaj za početnika) i radio je solidno, naučio sam se boriti sa 1,2 kV no nisam znao fore kako smanjiti kapacitet takvog trafa..... ali vremenom stičeš iskustva, što nije slučaj kada je uvjetno rečeno "gotovanstvo" u pitanju.
ZAŠTO STALNO PLAŠITE ljude na forumu i mistificirate priču oko izlaznih trafoa. Ako ih već ne motaš, bar nemoj strašiti druge koji imaju volju upustiti se u to. Trafo NIJE teško namotati, ne kužim . Izrada trafa je pravo zadovoljstvo, ma koliko god na prvu izgledalo da je zapravo samo prava muka
Ne volim puno kvotati, jer se neke vrste kvotanja mogu krivo shvatiti.
Ne znam zašto se Elvis baš mene uhvatio (
Nije vrijeme i mjesto za premjeravanje patki, ali slobodan sam (budući da tvrdi suprotno), skromno ustvrditi da sam projektirao i OSOBNO namotao više transformatora od Elvisa.
Radim to (uz malu pauzu) od 1973. godine, i puno kilometara žice mi je prošlo kroz prste, a ponešto i kroz motalicu (prvo ručnu a zatim automatsku) koje sam nabavio u nekom trenutku.
Zato mislim da sam donekle kompetentan ponešto reči.
Nitko tu nikoga ne plaši niti mistificira, a ponajmanje ja.
Ne znam gdje se Elvis u tom rasponu nalazi kada učestalo to spominje, ali ja to na ovom forumu nisam primijetio.
Osim toga, uvjeren sam da smo ovdje svi ozbiljni ljudi koji znaju čitaiti i (provjereno) se koristiti internetom.
U knjigama sve piše, postoje proračuni, gotovi softveri za to, a čak na Jubitou mnogi, vrlo detaljni prikazi motanja.
Što se tu onda mistificira i tko ozbiljnog i odraslog čovjeka može ičime uplašiti ????
Osim toga, zašto bi svi trebali imati zadovoljsto u izradi transformatora??
Netko voli popravljati aute, netko ušminkavati, a netko tek voziti.
Zašto bi ovdje bilo drugačije?
Zašto u krajnjoj liniji netko ne bi smio i htio biti početnik (kao što je i sam napisao da je bio?).
Zar itko smije dečke s AFN-a smatrati gotovanima i bezveznjacima što imaju drugačiji pogled na dobar zvuk i što se (barem većina) ne razumiju u izlazne transformatore?
Ne stoji da ikoga nagovaram na gotovanstvo.
Tek sam konstatirao da nemaju svi mogućnosti motati sami trafoe.
Treba nabaviti lim, žicu, tijela, izolaciju i imati živaca potrošiti puno vremena pa i novca.
Mnogima se to jednostavno ne da ili se ne osjećaju sposobnim, i to im nitko ne smije zamjeriti.
Računati na jezgre iz UPS-ova, starih mrežnih transformatora je isto tako problematično, pogotovo ako ih ne znaš ukrotiti,osobito ako se radi o SE A klasi.
Kada bi svi trebali znati savaršeno motati svoje trafe ili kupovati vrhunske fabrikate (očito Elvis drugo ne priznaje) onda bi se ovdje gradili SAMO kineski kitovi i flipflop žmigavci s dva tranzistora.
Istina je da treba ukazati na to da će pravi rezultat izostati (to sam već napisao i neću se ponavljati), ali će potaknuti na daljnji rad, napredak, možda i na čitanje s razumijevanjem barem neke od svih onih silnih PDF-ova koji se tako marljivo "arhiviraju" po računalima a da ih se nikada ne otvori.
Davorin je uglavnom sve napisao (ne znam po koji put) i tu se nema bilo što više dodati.
Onaj koji je pažljivo, i bez apriori negativnih emocija pročitao moj prethodni (i jedini) post, vjerojatno je shvatio što sam želio reči, a prvenstveno se odnosilo na podršku (pa i bilo kakvoj) dobroj volji i želji da se nešto napravi.
Zato sam i napisao da je će uređaj s trafom iz SImfonije bolje raditi nego s nikakvim.
Ponavljam da ne odobravam uništavanje starih cijevnih radija (osobno ih imam oko 400 + par stotina ostalih uređaja - što će reči da ih znam cijeniti), ali svatko ima svoje kriterije vrijednosti i potreba, pa ako misli da će profitirati s time (Elvis je sam napisao da je isto to radio
I ja sam svoje prvo pojačalo napravio negdje 1972. od starog radija kojeg je otac donio iz Švicarske one godine kada sam se rodio
Ako je to cijena svakog novog "konstruktora" - mala je
A "konstruktoru" koji tvrdi da takav uređaj radi bolje od AudioNotea, nećemo se smijati već mu objasniti zašto to nije i ne može biti tako.
I to na način kako je Davorin napisao, a ne sa spominjanjem razno raznih pridjeva vezanih uz gaće i generalnim patroniziranjem jer ćemo tako samo izazvati razočaranje i odustajanje.
Na kraju, ovo je samo zabava i hobi.
Zato Fixxer, ako misliš ozbiljno, samo nastavi s pojačalom, pa ga možda ukutijaš u nešto ljepše kada proradi onako kako se od njega očekuje.
ECL86 sigurno nije pi***n dim, i s njom se sigurno može napraviti dobro pojačalo, pretpojačalo, MM RIAA i koješta drugo.
Radi se o praktički zadnjoj komercijalnoj audio namjenskoj projektiranoj i proizvedenoj cjevi.
To što je (kao i PCL86) ima na svakom koraku ne znači da ne valja, već to treba prihvatiti kao benefit i marljivo ih skupljati.
Možda nije cool šmekerima, ali to treba ignorirati jer će oni ionako popljuvati sve ono što nije egzotika, što nije lako i jeftino nabavljivo ili što nije napravljeno onako kako su (češće BI) to oni napravili.
Ozbiljan pristup, usmjeren prvenstveno na što bolji ispravljač i (naravno) transformator će sigurno dati dobar rezultat.
Ponovno (po tko zna koji put) svečano (
Sorry Fixxer, neću Ti više zagađivati temu