Quicky, ECL86 SE

Re: Quicky, ECL86 SE

PostPostao/la tubeman » Pet tra 04, 2014 6:14 pm

Elvis:
I ja sam bio početnik i prvi trafo koji sam motao samostalno bio je za 211 cijevi (ne baš mali zalogaj za početnika) i radio je solidno, naučio sam se boriti sa 1,2 kV no nisam znao fore kako smanjiti kapacitet takvog trafa..... ali vremenom stičeš iskustva, što nije slučaj kada je uvjetno rečeno "gotovanstvo" u pitanju.
ZAŠTO STALNO PLAŠITE ljude na forumu i mistificirate priču oko izlaznih trafoa. Ako ih već ne motaš, bar nemoj strašiti druge koji imaju volju upustiti se u to. Trafo NIJE teško namotati, ne kužim . Izrada trafa je pravo zadovoljstvo, ma koliko god na prvu izgledalo da je zapravo samo prava muka

Ne volim puno kvotati, jer se neke vrste kvotanja mogu krivo shvatiti.
Ne znam zašto se Elvis baš mene uhvatio ( ;) ) i kvota li ga kvota, i ono gdje se možda ne slažemo i ono gdje se slažemo.
Nije vrijeme i mjesto za premjeravanje patki, ali slobodan sam (budući da tvrdi suprotno), skromno ustvrditi da sam projektirao i OSOBNO namotao više transformatora od Elvisa.
Radim to (uz malu pauzu) od 1973. godine, i puno kilometara žice mi je prošlo kroz prste, a ponešto i kroz motalicu (prvo ručnu a zatim automatsku) koje sam nabavio u nekom trenutku.
Zato mislim da sam donekle kompetentan ponešto reči.

Nitko tu nikoga ne plaši niti mistificira, a ponajmanje ja.
Ne znam gdje se Elvis u tom rasponu nalazi kada učestalo to spominje, ali ja to na ovom forumu nisam primijetio.
Osim toga, uvjeren sam da smo ovdje svi ozbiljni ljudi koji znaju čitaiti i (provjereno) se koristiti internetom.
U knjigama sve piše, postoje proračuni, gotovi softveri za to, a čak na Jubitou mnogi, vrlo detaljni prikazi motanja.
Što se tu onda mistificira i tko ozbiljnog i odraslog čovjeka može ičime uplašiti ????
Osim toga, zašto bi svi trebali imati zadovoljsto u izradi transformatora??
Netko voli popravljati aute, netko ušminkavati, a netko tek voziti.
Zašto bi ovdje bilo drugačije?
Zašto u krajnjoj liniji netko ne bi smio i htio biti početnik (kao što je i sam napisao da je bio?).
Zar itko smije dečke s AFN-a smatrati gotovanima i bezveznjacima što imaju drugačiji pogled na dobar zvuk i što se (barem većina) ne razumiju u izlazne transformatore?

Ne stoji da ikoga nagovaram na gotovanstvo.
Tek sam konstatirao da nemaju svi mogućnosti motati sami trafoe.
Treba nabaviti lim, žicu, tijela, izolaciju i imati živaca potrošiti puno vremena pa i novca.
Mnogima se to jednostavno ne da ili se ne osjećaju sposobnim, i to im nitko ne smije zamjeriti.
Računati na jezgre iz UPS-ova, starih mrežnih transformatora je isto tako problematično, pogotovo ako ih ne znaš ukrotiti,osobito ako se radi o SE A klasi.
Kada bi svi trebali znati savaršeno motati svoje trafe ili kupovati vrhunske fabrikate (očito Elvis drugo ne priznaje) onda bi se ovdje gradili SAMO kineski kitovi i flipflop žmigavci s dva tranzistora.

Istina je da treba ukazati na to da će pravi rezultat izostati (to sam već napisao i neću se ponavljati), ali će potaknuti na daljnji rad, napredak, možda i na čitanje s razumijevanjem barem neke od svih onih silnih PDF-ova koji se tako marljivo "arhiviraju" po računalima a da ih se nikada ne otvori.

Davorin je uglavnom sve napisao (ne znam po koji put) i tu se nema bilo što više dodati.
Onaj koji je pažljivo, i bez apriori negativnih emocija pročitao moj prethodni (i jedini) post, vjerojatno je shvatio što sam želio reči, a prvenstveno se odnosilo na podršku (pa i bilo kakvoj) dobroj volji i želji da se nešto napravi.
Zato sam i napisao da je će uređaj s trafom iz SImfonije bolje raditi nego s nikakvim.
Ponavljam da ne odobravam uništavanje starih cijevnih radija (osobno ih imam oko 400 + par stotina ostalih uređaja - što će reči da ih znam cijeniti), ali svatko ima svoje kriterije vrijednosti i potreba, pa ako misli da će profitirati s time (Elvis je sam napisao da je isto to radio :) ) neka mu bude.
I ja sam svoje prvo pojačalo napravio negdje 1972. od starog radija kojeg je otac donio iz Švicarske one godine kada sam se rodio :) :)
Ako je to cijena svakog novog "konstruktora" - mala je :)

A "konstruktoru" koji tvrdi da takav uređaj radi bolje od AudioNotea, nećemo se smijati već mu objasniti zašto to nije i ne može biti tako.
I to na način kako je Davorin napisao, a ne sa spominjanjem razno raznih pridjeva vezanih uz gaće i generalnim patroniziranjem jer ćemo tako samo izazvati razočaranje i odustajanje.
Na kraju, ovo je samo zabava i hobi.

Zato Fixxer, ako misliš ozbiljno, samo nastavi s pojačalom, pa ga možda ukutijaš u nešto ljepše kada proradi onako kako se od njega očekuje.
ECL86 sigurno nije pi***n dim, i s njom se sigurno može napraviti dobro pojačalo, pretpojačalo, MM RIAA i koješta drugo.
Radi se o praktički zadnjoj komercijalnoj audio namjenskoj projektiranoj i proizvedenoj cjevi.
To što je (kao i PCL86) ima na svakom koraku ne znači da ne valja, već to treba prihvatiti kao benefit i marljivo ih skupljati.
Možda nije cool šmekerima, ali to treba ignorirati jer će oni ionako popljuvati sve ono što nije egzotika, što nije lako i jeftino nabavljivo ili što nije napravljeno onako kako su (češće BI) to oni napravili.

Ozbiljan pristup, usmjeren prvenstveno na što bolji ispravljač i (naravno) transformator će sigurno dati dobar rezultat.

Ponovno (po tko zna koji put) svečano ( :) ) izjavljujem da nemam nikakvih ambicija prodavati ili preprodavati ikakve uređaje, graditi ih za novac i bilo što takvo, pa se nitko ne bi trebao osjećati ugoženim s moje strane.
Sorry Fixxer, neću Ti više zagađivati temu :oops:
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la pinco » Pet tra 04, 2014 7:19 pm

Ne bavin se izlaznin pojačalima sa cijevima, osta san na preampima tako da nemogu bit kompetentan, ali milin da je Elvis 100% u pravu. Poznavajuć ga osobno, mogu sa sigurnošću reć da je to osoba koja poštiva svaćiji put u ovome hobiju, bilo to cijevi, tranzisori, topologije i sl. Dobronamjerno je sugerira, a šta je i meni jasno, mada se ne bavin sa time, moš napravit 100 konstrukcija, eksperimenata, ali kod bavljenja cijevima mislin da je daleko najbitnije da se sam upustiš u izradu izlaznoga trafa, tek tu moš zaokružit priću svoje konstrukcije. Možeš ti napravit super shemu, stavit dobre radne točke, imat vrhunske dijelove, ali ako nemoš uticat na konstrukciju izlaznoga trafa, padaš u velike kompromise. Tija netija ili konstrukciju prilagođavaš trafu koji si u mogučnosti nabavit, ili je trafo neadekvatan onome šta radiš. Kako je i Elvis sam reka, zadovoljstvo prvih radova samo da proradu korektno brzo splasne, i na kraju je po meni bolje zacrtat sebi neki zahtjevniji projekt, radit ga duže, u skladu sa mogućnostima naravno, ali da si na kraju zadovoljan. Napravit ćeš manje toga ali zadovoljstvo će duže trajat.
pinco

PostPostao/la pamook » Pet tra 04, 2014 10:04 pm

...ja bih se opet slozio s Tubemanom :P

Ne svidja mi se AFN pristup, a Elvis je vec par puta kroz svoje (rijetke) postove proglasio P(C)L i slicne cijevi materijalom za peetchkice, pa bismo valjda svi (pocetnici, i oni ne bas takvi) trebali uzet nesto iz teze artiljerije, jerbo je to to.

S druge strane, kroz vise razgovora s ljudima koji znaju sto rade, vezano uz izlazne trafoe receno mi je (a nemam namjeru niti promila sumnjati u izreceno) da je to jedan "dobar komad" za zagristi, i ako se covjek ne zeli uvuci dovoljno duboko u materiju, bolje se ne upustati samo povrsinski.

I otud zadovoljstvo da se nesto napravi a ne zna puno, i svaki put se (jos) ponesto nauci.

Ajmo sad ekipa pocetnika (sa mnom na zacelju ili prema sredini) - svi group buy Lundahl-a za start, a kako ni to nije bas nesto, Tamura ili vec nesto bi bio logican izbor. Jer sve ostalo je natezanje kite i nije vrijedno ni spomena ni slusanja.

Long live the king

:character-grover:
---- Samoukices fumo iuvat ----
pamook

PostPostao/la Edison » Pet tra 04, 2014 11:19 pm

pinco napisao:moš napravit 100 konstrukcija, eksperimenata, ali kod bavljenja cijevima mislin da je daleko najbitnije da se sam upustiš u izradu izlaznoga trafa, tek tu moš zaokružit priću svoje konstrukcije. Možeš ti napravit super shemu, stavit dobre radne točke, imat vrhunske dijelove, ali ako nemoš uticat na konstrukciju izlaznoga trafa, padaš u velike kompromise. Tija netija ili konstrukciju prilagođavaš trafu koji si u mogučnosti nabavit, ili je trafo neadekvatan onome šta radiš.

Pinco, dozvoli da se ne slozim s ovim. Proracunati dobar izlazni trafo je veliki zalogaj. Moras biti u tome, mora ti netko tko zna nesto i reci, samo prelistavnje interneta nije dovoljno za to. Napraviti (dobar) takav trafo je jos veci zalogaj. Daj mi reci gdje nabaviti dobar trafo lim za 4-6 transformatora? Gdje nabaviti zicu raznih promjera, osim na velike kolutove? Kad cu ja potrositi takav kolut zice? I gdje cu ga drzati do tada u stanu... jer ja nemam radionicu. Gdje u stanu drzati trafo limove, izolaciju, trafo-lakove? Dobro, mogu ih peci u u rerni... Ako nabavim materijal za motanje trafoa, neku primitivnu motalicu, i sve sto treba, ako ga sam proracunam i namotam, prvi i nece biti bas neki... kao i prvi macici... Pa vise mi se isplati kupiti par Tamura, dobit cu odlicne trafoe i proci cu u konacnici puno jeftinije.

Nasa je sreca da dobri ljudi kao sto su davorin, tubeman, harkonen... znaju proracunati trafo. Jos nam je veca sreca da ih Kolarek, Branko iz Odeona, Sveto i jos neki mogu namotati, i to cine dobro i ne preskupo. I onda ne vidim problem u nabavi odgovarajuceg trafoa za projekt. Kome takvi nisu dobri, moze naruciti kod Krkleca, ili kod Sebarta u Sloveniji. O drugim mogucnostima nabave sa svih strana svijeta ne bih ni govorio.

Sigurno nije ni jedan projekt kiksao jer autor nikako nije mogao doci do odgovarajuceg trafoa. Moguce je da odgovarajuci nije mogao, ili nije htio platiti...

Meni nista ne smeta ni kad netko slozi cijeli projekt od kineskih jeftinih kitova. I tu se dosta nauci, mora se dobro ugrijati mozak da se to dovede u funkcionalnu cjelinu. Ovo je hobi, svatko ga trci brzinom koja mu odgovara. Ne trazimo pri tom sveti gral, bar se nadam...

Ja se ovim bavim ne sto mi trebaju pojacala koja radim, vec stoga sto mi je to gust. A nije mi gust stan pretvoriti u radionicu i u njoj motati trafoe. Iako, moram priznati da mi stan i bez toga vec jako slici radionici... Moje prvo cjevno pojacalo je bilo RH-84. Drugo je bilo 300B s daljinskim upravljanjem. U medjuvremnu sam radio i s babuskama, napravio GM-70 monoblokove, ali me to nije sprijecilo da nedavno slozim pojacalo s EL86 koje daje samo 2W... I svako sam radio s istom predanoscu i ljubavlju. Neka sviraju odlicno, neka tek dobro, ali sva su mi draga, i ni na jednom nisam osjetio da me je izlazni trafo kocio, ili da je bio neadekvatan onom sto radim. Naravno, ima puno bolljih transformatora nego sto ih mi koristimo. Ali tako je i sa kucama, automobilima, zenama, hranom...

I jos da dodam za trafoe iz starih radio-aparata. Nisu dobri za neku ozbiljnu primjenu. Danko mi je svojedobno darovao par, hvala mu, i slozio sam oko njih RH-84 pojacalo (drugo). Nije sviralo dobro za moja mjerila, tj. sviralo je vrlo slicno kao i ti stari radio-aparati: toplo ali muljavo, bez pravih visokih i basa. Za probu i zezanje moze, za nesto ozbiljno - ne moze. Vec jeftini kinseki trafoi (par 60$) sviraju par kopalja bolje. Eto, iz prakse...
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la pinco » Sub tra 05, 2014 1:41 am

Kako san napisa, to je samo moje mišljenje, ovaj hobi dozvoljava tolko pravaca kolko ima ljudi koji se bavu sa njime, i niko nemože reć da taj pravac nije ispravan ako čovika veseli. Šta se tiće proraćuna izlaznog trafa tu se ne slažen, ni proraćun dobroga pojačala nije mala stvar pa te ne sprječava da radiš po nećijeme projektu.
Ako ćemo realno, uvik će te koćit kod cijevnih pojačala da se izraziš do kraja nemogućnost da sam namotaš svoj trafo. To je ono šta je elvis tija sugerirat. Triba svatit njegov post pozitivno, ka savjet nekoga ko je sve to proša. E sad, poznavajuč njega, njegov cilj u ovome hobiju je zvuk, ko ga pozna zna da je sve bilo dobronamjerno. Nije problem ni u motalicama ni u žici, ni proračunima nego u komoditetu i to je to. Njemu nije bilo problem krenit ni u ESL projekt, i dogura ga je do kraja ( u smislu da svira i da je ostvarija u tome koraku šta je tija ) , a nemože se reć da mu je sve bilo servirano, naprotiv krenija je iz nule, tako da je iz njegova kuta gledanja motanje trafoa sasvin logićan korak. Ja nisan tako vridan i uporan pa se radije držin SS pojačala, to mi je lakše a neda mi se radit više samo da radin, zasitija san se toga. Opet je to prića o 100 pravaca, ja se slažen sa svačijin, i svaćijin fazama, ljudi obićno prolazu iz faze u fazu, mene trenutno drži ova, zato je DIY tolko zanimljiv.
pinco

PostPostao/la tom_hifi » Sub tra 05, 2014 7:50 am

Pinco, koliko trafoa si ti namotao, po svojem proračunu?

Edit:

napisao sam da bih volio znati namotati trafoe i da bih volio pokušati, no, koliko trafoa i projekata bih trebao napraviti da mogu u potpunosti imati samopouzdanja namotati kvalitetne trafoe za GM-70? Znači, preko 1kV DC-a je gore. Gdi nabaviti kvalitetne limove za to? Uskoro ćeš vidjeti u temi kad mi dođu novi trafoi što sam relativno jeftino nabavio, pa sad ti meni reci dal bi se ti zezao i motao sam svoje trafoe, samo da možeš "zaokružiti" cijeli uradak kao DIY. Imaš malo pretvrd stav oko toga.

pinco napisao:Šta se tiće proraćuna izlaznog trafa tu se ne slažen, ni proraćun dobroga pojačala nije mala stvar pa te ne sprječava da radiš po nećijeme projektu.

Naravno da nije mala stvar, no, koliko ljudi može, s velikom sigurnošću projektirati vrhunsko pojačalo? Za sebe znam da ne znam, bez velike pomoći sa strane. Koja je uopće poanta tvoja? Znaš li koliko treba da se napravi vrhunski zvučnik? Ako smo na DiyAudio stranici, znači da sve moramo imati DIY? Gle, dobronamjerno ili ne, tvoj post me pogodio u živac. Sorry.
tom_hifi

PostPostao/la Zmajz » Sub tra 05, 2014 11:04 am

Edison napisao: Naravno, ima puno bolljih transformatora nego sto ih mi koristimo. Ali tako je i sa kucama, automobilima, zenama, hranom...

Edisone, crni Edisone!
Ovo ti nikako ne stoji, NEMA boljih žena nego što ih mi koristimo, da ih ima onda bi ih i koristili.
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la Klokan » Sub tra 05, 2014 11:44 am

Zmajz napisao:crni Edisone!
Ovo ti nikako ne stoji, NEMA boljih žena nego što ih mi koristimo, da ih ima onda bi ih i koristili.

:lol: :lol: :lol:
Lijepo me nasmijao :D
Klokan

PostPostao/la pinco » Sub tra 05, 2014 3:21 pm

tom_hifi napisao:Pinco, koliko trafoa si ti namotao, po svojem proračunu?

Nijedan, ako si prićita moj post vidija bi da san napisa da se ne bavin cijevnin pojačalima.

tom_hifi napisao:Edit:

napisao sam da bih volio znati namotati trafoe i da bih volio pokušati, no, koliko trafoa i projekata bih trebao napraviti da mogu u potpunosti imati samopouzdanja namotati kvalitetne trafoe za GM-70? Znači, preko 1kV DC-a je gore. Gdi nabaviti kvalitetne limove za to? Uskoro ćeš vidjeti u temi kad mi dođu novi trafoi što sam relativno jeftino nabavio, pa sad ti meni reci dal bi se ti zezao i motao sam svoje trafoe, samo da možeš "zaokružiti" cijeli uradak kao DIY. Imaš malo pretvrd stav oko toga.

Možda nisan bija jasan, možda triba malo bolje proćitat, neznan. Vidiš da i sam osjećaš potribu da naućiš sam motat trafoe, znaći ako ostaneš na ovome pravcu kojeme si sada, prije ili kasnije ćeš krenit radit svoje trafoe, o tome ja prićan....

tom_hifi napisao:
pinco napisao:Šta se tiće proraćuna izlaznog trafa tu se ne slažen, ni proraćun dobroga pojačala nije mala stvar pa te ne sprječava da radiš po nećijeme projektu.

Naravno da nije mala stvar, no, koliko ljudi može, s velikom sigurnošću projektirati vrhunsko pojačalo? Za sebe znam da ne znam, bez velike pomoći sa strane. Koja je uopće poanta tvoja? Znaš li koliko treba da se napravi vrhunski zvučnik? Ako smo na DiyAudio stranici, znači da sve moramo imati DIY? Gle, dobronamjerno ili ne, tvoj post me pogodio u živac. Sorry.

Neznan šta te ima pogodit u živac tuđe mišljenje, i to san se odma ogradija da postoji 100 pravaca u DIY i da je ovo samo moje mišljenje. Još mi je manje jasno zašto nebi bilo dobronamjerno.
Ako misliš napravit jedno pojačalo da bi dobija više vridnosti za svoj novac, a cilj je zvuk, usput se malo zabavit, kupit ćeš sve onolko kolko si u mogućnosti i spreman plati.
Ako je cilj štancanje uređaja iz ćistoga zadovoljstva imaš 100 pristupa i svaki opravdava.
Ako je cilj zvuk, plus nešto naućit više iz projekta u projekt, i usput se zabavit, onda je moje mišljenje i dalje da je izlazni trafo nediljivi dio projekta cijevnoga pojačala, i prije ili kasnije ćeš krenit sam u to.

Ćin te vako nešto bezazleno i sa moje strane, samo moje razmišljanje takne u živac, a nisan nikoga prozva, uvridija na nikojoj razini znaći da te nešto tišti u ciloj prići, ali ja sigurno nisan razlog u tome.....
pinco

PostPostao/la tom_hifi » Sub tra 05, 2014 4:05 pm

Nije besmisleno.

Zagovaraš da je najbitnije da se mi sami upuštamo u izradu izlaznog trafoa, a niti sam nemaš niti najmanje pojma o tome, isto kao i ja. Reci mi, kako utjecati na kvalitetu trafoa ako ga ne znaš namotati, nisu ti dostupni vrlo kvalitetni limovi itd?! Recimo da ih možeš napraviti, koliko bi ti trebalo da uspiješ namotati trafo za koji možeš kompetentno tvrditi da je na, recimo to tako, high-end razini?

Sukladno tom razmišljanju, ako sam majstor u motanju trafa, kako mogu biti majstor za izradu zvučnika? Ili npr. D/A konvertera ili što već? Kužiš poantu? Ili još bolji primjer, napravim dobar zvučnik, no, to nije potpuno zadovoljstvo jer osobno sam nisam cijeli driver (zvučničku jedinicu) napravio?

Ne tišti me ništa, nego me "ubije" kad netko zagovara nekog, a u tome nema iskustva. Ponavljam, fali i meni puno iskustva, pa nikome "ne solim pamet" na takav način, makar to bilo indirektno, dobroćudno ili nekako treće.

No offence. Pozdrav ;)
tom_hifi

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Cijevna tehnika