SE 6F12P-6P1P

Re: SE 6F12P-6P1P

PostPostao/la micro » Čet sij 02, 2014 8:06 pm

Da li si mozda kontrolisao osciloskopom(oscilira) ,onako samo lupam :oops:
micro

PostPostao/la harkonen » Čet sij 02, 2014 8:37 pm

A da li ste probali na prazno, i bez lampe vidjeti gdje je g1 nakon tog kritičnog vremena?
Te s njom, kada je katoda došla na tih 30V (odspojiti i katodni elektrolit) imate izmjeren DC napon na g1?
Izmjerite tada i napon na g2 i anodi.....a slobodno odspojite i vezne blokove kod tog testa.
Da li je zamjenjena i 6P1P na tom kanalu, odnosno nema veze sa "određenom" lampom?
Opus Diy
harkonen

PostPostao/la midruzin » Pet sij 03, 2014 6:03 am

Bez lampe na hladno, čini se sve u redu, naponi su tu. Morat ću još napraviti ovo što ste rekli: zagrijat ju 5-6 minuta dok napon dođe na 30V, pa izmjerit napone na G1 i G2 i anodi, zatim izmjerit napone bez katodnog elektrolita i na kraju bez veznih kondenzatora. Ako sve to neće pokazati što je u pitanju, zamijenit ću podnožje novim. Pomalo sumjam na stezne ušice na G1, vjerojatno se šire prilikom zagrijavanja i gube kontakt s nožicom lampe.
Ovo je četvrta 6P1P koju mijenjam, tako da ne bi smjele biti one u pitanju.
midruzin

PostPostao/la tubeman » Pet sij 03, 2014 8:28 am

Podnožje je keramičko ili od prešanog bakelita ?
Ako je od onog višeslojnog bakelita, onda je 120% krivo podnožje.
Keramičko isto treba provjeriti da nema kakvu pukotinu u koju se uvukla nagorena prašina.
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la micro » Pet sij 03, 2014 9:16 am

Imao sam nedavno priliku da moram promijeniti sklopku na 3~ motoru koja je postala "provodna", odnosno vremenom se izgleda natalozio sloj bakra na bakelitu koji se kod ukljucivanja i "iskrenja" vremenom natalozi ili "udje" u materijal, ja sam mislio da je motor pregorio, a to je bilo veselje kod ukljucivanja , osiguraci namotani ko zna koliko licni , kod ukljucivanja mozda sekund se nista ne dogadja cak motor krene a onda vatromet mozda i nekoliko sekundi :mrgreen: dok osigurac ne iskoci.
micro

PostPostao/la midruzin » Pet sij 03, 2014 10:56 am

Podnožje je jeftino kinesko, nekakvo tobož keramičko, sastavljeno od gornjeg i donjeg dijela, spojena nekakvom vrstom zakovice. Donji dio još djeluje kao keramički, a gornji svjetliji izgleda plastično. Može biti da imaju različiti koeficijent rastezanja prilikom zagrijavanja, možda je i pin iznutra oštećen, a prašine, cinola sigurno ima, jer sam sto puta prelemljivao, poradi eksperimentiranja. Mada me živo interesira uzrok kvara, polako gubim strpljenje, ako mi se više neće dati tražiti, jednostavno ću odrezati nožice, očistiti spojeve i staviti novo podnožje.
midruzin

PostPostao/la midruzin » Pet sij 03, 2014 8:17 pm

Evo ga, mislim da sam našao konačno kvar. Išao sam čistiti kontakte na podnožju 6P1P sa žicom nešto debljom od njezinih nožica. Sve ušice na pinovima bile su čvrste i imale dobar kontakt, osim nožice br.7 (G1) u kojem je žica slobodno plesala i imala dosta lufta. Znači, ušice pina su se raširile zbog zagrijavanja od lemilice i same loše kvalitete legure nožice. Prilikom zagrijavanja lampe, nakon oko 3 minute, zbog povećane teperature, one su se još više raširile i izgubile kontakt sa nožicom 7 lampe. Da sreća bude kompletna i pin 7 podnožja na lijevom kanalu se isto raširio i brzo bi nastao isti kvar. Znači, ušice na pinovima ne podnašaju veće zagrijavanje i moram zamijeniti oba podnožja izlaznih lampi, nema druge.
midruzin

PostPostao/la davorin » Pet sij 03, 2014 8:36 pm

Glavni dobitak je iskustvo koje se stiče popravcima, pa makar bilo plaćeno s nekoliko elektronki. U ovom slučaju su to relativno jeftine elektronke, ali mogle su to biti i 300B ili 845A! :mrgreen:
Uštedio bi par dana i jednu elektronku (možda?) da si probao ići točnim redoslijedom po uputama koje sam postao, ali dobro je bilo kada ako je problem uklonjen.
Zanimljivo da ostale elektrode elektronke 6P1P imaju dvostruki spoj na podnožju, samo G1 nema!?
Kod izvorne 7-pinske elektronke 6AQ5 (EL90) samo G1 ima dvostruki spoj na podnožje!
davorin

PostPostao/la midruzin » Sub sij 04, 2014 7:44 am

Srećom, nedavno sam ih dobio desetak, pa nema problema. Da ima dvostruki spoj na G1, ne bi se to desilo. Puno su mi koristili savjeti, tako da mi je to skratilo muke oko traženja kvara. Sad me slijedi rezanje nožica i mukotrpno skidanje podnožja, jer ne smijem oštetiti rupice na univerzalnoj pločici. Hvala svima na pomoći!
midruzin

PostPostao/la midruzin » Sri sij 29, 2014 1:10 am

Ispričavam se što se tek sad javljam s nastavkom gradnje, jer sam puno vremena izgubio na reinstaliranju windowsa i instaliranju linuksa (dual boot instalacija), zbog kojekakvih problema koji se javljaju kod toga, a to za jednog penzića, priznat ćete, nije baš mali i jednostavni zadatak. Sve sam stariji i sporiji, pa će te mi to oprostiti. Evo što sam učinio :
Zamjenio sam podnožja lampi i prelemio sve kontakte, kako ne bi bilo novih problema zbog lošeg lema. Sad izlazne lampe lijepo i stabilno rade, kad se amp zagrije, sa 15V na katodi i 235V na anodi. Međutim stvorio se novi problem, 6F12P su postale nestabilne. Naime nakon otprilike pola sata rada, amp počinje šumjeti i javljaju se smetnje (krčanje) kao na srednjem valu kod starih radia, koje nakon nekog vremena nestanu, pa se opet javljaju u sve češćim vremenskim intervalima, dok konačno ne postanu stalne. Nemam iskustva u tome, pretpostavljam da se to događa zbog velikog pojačanja te lampe i njene sklonosti oscilacijama. Pošto je ulazni dio ampa na univerzalnoj pločici oko lampi, stisnut i pretrpan elementima, nemam mogućnosti njihovih prerazmještaja, a s tim i rješavanja problema. Mogu jedino staviti oklop na lampe, a sumnjam da će to riješiti problem. Zato sam odlučio promijeniti koncepciju ampa uz neznatne izmjene. Izbacit ću SRPP i ostaviti samo triodni dio 6F12P kao jednostupanjski driver za 6P1P. Tu ću sad lakše mijenjati radne točke i smanjiti pojačanje, ako će opet 6F12P raditi probleme, što kod SRPP nisam mogao. Nadam se sretnom završetku priče s tom lampom, jer u SRPP spoju stvarno lijepo zvuči u sinergiji sa 6P1P. Samo pojačalo u periodima kad je radililo stabilno, davalo je dinamičan, živ, dosta pun i sočan zvuk, koji me svojom bojom neodoljivo podsjećao na njemački amp sa germanijskim tranzistorima AD161/162 iz 60-tih godina proškog stoljeća, koji sam nedavno svojom glupošću, rasturio zbog nešto dijelova. Sad mi je žao, ali što je, tu je, puno bolje bi bilo za amp da je završio kod tubemana. Ne smijemo im oduzimati život i oni imaju pravo na dostojnu mirovinu. Čovjek se uči dok je živ. Javit ću se kad upogonim 6F12P s jednim motorom, pa da vidimo kako sad gura 6P1P, nadam se dobroj sinergiji i zvuku. Ako neće biti sreće, ide definitivno nova driverica. Stavit ću i novu shemu na forum.posting.php?mode=reply&f=6&t=1829#" target="_blank
midruzin

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Cijevna tehnika