Ispričavam se što se tek sad javljam s nastavkom gradnje, jer sam puno vremena izgubio na reinstaliranju windowsa i instaliranju linuksa (dual boot instalacija), zbog kojekakvih problema koji se javljaju kod toga, a to za jednog penzića, priznat ćete, nije baš mali i jednostavni zadatak. Sve sam stariji i sporiji, pa će te mi to oprostiti. Evo što sam učinio :
Zamjenio sam podnožja lampi i prelemio sve kontakte, kako ne bi bilo novih problema zbog lošeg lema. Sad izlazne lampe lijepo i stabilno rade, kad se amp zagrije, sa 15V na katodi i 235V na anodi. Međutim stvorio se novi problem, 6F12P su postale nestabilne. Naime nakon otprilike pola sata rada, amp počinje šumjeti i javljaju se smetnje (krčanje) kao na srednjem valu kod starih radia, koje nakon nekog vremena nestanu, pa se opet javljaju u sve češćim vremenskim intervalima, dok konačno ne postanu stalne. Nemam iskustva u tome, pretpostavljam da se to događa zbog velikog pojačanja te lampe i njene sklonosti oscilacijama. Pošto je ulazni dio ampa na univerzalnoj pločici oko lampi, stisnut i pretrpan elementima, nemam mogućnosti njihovih prerazmještaja, a s tim i rješavanja problema. Mogu jedino staviti oklop na lampe, a sumnjam da će to riješiti problem. Zato sam odlučio promijeniti koncepciju ampa uz neznatne izmjene. Izbacit ću SRPP i ostaviti samo triodni dio 6F12P kao jednostupanjski driver za 6P1P. Tu ću sad lakše mijenjati radne točke i smanjiti pojačanje, ako će opet 6F12P raditi probleme, što kod SRPP nisam mogao. Nadam se sretnom završetku priče s tom lampom, jer u SRPP spoju stvarno lijepo zvuči u sinergiji sa 6P1P. Samo pojačalo u periodima kad je radililo stabilno, davalo je dinamičan, živ, dosta pun i sočan zvuk, koji me svojom bojom neodoljivo podsjećao na njemački amp sa germanijskim tranzistorima AD161/162 iz 60-tih godina proškog stoljeća, koji sam nedavno svojom glupošću, rasturio zbog nešto dijelova. Sad mi je žao, ali što je, tu je, puno bolje bi bilo za amp da je završio kod tubemana. Ne smijemo im oduzimati život i oni imaju pravo na dostojnu mirovinu. Čovjek se uči dok je živ. Javit ću se kad upogonim 6F12P s jednim motorom, pa da vidimo kako sad gura 6P1P, nadam se dobroj sinergiji i zvuku. Ako neće biti sreće, ide definitivno nova driverica. Stavit ću i novu shemu na forum.
posting.php?mode=reply&f=6&t=1829#" target="_blank