davorin napisao:joe dalton napisao:Dok čekam dijelove za jedno "pravo" pojačalo, a ponukan minimalističkim projektima tipa http://saima-elec.blogspot.com/2009/10/single-ended-class-power-amplifier_13.html pomislio sam složiti nešto slično. EC8020 je sigurno fantastična cijev, ali nedostižna i nenabavljiva. Od cijevi koje imam razmatram 5842 (417A), EC8010 i D3a. D3a u triodnom spoju (g2 na a, g3 na k) mi se zasada čini kao najbolji kandidat.
Prije nekog vremena mi je Zmaj donirao 2 trafoa od rashodovanog rasglasnog sustava 100V koje bi iskoristio za izlazne. Trafo ima više sekundara. Koristio bi ga u omjeru 100/3,6V, odnosno 8R/6k2.
Napajanje 5 RC članova, od toga prva 4 zajednička za oba kanala.
Radna točka D3a: Ua=150V, Ia+g2=26mA, Ug=-1,25. Izlazna snaga oko 0,5W.
Mišljenja, prijedlozi, ima li smisla?
Najveći problem takvih transformatora je zapravo njihova izvorna namjena! Kako su prvenstveno namjenjeni za reprodukciju glasa, namotani su tako da linearno i u punoj snazi prenose uži frekventni spektar (100Hz-10kHz). Rijetki linijski transformatori imaju širi frekventni spektar, a za brzu provjeru treba im izmjeriti primarni induktivitet.
Drugi je problem u tome što su obično limovi u njima složeni izmjenično, pa nemaju zračni raspor potreban za transformatore kroz koje teče istosmjerna struja samo u jednom smjeru. Mogu se naravno limovi i presložiti, ali tako se smanji ionako već mali primarni induktivitet, jer oni nisu iz početka proračunati da s većim brojem zavoja nadoknade pad induktiviteta zbog zračnog raspora. Ponekad su i zaliveni u trafo lak i zapečeni pa ih je vrlo teško rastaviti bez oštećenja.
Mogu se koristiti kao tonski prijenosni kondenzatori odvojeni s kondenzatorom pa kroz njih ne teče istosmjerna struja (PARAFEED), ali u tome slučaju je potrebna vrlo kvalitetna audio prigušnica velikog induktiviteta pa je jeftinije namotati odgovarajući izlazni trafo.

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 2 gostiju