Preliminarna razmišljanja o pojačalima

Re: Preliminarna razmišljanja o pojačalima

PostPostao/la Khadgar2007 » Sub stu 02, 2013 10:24 am

Kada već spominješ ECLxx cijevi kako bi se snašla neka ECH81 u toj igri, imam kod kuće nekoliko komada tih cijevi od kada sam prije par godina dobio od Ilimzna i to je baš bilo predviđeno za neki takav projektić.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la davorin » Sub stu 02, 2013 10:37 am

JOE DALTON pokušava iskoristiti linijske transformatore kakvih se da naći iz raznih rashodovanih zvučničnih kutija po školama, kolodvorima, bolnicama, crkvama i sličnim mjestima gdje su služile prvenstveno za govorne obavjesti, a glazba je iz njih zvučala kao iz limenih truba za vanjsku montažu.
Postoji mali broj takvih linijskih transformatora koji su potpuno upotrebljivi za HI-FI reprodukciju glazbe, ali su kod nas vrlo rijetki.
Zbog njihovog malog primarnog induktiviteta (prosječno) su i ti upotrebljivi uglavnom sa elektronkama koje imaju iznimno male unutrašnje otpore, i/ili u specijalnim spojevima u kojima je nužna impedancija dovoljno niska pa mogu vjerno prenijeti cijeli audio spektar.
Ipak, većina tih linijskih transformatora je koristila limove vrlo dobre kvalitete s vrlo malim gubitcima, pa su upotrebljivi za nove audio namjene nakon premotavanja.
Prilikom kupnje PHILIPS zvučnika za novi projekt LINE-ARRAY (iz razglasnog sistema u dvorani GRIPE u Splitu) sam s njima dobio i pripadajuće linijske transformatore koji su upotrebljivi i u HI-FI audio tehnici. Imaju primarni induktivitet od 3,6H , primarni namotaj ima izvod na sredini namotaja (izvod od 36W koji se može iskoristiti za dovod napona), sekundarne namotaje od 6 i 8 Ohma i vrlo pristojni prijenosni spektar na ~polovini deklarirane snage (40HZ-20kHz +/-0,5dB sa ~18W; 30Hz-30kHz +/-4,5dB).
Reflektirana primarna impedancija za protufazni spoj bi bila Raa=1111 Ohma, pa iako su upotrebljivi, treba prilično domišljatosti i eksperimenata za iskoristiti ih u nekom pojačalu s uobičajenim elektronkama.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
davorin

PostPostao/la joe dalton » Sub stu 02, 2013 12:07 pm

davorin napisao:
joe dalton napisao:Dok čekam dijelove za jedno "pravo" pojačalo, a ponukan minimalističkim projektima tipa http://saima-elec.blogspot.com/2009/10/single-ended-class-power-amplifier_13.html pomislio sam složiti nešto slično. EC8020 je sigurno fantastična cijev, ali nedostižna i nenabavljiva. Od cijevi koje imam razmatram 5842 (417A), EC8010 i D3a. D3a u triodnom spoju (g2 na a, g3 na k) mi se zasada čini kao najbolji kandidat.
Prije nekog vremena mi je Zmaj donirao 2 trafoa od rashodovanog rasglasnog sustava 100V koje bi iskoristio za izlazne. Trafo ima više sekundara. Koristio bi ga u omjeru 100/3,6V, odnosno 8R/6k2.
Napajanje 5 RC članova, od toga prva 4 zajednička za oba kanala.
Radna točka D3a: Ua=150V, Ia+g2=26mA, Ug=-1,25. Izlazna snaga oko 0,5W.
Mišljenja, prijedlozi, ima li smisla?

Najveći problem takvih transformatora je zapravo njihova izvorna namjena! Kako su prvenstveno namjenjeni za reprodukciju glasa, namotani su tako da linearno i u punoj snazi prenose uži frekventni spektar (100Hz-10kHz). Rijetki linijski transformatori imaju širi frekventni spektar, a za brzu provjeru treba im izmjeriti primarni induktivitet.
Drugi je problem u tome što su obično limovi u njima složeni izmjenično, pa nemaju zračni raspor potreban za transformatore kroz koje teče istosmjerna struja samo u jednom smjeru. Mogu se naravno limovi i presložiti, ali tako se smanji ionako već mali primarni induktivitet, jer oni nisu iz početka proračunati da s većim brojem zavoja nadoknade pad induktiviteta zbog zračnog raspora. Ponekad su i zaliveni u trafo lak i zapečeni pa ih je vrlo teško rastaviti bez oštećenja.
Mogu se koristiti kao tonski prijenosni kondenzatori odvojeni s kondenzatorom pa kroz njih ne teče istosmjerna struja (PARAFEED), ali u tome slučaju je potrebna vrlo kvalitetna audio prigušnica velikog induktiviteta pa je jeftinije namotati odgovarajući izlazni trafo.

Hvala Davorine, jasno mi je što želiš reći, a djelomično sam to i znao. Prijenos nižih frekvencija traži veliki induktivitet što je opet u suprotnosti sa zahtjevom za zračni raspor radi DC struje primara. Izmjeren induktiviteti su 2 i 1,8 H. Koliko sam uspio vidjeti od limenog okvira jezgra je EI bez preplitanja limova. Poslikat ću trafoe kad stignem pa će netko možda i znati reći nešto više.
Inače to bi bio samo eksperiment, pitanje da li bi ikad dobio kutiju.
@ Edison - ne boj se za cijevi, imam ih više i nije ih šteta. :)
joe dalton

PostPostao/la davorin » Sub stu 02, 2013 12:45 pm

Složio bih s EDISON-om da D3a (kao i E810F) zaslužuje zbog malog šuma, izuzetne linearnosti, jako visokog pojačanja u triodnom spoju i nemikrofoničnosti (neki pojedini primjerci budu mikrofonični, ali u pravilu nije mikrofonična) upotrebu za gramofonska pred-pojačala gdje ja malo drugih tipova elektronki upotrebljivo.
Za kompletno pojačalo sa samo jednom elektronkom ("SPUD") bih preporučio kombi-elektromke (triode/triode, triode/pentotde, pentode/pentode), ali ukoliko se inzistira na samo jednom stupnju pojačanja, preporučio bih manje poznate EL802-PL802, 12GN7, 12HG7, 6J52P koje dobro rade i u pentodnom spoju (i nisu skupe!), a mogu dati redom više od 3W izlazne snage. Trioda 6S45P je možda najbolji izbor, jer već kao izvorna trioda može dati oko 2,5W izlazne snage.
Ukoliko netko ipak želi potrošiti nešto više, mogu ga spojiti s osobom koja je skupila neke količine EC8020 elektronki, pa bi ih možda i prodala samograditelju! :mrgreen:
Sa EC8020 sam radio nekoliko uspješnih eksperimentalnih probi gdje je korisna upotrebljiva snaga bila maksimalno oko 2W (iako su ta 2W zvučala nezaboravno, cijena projekta sa ulaznim i izlaznim HI-END trafom, bezkompromisnim stabiliziranim ispravljačem i nenabavljivim EC8020 su gotovo pojačalo napravili ezoteričnim!).
Ne valja zaboraviti niti WE437A, koja je po cijeni slična EC8020, a već postoje gotova pojačala s njom.
Izmjereni induktivitet od 1,8-2H kaže da je RL~350-380 Ohma za frekvenciju od 30HZ, što za SE-CLASS-A izlazni stupanj unutrašnji otpor elektronke(triodni spoj!) mora biti minimalno jednak tome (za pad od -3dB, odnosno pola snage!). Bez ozbiljne negativne povratne veze (u ovakvom slučaju za moj ukus stvarno prevelike, jer bi narušila cijelu dinamičku strukturu i do neprepozatljivosti istakla samo neparne harmonike!) se ne može tu upotrebiti neka "normalna" elektronka! (može eventualno 6S33S po kriteriju unutrašnjeg otpora, ali ona bi trebala zbog malog pojačanja barem 2 pred-stupnja!).
davorin

PostPostao/la joe dalton » Sub stu 02, 2013 10:29 pm

Fotke trafoa:
trafo1.jpg

trafo2.jpg

Ukoliko trafo nije upotrebljiv neću se upuštati u eksperiment.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
joe dalton

PostPostao/la zuzi » Sub stu 02, 2013 11:24 pm

Joe, nebih ti savjetovao te trafoe, znam ih iz mojih početaka kad nisam imao ništa bolje. Poslat ću ti PM pa ćemo nešto iskemijati što će biti bolje od toga. ;)
zuzi

PostPostao/la joe dalton » Ned stu 03, 2013 1:04 am

Hvala zuzi. Primio PM i odgovorio.

Inače evo i lampi. Ima se može se :D
D3a_cijevi.jpg
joe dalton

PostPostao/la davorin » Čet stu 07, 2013 7:53 pm

U prilogu obećana šema pojačala od 90W sa 6xEL86+ECC83 (samo jedan kanal) sa pripadajućim ispravljačem (za oba kanala). Ulazna osjetljivost za punu snagu je oko 2Veff, pa ispred treba dodati pred-stupanj (s malim pojačanjem!) sa selektorom ulaza i potenciometrom.
davorin

PostPostao/la tubeman » Čet stu 07, 2013 9:41 pm

Kakvih je to 90 W (PMPO???) :)
S kojim naponom na anodama, kojom strujom i kolika će to biti izobličenja?

Koliko će to dugo izdržati uz više od 350V, (što je značajno više od preporučenog max napona od 250V) na anodama (ako pretpostavljamo 1,6 K Ra-a) ?
Pa čak i da je tako, za iole razumne HI-FI uvjete to sve skupa ne može (ne smije) dati više od 30-40W (što isto tako uopće nije za odbaciti).
Pretpostavljam da se računa i na svih teoretskih 85% iskorištenja :)
Je li to HI-FI, za disko ili za gitaru ?

Neka jednostavna matematika bi za 90W pretpostavila da bi na anodama trebalo biti barem 400V uz 70mA po cijevi što se opasno približava SVIM apsolutnim maksimumima za te cijevi, pa mi nekako nije lako za povjerovati u dug i zdrav život takvog pojačala :(
Uostalom, sigurno neću biti razočaran ako se iz toga potegne 40W HI-FI zvuka :) :) :)

Bez ljutnje, ali ja te stvari gledam nekako konzervativno, i nije mi važna snaga nego kvaliteta.
Ista je stvar i s (prezrenim i preskupim???) EL34 koje bi u PP trebale uz (za njih beznačajnih) 400V U TAKVOM ILI SLIČNOM režimu dati 60W.
Praksa je pokazala da se to svede na svega dvadesetak upotrebljivih vata, a sve iznad toga je derača i galama (barem ja to tako doživljavam).
Druga stvar je ako će se to koristiti za razglas na feštama.

Iako je EL86 vrlo upotrebljiva i respektabilna (a i sam sam već napisao da je zapostavljena) cijev, ne treba od nje očekivati čuda.
Mala napomena: uz "normalan" napon od 250V PP s EL86 može se koristiti posve isti trafo kao i EL34, (Ra-a 3,5K) naravno, respektirajući struju :) :) :)
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la Master of disaster » Čet stu 07, 2013 10:40 pm

Ova ideja sa 90w pojačalom mi se od tri sheme najviše sviđa. Koliko tih lampi bi trebalo imati radi uparivanja? Muči me također, dobavljivost tih lampi; pogotovo u budućnosti kod retubinga. :think:
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Cijevna tehnika