Preliminarna razmišljanja o pojačalima

Re: Preliminarna razmišljanja o pojačalima

PostPostao/la audio kutak » Sri lis 30, 2013 1:45 pm

Edison napisao:
audio kutak napisao:Imam pitanje za znalce jer ja ne znam: ako na to cijevno pojačalo (ili neko drugo) spojimo tvorničke zvučnike na kojima piše da im je impedanca
od 4 - 8 ohma na koni se onda oni izvod trafoa spajaju; na 4 ili na 8 ohma?

Ti na kojima pise 8-4 Ohma, najcesce nisu ni blizu 8 Ohma. To i napisu da ne zbunjuju neiskusne korisnike koji ne znaju sto bi spojili na svoju mini-liniju. Spoje takve, i sve u redu. Ti se zvucnici najcesce vrte oko 4 ili 5 Ohma. Na cijevno pojacalo koje ima vise izvoda za spajanje, najbolje ih je spojiti na izvod od 4 Ohma. No, moze se probati i na 8 Ohma i poslusati kad je bolji zvuk. Dok se slusa na normalnim glasnocama, nece biti nikakvih problema, bez obzira gdje je spojeno. Pogresnim spajanjem, izlazna cijev nece imati opterecenje predvidjeno proracunom i konstrukcijom, no velike stete, osim po zvuk, ne bi trebalo biti.

edisone i davorine, kao i uvjek hvala na objašnjenju,...... a ne na pokudama kao i neki koji moraju shvatiti da ima ljudi koji ne znaju i zato
puno pitaju i da nemaju za "skuplje" djelove....

moje mišljenje je da je bolje investirati u kvalitetniji trafo i bolje napajanje nego dati 50 ili više E za kondenzator kada i onaj od 5-10 E svira kvalitetno ....
ne kupujem "maglu" niti čujem tu razliku... nju osjeća samo moj novčanik! ;)

išao sam za tim da je jednostavnije čovjeku namotati trafo sa 1 izvodom a ne sa 3 izvoda.... meni ionako neće nikad trebati izvod od 16 ohma...
nadam se da razumijete..... nisam išao to pitati prvenstveno zbog "štednje"!
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la davorin » Sri lis 30, 2013 1:49 pm

Svi dosadašnji prijedlozi za pentodna integrirana pojačala sa globalnom povratnom vezom su kompromis između pristojne kvalitete, niske cijene koštanja, dobavljivosti dijelova i jednostavnosti izvedbe s jedne strane te bezkompromisne kvalitete, visoke cijene koštanja, teže dobavljivosti komponenti i kompliciranosti izvedbe.
Protufazno pojačalo od ~25W se može napraviti i s parom elektronki 6S33S(polovina!) koja ima puno nižu impedanciju od elektronke EL86, ali bi cijena pobudnih stupnjeva i stupnjeva predpojačanja, stupnjeva za napajanje, ispravljačkih i filterskih komponenti, složenosti izvedbe i mnogostruko veće mogućnosti kvara (zbog jako puno komponenti) sigurno bila zapreka mnogima.
Stereo integrirano pojačalo od 25W u klasi AB1 sa ukupno 6 elektronki (2xECC83 i 4xEL86) će u svakom slučaju imati i puno manju potrošnju struje (85W prosječno, a 150W vršno) od stereo integrirca u klasi A sa ukupno 10-12 elektronki (4 ili 6 komada 6N1P, 2x6N6P i 4x6S33S) koji će ljeti zbog grijanja prostora biti gotovo neupotrebljiv (prosječno=vršno=~240-250W).
davorin

PostPostao/la Dean » Sri lis 30, 2013 9:15 pm

Nik ima još cjevki EL86. Doduše ne znam koliko , ali zadnji put sam uzeo od njega Ei i bile su ok. :violin:
...pipl mast trast as....
Dean

PostPostao/la davorin » Čet lis 31, 2013 2:53 am

EI-Niš EL86 su vrlo dobre, a sve koje se mogu naći na tržištu su proizvedene prije rata. Nakon rata nije više pokretana njihova proizvodnja, ali su zalihe neprodanih bile jako velike pa se do ~2000.-te mogao kupiti paket sa 100 komada bez pojedinačnih kutija (INDUSTRIAL STOCK).
davorin

PostPostao/la audio kutak » Pet stu 01, 2013 2:31 am

davorine, dali se tu umjesto EL86 mogu staviti ove 6CW5 tube?
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la Dean » Pet stu 01, 2013 8:19 am

audio kutak napisao:davorine, dali se tu umjesto EL86 mogu staviti ove 6CW5 tube?

Jok ! U svakom ( ali svakom) datašitu piše da su to iste lampe, ali ja tome ne bi vjerovao, zato se i zove "dataŠit" ;)
...pipl mast trast as....
Dean

PostPostao/la davorin » Pet stu 01, 2013 11:23 am

Iako se tvornički podaci za jednake elektronke EL86=6CW5 ponekad razlikuju, sve se mogu bez ikakvih izmjena radnih uvjeta koristiti u istim uređajima.
Ponekad se čak nađu i različiti tvornički podaci od istog proizvođača (eventualno iz različitih perioda).
Potpuno jednake su, s izuzetkom napona i struja grijanja, i UL84 i PL84.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
davorin

PostPostao/la joe dalton » Sub stu 02, 2013 12:59 am

Dok čekam dijelove za jedno "pravo" pojačalo, a ponukan minimalističkim projektima tipa http://saima-elec.blogspot.com/2009/10/single-ended-class-power-amplifier_13.html pomislio sam složiti nešto slično. EC8020 je sigurno fantastična cijev, ali nedostižna i nenabavljiva. Od cijevi koje imam razmatram 5842 (417A), EC8010 i D3a. D3a u triodnom spoju (g2 na a, g3 na k) mi se zasada čini kao najbolji kandidat.
Prije nekog vremena mi je Zmaj donirao 2 trafoa od rashodovanog rasglasnog sustava 100V koje bi iskoristio za izlazne. Trafo ima više sekundara. Koristio bi ga u omjeru 100/3,6V, odnosno 8R/6k2.
Napajanje 5 RC članova, od toga prva 4 zajednička za oba kanala.
Radna točka D3a: Ua=150V, Ia+g2=26mA, Ug=-1,25. Izlazna snaga oko 0,5W.
Mišljenja, prijedlozi, ima li smisla?
joe dalton

PostPostao/la davorin » Sub stu 02, 2013 2:22 am

joe dalton napisao:Dok čekam dijelove za jedno "pravo" pojačalo, a ponukan minimalističkim projektima tipa http://saima-elec.blogspot.com/2009/10/single-ended-class-power-amplifier_13.html pomislio sam složiti nešto slično. EC8020 je sigurno fantastična cijev, ali nedostižna i nenabavljiva. Od cijevi koje imam razmatram 5842 (417A), EC8010 i D3a. D3a u triodnom spoju (g2 na a, g3 na k) mi se zasada čini kao najbolji kandidat.
Prije nekog vremena mi je Zmaj donirao 2 trafoa od rashodovanog rasglasnog sustava 100V koje bi iskoristio za izlazne. Trafo ima više sekundara. Koristio bi ga u omjeru 100/3,6V, odnosno 8R/6k2.
Napajanje 5 RC članova, od toga prva 4 zajednička za oba kanala.
Radna točka D3a: Ua=150V, Ia+g2=26mA, Ug=-1,25. Izlazna snaga oko 0,5W.
Mišljenja, prijedlozi, ima li smisla?

Najveći problem takvih transformatora je zapravo njihova izvorna namjena! Kako su prvenstveno namjenjeni za reprodukciju glasa, namotani su tako da linearno i u punoj snazi prenose uži frekventni spektar (100Hz-10kHz). Rijetki linijski transformatori imaju širi frekventni spektar, a za brzu provjeru treba im izmjeriti primarni induktivitet.
Drugi je problem u tome što su obično limovi u njima složeni izmjenično, pa nemaju zračni raspor potreban za transformatore kroz koje teče istosmjerna struja samo u jednom smjeru. Mogu se naravno limovi i presložiti, ali tako se smanji ionako već mali primarni induktivitet, jer oni nisu iz početka proračunati da s većim brojem zavoja nadoknade pad induktiviteta zbog zračnog raspora. Ponekad su i zaliveni u trafo lak i zapečeni pa ih je vrlo teško rastaviti bez oštećenja.
Mogu se koristiti kao tonski prijenosni kondenzatori odvojeni s kondenzatorom pa kroz njih ne teče istosmjerna struja (PARAFEED), ali u tome slučaju je potrebna vrlo kvalitetna audio prigušnica velikog induktiviteta pa je jeftinije namotati odgovarajući izlazni trafo.
davorin

PostPostao/la Edison » Sub stu 02, 2013 10:15 am

D3A kao izlazna cijev? Ja ne bih. Moze se ta fina cijev iskoristiti na puno bolji nacin.

Inace, ta mala jednocjevna pojacala su zanimljiva, no ako se nema dobar izlazni transformator za tako nesto, mislim da nema smisla. Svojedobno sam naporavio mini pojacalo s ECC83 i EL84. Trafoi su bili mali kineski (5k, tanki limovi, trafoi su teski za svoju velicinu), i to radi sasvim pristojno, nemam primjedbi.

Posto za pojacala koja radim uvijek napravim prototip za mjerenja i podesavanja, a i da bih cuo kako ce raditi, ostala mi je funkcionalana busena plocica s tim prototipom. Dobio sam na dar par izlaznih trafoa iz starih radija i probao ih s tim pojacalom. Rezultat mi se nije bas previse svidio. Pojacalo je sviralo gotovo isto kao i ti stari radio aparati, fino, ali pomalo mutno. Trafoi su prejednostavni i ne prenose puni opseg, i to se cuje. Sa suvremenim kineskim trafoima nisam imao tog problema. Nisu vrh vrhova, ali pristojno rade.

Stoga, bez pravog izlaznog transformatora, ne isplati se ici u gradnju cjevnog izlaznog pojacala. Ako se bas ide na jednocjevno pojacalo, isplati se ici na neku od ECLxx cijevi.
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Cijevna tehnika