Edison napisao:audio kutak napisao:Imam pitanje za znalce jer ja ne znam: ako na to cijevno pojačalo (ili neko drugo) spojimo tvorničke zvučnike na kojima piše da im je impedanca
od 4 - 8 ohma na koni se onda oni izvod trafoa spajaju; na 4 ili na 8 ohma?
Ti na kojima pise 8-4 Ohma, najcesce nisu ni blizu 8 Ohma. To i napisu da ne zbunjuju neiskusne korisnike koji ne znaju sto bi spojili na svoju mini-liniju. Spoje takve, i sve u redu. Ti se zvucnici najcesce vrte oko 4 ili 5 Ohma. Na cijevno pojacalo koje ima vise izvoda za spajanje, najbolje ih je spojiti na izvod od 4 Ohma. No, moze se probati i na 8 Ohma i poslusati kad je bolji zvuk. Dok se slusa na normalnim glasnocama, nece biti nikakvih problema, bez obzira gdje je spojeno. Pogresnim spajanjem, izlazna cijev nece imati opterecenje predvidjeno proracunom i konstrukcijom, no velike stete, osim po zvuk, ne bi trebalo biti.
edisone i davorine, kao i uvjek hvala na objašnjenju,...... a ne na pokudama kao i neki koji moraju shvatiti da ima ljudi koji ne znaju i zato
puno pitaju i da nemaju za "skuplje" djelove....
moje mišljenje je da je bolje investirati u kvalitetniji trafo i bolje napajanje nego dati 50 ili više E za kondenzator kada i onaj od 5-10 E svira kvalitetno ....
ne kupujem "maglu" niti čujem tu razliku... nju osjeća samo moj novčanik!
išao sam za tim da je jednostavnije čovjeku namotati trafo sa 1 izvodom a ne sa 3 izvoda.... meni ionako neće nikad trebati izvod od 16 ohma...
nadam se da razumijete..... nisam išao to pitati prvenstveno zbog "štednje"!