Širokopojasni zvučnici 12 inča

Re: Širokopojasni zvučnici 12 inča

PostPostao/la vifaton » Čet sij 30, 2025 11:05 am

Znači ti smatraš da piramidalnu spužvu ne treba nikako koristiti unutar kutija?
Možeš li pojasniti malo detaljnije kako bi ti ove kutije tretirao iznutra?

Što se tiče bas refleks otvora, Sonido mi je skicirao projekt i rekao da samo izrežem rupu od 104mm.

Ali ja sam izrezao otvor od 109mm, eventualno da se može eksperimentirati sa dužom cijevi. U suštini koliko vidim i on koristi pvc cijevi za kanalizaciju koje imaju unutarnji promjer 104mm.

Malo mi je sve to sumnjivo sa ovim otvorom, za sada stoji 109mm, a uskoro ću ubaciti komada pvc cijevi, da ga suzim na preporučenih 104mm.

Koliko sam ja izračunao kutija ima praznoga prostora, tj. efikasnoga volumena 165l (odstupio sam od projekta, trebalo je biti 200). trebalo bi izračunat malo bolje taj otvor, sa korištenjem pvc cijevi 109 (110)mm. Ali ja to ne znam.
vifaton

PostPostao/la Fantocci » Čet sij 30, 2025 11:55 am

Ja bih stavio na pod tvrdu kamenu vunu (omotanu u neku krpu), ako možeš eksperimantiraj sa količinom.
Po stijenkama možeš ostaviti spužve.

Lakše bi eksperimentirao, ako bi imao mjerni mikrofon uz pomoć besplatnog REW programa, recimo. Korisno je, a i zanimljivo.

Treba ti mikrofon, npr.: https://www.soundimports.eu/en/dayton-audio-emm-6.html
.. i neka solidna zvučna kartica, ako nemaš već dobru ugrađenu u PC, recimo ova je super a ima i 48V fantomsko napajanje koje treba za taj mikrofon:
https://www.audiopro.si/izdelek/esi-may ... dPro=53042
Naravno, možeš za neki automatizirani sistem platiti i 10 puta više ali po meni to nema smisla za samograditelja, koji to treba jednom godišnje. Rezultat (ono što broji) će biti isti ako znaš što radiš.

Puno si uložio u zvučnike i kutiju, napravi do kraja kako treba.
Fantocci

PostPostao/la vifaton » Čet sij 30, 2025 4:05 pm

Moram još neko vrijeme poslušat ovu varijantu dampinga.
Još mi nije najjasnije po sluhu, šta se dogodilo i događa sa zvukom u usporedbi sa minimalno dampiranim kutijama sa 3cm piramidalne spužve koja je bila do ove izmjene, sa 10cm spužve.
Ali odmah sam uočio visokotonsko područje, koje se kao povuklo i manje je čujno, pa čak ponekad izlete i zvučni artefakti, kojih nije do sada bilo, a koji ne zvuče nikako ispravno.

Ja imam rokwool 5cm kamenu vunu, koju sam koristio za sobu.
Imam par ploča nisu najtvrđe ali su tvrde, mislim da se koriste za podnu izolaciju estriha. Taman mi je ostalo dovoljno za zvučnike.
Samo ne znam koliko odvaditi ove piramidalne spužve da se ponovo popravi visokotonsko područje?
Ili je najbolje sve izvaditi i staviti ove ploče, na kritična mjesta oko jedinica i na dno ili ko zna gdje već?
Samo to je velika zavzlama jer je to prljav materijal i nije za ovaj posao.
Možda postoji neki još bolji materijal koji se lakše montira unutar zvučnika?
vifaton

PostPostao/la Cindra » Pet sij 31, 2025 9:12 pm

Tehnički filc (vuna) ili filc namjenjen za unutarnji damping kutija od pamuka, poliestera i dr. Kutiju je Sonido projektirao za driver koji je isto on projektirao i trebalo je ispoštovati projekt, sad je kupus. Ako je predviđena bas reflex cijev određenog volumena koja nije umetnuta onda ni zvučnik nije gotov pa slušanje, mjerenje i podešavanje nema baš smisla
Malo literature:
http://www.quarter-wave.com/
Cindra

PostPostao/la Cindra » Pet sij 31, 2025 9:19 pm

Cindra

PostPostao/la Edison » Sub vel 01, 2025 12:15 am

vifaton napisao:Ja to sve radim od uha i ništa ne mjerim aparatima. Šou ide dalje.

Ne mozes bas sve "na uho". Uho je bitno, ali i varljivo. Covjek je vrlo los mjerni instrument. Subjektivni smo, i stoga smo smislili metre, vage, termometre, barometre i jos hrpu mjernih instrumenata.

Ako radis samo "na uho", nije dovoljno, trebaju ti i "oci" da bi vidio sto se dogadja. Da bi mogao protumaciti ono sto cujes i "vidjeti" razlike koje cujes. Vjeruj mi, s mjernim mikrofonom i programom je puno lakse, razumijes sto se dogadja i brze ides prema cilju. Mjerni mikrofon, stalak za mikrofon, i eventualno DATS Dayton Audia, nisu preskupi, a mogu puno pomoci. Program je besplatan, a laptop vjerojatno imas (moze i PC, ali je teze prenosiv). Treba nesto vremena dok se to nauci koristiti, ali programi i oprema imaju dobra uputstva, a ima dosta tutoriala i na youtubeu. Puno pomogne ako bar prosjecno vladas engleskim. Svo vrijeme koje izgubis na ucenju, vratit ce ti se s visestrukim kamatama u radu i rezultatima.

Napravio si vrlo ambiciozne zvucnike, dosta si i finacijski ulozio. Steta je to ne odraditi do kraja...

I jos nesto bitno: ako nisi strucnjak, i ako se dobro ne razumijes u projektiranje, nemoj odstupati od projekta koji je napravio netko drugi. Ako je taj drugi strucan, a nadajmo se da je, on zna zasto je napravio kako je npravio, a ti ne znas...

Nadam se da sam bar malo pomogao, i da ces uspjesno zavrsiti ovaj projekt, i uzivati u plodovima svog rada. :)
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la SasaKC83 » Sub vel 01, 2025 7:21 pm

Nisam ni vidio da Sonido saga ide dalje. :) Ni onaj post ranije o subwoferima....

Za Multisub ili DBA trebaš bar 4 suba što će sa tvoja dva zvučnika značiti 6 dubokotonskih izvora u prostoriji. Moguće je jako lijepo izravnati odaziv i ispeglati stojne valove.

Harman Multisub

Ono što nećeš ispeglati je predugi odaziv u basu koji uništava rezoluciju, čini svaki ton boomy i zapravo onemogućuje ispravnu reprodukciju u malim sobama. Zato je tu specijalni slučaj multisub postave - DBA - prednji subovi sviraju, zadnji sviraju kontra da bi usisali ovo što su prednji ispustili u sobu. Source - sink. Rezultat je kratki decay do najnižih frekvencija. Gle ovog divljaka koliki mu je room decay do 30 Hz...ne moraš baš toliko komplicirati. ;)

DBA ASR

Četiri suba napraviš kao 4 aktivne kutije i jednostavno ih spojiš tako da skineš signal sa jednog zvučnika i razvedeš po prostoriji iza parket lajsne. Tvoj fancy stereo sustav ni ne zna da ovi postoje, ionako ne sviraju nego služe za aktivno tretiranje sobe. Prednje možeš tjerat i s nekim gnjecavim lampama ili malom A klasom, ni ne moraju duboko svirat pa ih je i lakše pozicionirati.

Bez mjerenja nema ništa, za 500 eur kupiš sve što treba, programi su besplatni kao i znanje...kreneš po ovom tutorialu i drugi dan popodne si već sve pospajao i imaš prvo mjerenje, stvarno nije teško...

REW Vituix manual

Na uho nećeš napravit ništa, ako budeš radio višestazne zvučnike nema šanse da budu dobri, a ako negdje na slijepo složiš <2 ohm impedanciju i veliku fazu možda skuriš i jedinice i pojačalo...
SasaKC83

PostPostao/la vifaton » Sub vel 01, 2025 9:46 pm

Baš si mi pomogao.
U suštini ti misliš da bi ja trebao sve znat pa tek onda pravit zvučnike.
Od toga nema ništa. Niti sam ja talentiran za zakone fizike i matematike, niti to planiram učiti u ovim godinama, a pokušavao sam da prodrem u materiju, da me ne zajebavaju neki ljudi u koje sam se uzdao.
Jednostavno ja te stvari ne razumijem, ali zato znam stolarski dio posla.
Temu sam započeo pa nije lijepo da ostane ne dovršena.
Slijedi finalno ugađanje zvučnika koji i sad meni zvuče dobro.
Sa dampingom sada eksperimentiram, pa ću kasnije probat u basrefleks otvor ubacivat komade cijevi različitih dužina da vidim šta će se desit.
Eto ja tako radim, pa ćemo vidjet šta će vrijeme donijeti.
Što se tiče svega, ne bih ja nikad više radio sa širokopojasnim jedinicama, da znam materiju, jer to nisu jedinice za mene.
Pravio bih zvučnike sa profesionalnim drajverima i velikim hornama, velike zvučnike na kojima se sve čuje jasnije i glasnije, jer ja to baš volim.
Ovo je kompromis jer jedino u ovom slučaju ne treba skretnica.
Što se tiče subvufera, nema šanse da ću pravit četiri komada.
Razmišljam o dva. Aktivna sa Hypex 501 fuzion ugradbenim pločama, tu ima sve za podešavanje. Ali mi nikako nije najjasnije kako to spojiti sa ostatkom sistema. Ljudi koji to znaju uglavnom ne pišu o tome jer misle ako oni znaju da svi znaju.
A s obzirom na veličinu investicije, za sada se ne usuđujem započeti ni samogradnju dva vufera a kamoli četiri. jer se plašim da bi krajnji ishod bio jednak, kao i da sam u sobu stavio samo jedan subvufer. To bi bilo ludo.
https://en.toutlehautparleur.com/speake ... -inch.html
Ovo je drajver koji mislim koristiti za sub.
Od govana se pita ne pravi, s ozirom na kvalitet sonida ili eventualnih drugih još boljih stereo zvučnika koje ću imat, valja ispraznit vreću za par subova.
vifaton

PostPostao/la Cindra » Sub vel 01, 2025 11:30 pm

Vifaton, eto i ja sam ok sa stolarijom a o matematici proračuna kutije ne znam dovoljno i nemam vremena da bih sam projektirao zvučnik. Zato postoje ljudi koji to znaju i naprave projekt pa ga podijele badava ili naplate. Onda ja napravim kutije poštujući nacrt u milimetar jer je to ispravno, a i stolarski ispravno. Ako zapnem, tražim, pitam i zahvalim se na odgovoru. Ako ne dobijem odgovor jbg...
Nitko ti ne može pomoći ako si svojevoljno odstupio od projekta smanjujući volumen i dimenzije i još nisi ni stavio refleks cijev koja tunira donji rez i odziv kutije.
To je kao da napravim ugradbeni ormar bez mjerenja zida pa idem štemat beton da upašem ormar
Cindra

PostPostao/la Cindra » Sub vel 01, 2025 11:34 pm

https://www.diyaudio.com/community/threads/beyond-the-ariel.100392/
Evo jedna temica o hornama, tj zvučnicima koje si napomenuo da bi radio u budućnosti
Cindra

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Zvučnici