Baš si mi pomogao.
U suštini ti misliš da bi ja trebao sve znat pa tek onda pravit zvučnike.
Od toga nema ništa. Niti sam ja talentiran za zakone fizike i matematike, niti to planiram učiti u ovim godinama, a pokušavao sam da prodrem u materiju, da me ne zajebavaju neki ljudi u koje sam se uzdao.
Jednostavno ja te stvari ne razumijem, ali zato znam stolarski dio posla.
Temu sam započeo pa nije lijepo da ostane ne dovršena.
Slijedi finalno ugađanje zvučnika koji i sad meni zvuče dobro.
Sa dampingom sada eksperimentiram, pa ću kasnije probat u basrefleks otvor ubacivat komade cijevi različitih dužina da vidim šta će se desit.
Eto ja tako radim, pa ćemo vidjet šta će vrijeme donijeti.
Što se tiče svega, ne bih ja nikad više radio sa širokopojasnim jedinicama, da znam materiju, jer to nisu jedinice za mene.
Pravio bih zvučnike sa profesionalnim drajverima i velikim hornama, velike zvučnike na kojima se sve čuje jasnije i glasnije, jer ja to baš volim.
Ovo je kompromis jer jedino u ovom slučaju ne treba skretnica.
Što se tiče subvufera, nema šanse da ću pravit četiri komada.
Razmišljam o dva. Aktivna sa Hypex 501 fuzion ugradbenim pločama, tu ima sve za podešavanje. Ali mi nikako nije najjasnije kako to spojiti sa ostatkom sistema. Ljudi koji to znaju uglavnom ne pišu o tome jer misle ako oni znaju da svi znaju.
A s obzirom na veličinu investicije, za sada se ne usuđujem započeti ni samogradnju dva vufera a kamoli četiri. jer se plašim da bi krajnji ishod bio jednak, kao i da sam u sobu stavio samo jedan subvufer. To bi bilo ludo.
https://en.toutlehautparleur.com/speake ... -inch.htmlOvo je drajver koji mislim koristiti za sub.
Od govana se pita ne pravi, s ozirom na kvalitet sonida ili eventualnih drugih još boljih stereo zvučnika koje ću imat, valja ispraznit vreću za par subova.