DIY Caffe

Re: DIY Caffe

PostPostao/la davorin » Ned pro 08, 2019 10:18 pm

Master of disaster napisao:Bolje vlaga u zraku nego voda u koljenima. :mrgreen:

A naročito ne u plućima! :lol:
davorin

PostPostao/la dredder » Čet pro 12, 2019 12:15 pm

Kolika bi trebalo da je u Voltima output dobrog pretpojačala je li to 1,2,4 V ili više. Neki cd playeri imaju varijabilni output 2V znači preamp bi trebao više?

Moja aiwa daje samo 1V pa me brine.
dredder

PostPostao/la tom_hifi » Čet pro 12, 2019 5:09 pm

dredder napisao:Kolika bi trebalo da je u Voltima output dobrog pretpojačala je li to 1,2,4 V ili više. Neki cd playeri imaju varijabilni output 2V znači preamp bi trebao više?

Moja aiwa daje samo 1V pa me brine.

Hm, malo si tricky pitanje postavio. Što si spojio na ulaz preampa?
tom_hifi

PostPostao/la dredder » Čet pro 12, 2019 6:45 pm

Onaj moj gramofon, AT95 zvučnica na MM ulaz.
dredder

PostPostao/la Zmajz » Čet pro 12, 2019 8:35 pm

pa piše ti sve u uputi predpojačala, osjetljivost ulaza itd...
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la tom_hifi » Čet pro 12, 2019 8:40 pm

Zmajz napisao:pa piše ti sve u uputi predpojačala, osjetljivost ulaza itd...

Tako je.

dredder napisao:Onaj moj gramofon, AT95 zvučnica na MM ulaz.

A što se desi ako spojiš mobitel na aux? ili CD na aux?

Teško je napamet reći bilo što, ako je pitanje vrlo generalno postavljeno. Napisao si moja aiwa, niti koji model, ništa :mrgreen:
tom_hifi

PostPostao/la dredder » Pet pro 13, 2019 1:09 pm

Da, znam to nego je Edison nešto pričao da dobar preamp pojačava 3-4 puta uglavnom tražio sam primjer dobrih specifikacija preampa nekog općenito što kaže Tomhifi, da iskoristim maximalno monoblokove, ma nema veze :D
dredder

PostPostao/la Bepone » Pet pro 13, 2019 1:39 pm

ca ce ti mjern instrument kad imas uho? :mrgreen: to je najbolji instrument.. a testiras do klipinga
Bepone

PostPostao/la Edison » Pet pro 13, 2019 4:52 pm

dredder napisao:

Da, znam to nego je Edison nešto pričao da dobar preamp pojačava 3-4 puta uglavnom tražio sam primjer dobrih specifikacija preampa nekog općenito što kaže Tomhifi, da iskoristim maximalno monoblokove, ma nema veze :D

Ima raznih pretpojacala i razno pojacavaju. Uglavnom, izlazna pojacala bi trebala dati punu snagu kad im se na ulaz dovede 1V. Nisu sva takva, ali trebala bi biti tu negdje. Danasnji izvori kao sto su tuneri, CD-playeri i DAC-ovi daju uglavnom dovoljno napona pa pretpojacalo u biti i ne treba, ali traba nesto za biranje ulaza i regulaciju glasnoce.

Bufferi nemaju pojacanja, tj. pojacanje im ne nesto malo manje od jedinicnog. Standardna pojacala danas najcesce daju pojacanje 3-4x. neka daju i 10x, a ima onih koja mogu i vise. Npr. imam pojacalo koje nema pojacanja, buffer je, i daje samo izlaznu struju, a sve pojacanje mora dati pretpojacalo. Za taj slucaj sam napravio pretpojacalo koje ima pojacanje 25x.

I izlazna pojacala imaju faktor pojacanja, neka su s visim, neka s manjim. Nekima je dovoljan potenciometar na ulazu, a nekima treba pretpojacalo s nesto pojacanja. U cijeloj prici je bitna i osjetljivost (efikasnost) zvucnika i onda vidimo da je tesko konkretno odgovoriti ako ne znamo sve komponenete i njihove karakteristike.

Standardno pretpojacalo bi danas trebalo moci dati 3-4V izlaznog napona, toliko nam ne treba, ali za svaki slucaj... Sto se tice tvog slucaja s phono pretpojacalom, to je drugi par rukava. Tu nam igra izlazni napon zvucnice i pojacanje RIAA pretpojacala. Ukljucis i probas na svojoj opremi, ako je dovoljno glasno, a bez izoblicenja, onda je sve u redu.

Treba vidjeti kako i sto je mjereno kod tih pojacanja koja se navode u specifikacijama. Svi naponi koje sam naveo su RMS naponi.

Ovdje nisam spominjao mozda i vazniju funkciju pretpojacala od pojacanja, a to je da su prilagodnici impedancija za izvore i izlazno pojacalo. I jednima i drugima je lakse kad se ubaci pretpojacalo dobrih karakteristika. Osim toga, pretpojacala daju i neku struju koja je bitna za pogon ulaznih stupnjeva pojacala i savladavanje impedancije interkonekata. Oko svega toga je dobro voditi racuna. No, prosjcan korisnik najcesce ne poznaje sve u detalje, i tesko mu se snaci u svemu tome. Stoga, treba probati, i ako ima problema lako ih je cuti.
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la dredder » Pet pro 13, 2019 10:19 pm

Momcovi vidite kako čovjek objasni a ništa mu nisam crtao :D. Hvala Edison sad mi je dosta jasnije.
dredder

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica