dredder napisao:Zmajz napisao:pa piše ti sve u uputi predpojačala, osjetljivost ulaza itd...
Da, znam to nego je Edison nešto pričao da dobar preamp pojačava 3-4 puta uglavnom tražio sam primjer dobrih specifikacija preampa nekog općenito što kaže Tomhifi, da iskoristim maximalno monoblokove, ma nema veze

Ima raznih pretpojacala i razno pojacavaju. Uglavnom, izlazna pojacala bi trebala dati punu snagu kad im se na ulaz dovede 1V. Nisu sva takva, ali trebala bi biti tu negdje. Danasnji izvori kao sto su tuneri, CD-playeri i DAC-ovi daju uglavnom dovoljno napona pa pretpojacalo u biti i ne treba, ali traba nesto za biranje ulaza i regulaciju glasnoce.
Bufferi nemaju pojacanja, tj. pojacanje im ne nesto malo manje od jedinicnog. Standardna pojacala danas najcesce daju pojacanje 3-4x. neka daju i 10x, a ima onih koja mogu i vise. Npr. imam pojacalo koje nema pojacanja, buffer je, i daje samo izlaznu struju, a sve pojacanje mora dati pretpojacalo. Za taj slucaj sam napravio pretpojacalo koje ima pojacanje 25x.
I izlazna pojacala imaju faktor pojacanja, neka su s visim, neka s manjim. Nekima je dovoljan potenciometar na ulazu, a nekima treba pretpojacalo s nesto pojacanja. U cijeloj prici je bitna i osjetljivost (efikasnost) zvucnika i onda vidimo da je tesko konkretno odgovoriti ako ne znamo sve komponenete i njihove karakteristike.
Standardno pretpojacalo bi danas trebalo moci dati 3-4V izlaznog napona, toliko nam ne treba, ali za svaki slucaj... Sto se tice tvog slucaja s phono pretpojacalom, to je drugi par rukava. Tu nam igra izlazni napon zvucnice i pojacanje RIAA pretpojacala. Ukljucis i probas na svojoj opremi, ako je dovoljno glasno, a bez izoblicenja, onda je sve u redu.
Treba vidjeti kako i sto je mjereno kod tih pojacanja koja se navode u specifikacijama. Svi naponi koje sam naveo su RMS naponi.
Ovdje nisam spominjao mozda i vazniju funkciju pretpojacala od pojacanja, a to je da su prilagodnici impedancija za izvore i izlazno pojacalo. I jednima i drugima je lakse kad se ubaci pretpojacalo dobrih karakteristika. Osim toga, pretpojacala daju i neku struju koja je bitna za pogon ulaznih stupnjeva pojacala i savladavanje impedancije interkonekata. Oko svega toga je dobro voditi racuna. No, prosjcan korisnik najcesce ne poznaje sve u detalje, i tesko mu se snaci u svemu tome. Stoga, treba probati, i ako ima problema lako ih je cuti.