Jučer stigli dijelovi

Zbilja se sve odvijalo vrlo brzo. Niti dva puna dana od narudžbe do isporuke

Jučer sam se cijelu večer zafrkavao s vrlo malim učinkom.
Prvo je stalno nešto "probijalo" na jednom mosfetu (G2) - onaj isti iz posta od neki dan.
Skinem ga s hladnjaka, a ono na podlošci oštećenje.
Stavim drugu podlošku, opet isto.
Pregledao sam hladnjak i okolicu rupe s navojem da nije ostala kakva mrvica ili štogod. Ništa.
Srećom, mosfet nije stradao. Krepavao je osigurač

Pogledam malo bolje i napipam nekakav oštri rub na mosfetu kod rupe za vijak.
Da se ne zafrkavam, uzeo sam drugi mosfet, kad ono opet isto
Nje preostalo drugo nego lagano ošmirglati i izravnati taj dio.
Da nevolja nikada ne ide sama, ta ista pločica je nastavila zafrkavati tako da se napon nije mogao dobro podesiti.
DAC radi ispravno, sve komponente su ispravne i tri puta premjerene, neke preventivno zamijenjene a ne radi
Sve skupa sam pogasio i odlučio da je najbolje slijediti onu staru : jutro je pametnije.
Tako je i bilo, samo što sam radove nastavio tek popodne.
Prvo sam zamijenio PCF-ove.
Zbog skučenog prostora bilo je malko nespretno skinuti "neispravne", ali malo licne za odlemljivanje i strpljenja je riješilo stvar.
Nakon zamjene konačno svi railovi i svi releji rade bez greške

Prije "mozganja" na temu G2, odlučio sam počistiti i "zbegecati" sve pločice. S naponima ću se zafrkavati kasnije.
To je postupak koji bi više odgovarao rubrici "Savjeti babe Milke", ali evo ga ovdje, možda komu bude korisno.
Naime, koliko god mi bili pažljivi kod lemljenja, uvijek ostane "sračaka" od kalofonija ili čega već iz tinol žice. Nekomu to smeta, nekomu ne.
Osobno mi ne smeta, ali čišćenje, pogotovo ako je jednostavno, ne može škoditi.
Postupak nije invazivan i sigurno neće ništa pokvariti.
Primjer:

Uzeo sam nekakvu kutiju od sladoleda ili tako nešto i natočio unutra malo denaturiranog alkohola (špirita - onog kojeg koristimo za čišćenje, šelakiranje i sl.).
Treba ga staviti tek toliko da ne potone cijela pločica već samo donji dio i da se ne prelijeva preko gornjeg ruba pločice.
Ništa se neće dogoditi i ako se prelije, ali onda sušenje dulje traje jer postoji mogućnost da se "utope" trimeri, releji i sl.
Ostavio sam pločicu plivati petnaestak minuta mada ne škodi ako to bude i dulje.

Nakon vađenja, pločica će najvjerojatnije izgledati ovako nekako

To je zbog reakcije alkohola i masti.
Kod kvalitetnijih tinola koji sadrže kalofonij reakcija će biti manje "burna" jer će se kalofonij rastopiti i kao takav će napraviti zaštitni sloj.
Mast će se dezintegrirati i ostaviti ovakav trag

No, nema panike.
Potrebno je uzeti neki čvršći kist i "očetkati" nered s pločice.
S finijim kistom se makne ostatak i to je to

Zanimljivo da su nakon pranja problemi s nemirnom G2 pločicom prestali

Gdje se stvorio kakav neželjen otpor ili kapacitet, tko će ga znati...
Iako je sve bilo prilično uredno i pažljivo polemljeno, vjerojatno se nešto krivo poklopilo.
Uglavnom, sada i G2 adi bez greške.
Odmah sam napravio prvu fazu kalibracije.
Ona sadrži točno podešavanje napona. Postupak je dobro dokumentiran i jednostavan ali traje jer ga treba više puta ponavljati.
I tako za svaki napon (G1, G2, G3, A, H )

Tu je i "kalibracija" virtualnih mjernih instrumenata kako bi svaki prikazivao točan napon na ekranu (analogno i digitalno).
Slijedi još jedna faza koju ću (možda) odraditi još danas:
Kalibriranje prikaza struja (opet za sve napone) i podešavanje strujnih limitera.
Nakon toga još treba provjeriti "delegira" li svaki rail ispravno napone u distribucijsku kutijicu (šteker za module) i to bi trebalo biti tu negdje

Naravno, ako opet nešto ne iskrsne.
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......