JOŠ JEDAN TUBE TESTER....

Re: JOŠ JEDAN TUBE TESTER....

PostPostao/la tubeman » Sri tra 12, 2017 7:21 pm

Jučer su naručeni dijelovi u TME i trebali bi preksutra biti u VŽ.
Nadam se da neće opet stići štogod krivo :)
TME mi je bio nešto brži od Reichelta pa je tako ispalo.
Stiže još ponešto komponenti za projekte koji čekaju "godinama" ::) :(

Inače, svi moduli rade dobro.
Problem sam imao i s jednim mosfetom "u izlazu" (G2) koji se čudno ponašao.
Zamijenio sam ga pa je i to sada OK.
Negdje je nešto probijalo i pokazivalo čudne otpore kroz plastiku ( :) )
Autor je više puta u uputama upozoravao na podloške za fetove koji NE SMIJU biti standardni već od Kaptona.
Što zbog probojnog napona, što zbog boljeg provođenja topline.
Originalne, koje sam dobio u prvoj pošiljci sam spremio "na sigurno" i više ih ne mogu pronaći pa sam stavio nekakve koji bi "trebali poslužiti", ali su na 350V prešpricavali :) :)
Srećom, pronašao sam i nekakve "High End" koji sada drže, ali za svaki slučaj u ovoj pošiljci stiže i hrpica "pravih" Kaptona :) :)
Ostaje još samo kalibriranje strujnih limitera.
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la Khadgar2007 » Sri tra 12, 2017 7:42 pm

Dobri stari podlošci od liskuna nisu dovoljno dobri? Baš sam sada pročitao da liskun nije toliko dobar vodič temperature kao kapton ali da to čini toliki razliku u ovom projektu?
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la tubeman » Sri tra 12, 2017 8:31 pm

a) Nisu.
b) Sam si dao odgovor u pitanju :)

Kapton ima termalni otpor od 0.15 K/W (po inču kvadratnom), liskun 0,8 K/W, a silikonska podloška 1 K/W (za TO247 i sl.kučište tranzistora).
Za TO220 su još veće razlike.
Sva ta mala plastična kučišta ionako imaju jako malu površinu namijenjenu odvođenju topline.
E, sada, je li bolje 5-6 puta bolje vođenje topline ili nije .....
Ovdje ti fetovi moraju moći podnijeti vrlo velika i brza trenutna opterećenja pa je brzina provođenja topline je iznimno važna jer se lako može dogoditi da se pregriju prije nego se toplina prenese na hladnjak.
Kapton je vrlo tanak i trebao bi izdržati 6-7 KV prije nego probije.
Osim toga, nije potrebna nikakva pasta koja bi samo dodatno smanjila vođenje.
Osim toga, cijena nije nikakav faktor koji bi trebao odlučiti o odabiru.
tubeman

PostPostao/la tubeman » Sub tra 15, 2017 8:44 pm

Jučer stigli dijelovi :)
Zbilja se sve odvijalo vrlo brzo. Niti dva puna dana od narudžbe do isporuke :)

Jučer sam se cijelu večer zafrkavao s vrlo malim učinkom.

Prvo je stalno nešto "probijalo" na jednom mosfetu (G2) - onaj isti iz posta od neki dan.
Skinem ga s hladnjaka, a ono na podlošci oštećenje.
Stavim drugu podlošku, opet isto.
Pregledao sam hladnjak i okolicu rupe s navojem da nije ostala kakva mrvica ili štogod. Ništa.
Srećom, mosfet nije stradao. Krepavao je osigurač :)
Pogledam malo bolje i napipam nekakav oštri rub na mosfetu kod rupe za vijak.
Da se ne zafrkavam, uzeo sam drugi mosfet, kad ono opet isto :mrgreen: :mrgreen:
Nje preostalo drugo nego lagano ošmirglati i izravnati taj dio.

Da nevolja nikada ne ide sama, ta ista pločica je nastavila zafrkavati tako da se napon nije mogao dobro podesiti.
DAC radi ispravno, sve komponente su ispravne i tri puta premjerene, neke preventivno zamijenjene a ne radi :evil: :evil:
Sve skupa sam pogasio i odlučio da je najbolje slijediti onu staru : jutro je pametnije.

Tako je i bilo, samo što sam radove nastavio tek popodne.

Prvo sam zamijenio PCF-ove.
Zbog skučenog prostora bilo je malko nespretno skinuti "neispravne", ali malo licne za odlemljivanje i strpljenja je riješilo stvar.
Nakon zamjene konačno svi railovi i svi releji rade bez greške :)

Prije "mozganja" na temu G2, odlučio sam počistiti i "zbegecati" sve pločice. S naponima ću se zafrkavati kasnije.

To je postupak koji bi više odgovarao rubrici "Savjeti babe Milke", ali evo ga ovdje, možda komu bude korisno.
Naime, koliko god mi bili pažljivi kod lemljenja, uvijek ostane "sračaka" od kalofonija ili čega već iz tinol žice. Nekomu to smeta, nekomu ne.
Osobno mi ne smeta, ali čišćenje, pogotovo ako je jednostavno, ne može škoditi.
Postupak nije invazivan i sigurno neće ništa pokvariti.

Primjer:

Slika

Uzeo sam nekakvu kutiju od sladoleda ili tako nešto i natočio unutra malo denaturiranog alkohola (špirita - onog kojeg koristimo za čišćenje, šelakiranje i sl.).
Treba ga staviti tek toliko da ne potone cijela pločica već samo donji dio i da se ne prelijeva preko gornjeg ruba pločice.
Ništa se neće dogoditi i ako se prelije, ali onda sušenje dulje traje jer postoji mogućnost da se "utope" trimeri, releji i sl.
Ostavio sam pločicu plivati petnaestak minuta mada ne škodi ako to bude i dulje.

Slika

Nakon vađenja, pločica će najvjerojatnije izgledati ovako nekako :)
To je zbog reakcije alkohola i masti.
Kod kvalitetnijih tinola koji sadrže kalofonij reakcija će biti manje "burna" jer će se kalofonij rastopiti i kao takav će napraviti zaštitni sloj.
Mast će se dezintegrirati i ostaviti ovakav trag :)

Slika
Slika

No, nema panike.
Potrebno je uzeti neki čvršći kist i "očetkati" nered s pločice.
S finijim kistom se makne ostatak i to je to :) :)

Slika

Zanimljivo da su nakon pranja problemi s nemirnom G2 pločicom prestali :) :)
Gdje se stvorio kakav neželjen otpor ili kapacitet, tko će ga znati...
Iako je sve bilo prilično uredno i pažljivo polemljeno, vjerojatno se nešto krivo poklopilo.

Uglavnom, sada i G2 adi bez greške.

Odmah sam napravio prvu fazu kalibracije.
Ona sadrži točno podešavanje napona. Postupak je dobro dokumentiran i jednostavan ali traje jer ga treba više puta ponavljati.
I tako za svaki napon (G1, G2, G3, A, H ) :) :)
Tu je i "kalibracija" virtualnih mjernih instrumenata kako bi svaki prikazivao točan napon na ekranu (analogno i digitalno).

Slijedi još jedna faza koju ću (možda) odraditi još danas:
Kalibriranje prikaza struja (opet za sve napone) i podešavanje strujnih limitera.

Nakon toga još treba provjeriti "delegira" li svaki rail ispravno napone u distribucijsku kutijicu (šteker za module) i to bi trebalo biti tu negdje :) :)
Naravno, ako opet nešto ne iskrsne.
tubeman

PostPostao/la tubeman » Pon tra 17, 2017 2:05 am

Večeras sam uspio ugrabiti malo vremena i (skoro) dovršiti kalibraciju.
Ostale su još samo sitnice poput "tvikanja" dva trimera koji imaju za dlaku premalu vrijednost pa nedostaje volt-dva za baždarenje internih mjernih instrumenata.
Oni moraju biti vrlo precizno baždareni jer u suprotnom neke od funkcija se bune :) :)
No, ništa strašno.
Na kraju treba još jednom provjeriti i podesiti sve trimere :) :)

Uspio sam sve to staviti u funkciju i nakon cjelodnevnog testa (od jučer je ostalo upaljeno i pod naponima) moguće je da se ništa neće pobuniti.

Pala su i prva mjerenja.
Pokazalo se da se test "ispravnosti" (emisija) gotovo poklopio sa mjerenjima starim analognim testerom.
Sada treba sve to usvojiti jer mogućnosti su doista velike a ima dosta funkcija koje nisu baš "for dummies" :).
Postoji puno ispisa od kojih je jedan (osnovne funkcije i rezultati mjerenja) prikazan ispod.
Skenirao sam isprintani papir pa se možda ne vidi najbolje.

Slika

Ispis se može definirati tako da se vide samo željene kategorije. Ovdje se vide svi podaci predviđeni za ovaj ispis.
Posebno se mogu dobiti veliki grafikoni, slike i sl.

Više ispisa i pregleda ću uprizoriti s vremenom, kada ih i sam bolje upoznam :)
tubeman

PostPostao/la tubeman » Pon tra 17, 2017 1:54 pm

Danas se tester malo "usviravao".
Premjerio sam na brzaka hrpu cijevi.
Postupak mjerenja za rezultat poput onog iz gornjeg posta je zbilja brz i jednostavan.
Iz baze se odabere cijev koja se želi testirati. Pri tome, za "standardne" postoji mnoge varijante po proizvođačima ili razdobljima.
Ako se želi vidjeti stanje cijevi i osnovni parametri (bez krivulja), sve traje tek koju sekundu dulje od vremena potrebnog za ugrijavanje.
Soft start u roku 5 sekundi (može se definirati po želji) podigne napon na onaj koji je predviđen za cijev.
Potom se (ako su podaci o cijevi verificirani) ponudi automatski start po isteku predviđenog vremena, ili se jednostavno pokrene testiranje.
Mnoštvo instrumenata daje uvid u sve veličine pa je lako i vizualno procijeniti kada se mjerenje može pokrenuti "nasilno" a da se ne čeka automatika.
Nakon toga sve se događa brzo i nakon par sekundi imamo sve predviđene veličine.
Ako se radi o cijevi s više sustava u balonu, program će odmah sam izmjeriti oba bez čekanja ili dodatnih intervencija.
Rezultati mjerenja su germanski precizni i neumoljivi :(
Tu i tamo zaboli kada vidiš rezultate obje triode u balonu jedan pored drugog.
Razlike znaju biti povelike. Kod mjerenja hrpe ECC83 sam već pomislio da nešto ne štima.
Nije to nešto tragično, ali razlike od 10-20 pa i više posto te malko stresu :)
No izvadivši novu TFK, Siemens, Mullard ili EI iz kutije sve je sjelo na svoje mjesto. Emisija je veća od 100% , razlike unutar trioda manje od 2-3% što je normalno.
Kod GE 12AX7 (mjerio tri primjerka) oba sustava posve identična :) :)
itd......

Potom možemo odabrati i niz drugih prikaza tipa krivulja (više vrsta), radnih točaka, procjene izobličenja, radnih pravaca itd....
Negdje sam vidio da se može definirati više krivulja po dijagramu (umjesto tri defaultne), ali sada ih ne mogu pronaći :)
Taj dio istraživanja ću ostaviti za kasnije.

Kod 6Ak5 sam primijetio da dolazi do nekakvog divljanja, što je uređaj i sam dijagnosticirao. Moram vidjeti događa li se to i s ostalim 7 pinskim podnožjima. U tom slučaju je vjerojatno 7 pinsko podnožje na tom modulu višak pa ga treba "neutralizirati" ili preseliti na neki manje napučen modul :)

Inače, kod testiranja cijevi tipa EL34 (veće još nisam probao) nema nikakvih zagrijavanja uređaja i hladnjak.
Nakon 3-4 sata maltretiranja sve je posve hladno pa razmišljam o tomu da malo smanjim strasti po pitanju dodatnog hlađenja i otvora s donje strane kutije.
tubeman

PostPostao/la tubeman » Uto tra 25, 2017 6:29 pm

TF u Križevcima je bila dobra prilika za testiranje :)
Dosta intezivno korištenje kroz dva dana, više desetaka, vjerojatno stotina cijevi različitih tipova je prošlo proceduru i pokazalo se da sve radi dobro, brzo i pouzdano.
Nisam još podesio 600V modul pa nismo mogli premjeriti 2A22 cijevi koje za test traže napon viši od 400V.
Isto tako, 13DR7 nikako nije prolazila, ali ustanovio sam da su triode u balonu zamijenjene u softveru. To sam riješio u nedjelju korekcijom podataka u bazi pa je i to proradilo ispravno.
Kod testiranja nekih trioda se pojavilo "osciliranje" G2 napona (u prazno) i mjerenje je bilo otežano jer je program prepoznao da taj napon ne bi trebao postojati pa je prekidao mjerenje.
To se pojavilo samo par puta pa nisam siguran je li za to kriva testirana cijev ili sam modul.
Taj modul je i prije bio "nestašan" pa treba pogledati je li to "normalno" ili nije, i što je pravi razlog.
Sve ostalo je više nego potvrdilo očekivanjao.

Za sljedeći vikend mi preostaje 600V modul i finalna kalibracija, a nakon toga još ponešto hardverskih aktivnosti.
Ima još jako puno modula koje treba dovršiti i napraviti.

Kod mjerenja se pokazalo da se hladnjak gotovo nimalo ne zagrijava.
Lagano grijanje (jedva toplo) javilo se nakon više uzastopnih mjerenja snažnijih cijevi (el34, 6L6, KT88 i sl.)
Doduše, to su sve stuje ispod 3A kod 6.3V pa tek treba vidjeti što će se dogoditi kod puno gladnijih cijevi.
Zato ću preventivno ipak ugraditi rešetku ispod hladnjaka a možda i mali ventilator za koji je predviđena regulacija napona spregnuta s postojećim temperaturnim senzorom.

Treba nabaviti i nešto veći ekran jer je 7" ipak malo nespretno.
Ideje postoje, ali o-tom-po-tom :)
tubeman

PostPostao/la tom_hifi » Uto tra 25, 2017 9:03 pm

Vrlo zgodna sprava. Preporučujem se ako ću nešto trebati za mjerenje :mrgreen:
tom_hifi

PostPostao/la Schultz » Uto tra 25, 2017 10:16 pm

Tester je odličan. Prva liga.

Malo sam uspoređivao rezultate na velikom i uTraceru i onako na brzinu mi se čini da je to sve u par posto ali mogućnosti Velikog tracera su space shuttle prema uTraceru.
Osobno najjače feature mi je baza podataka. Izabereš cijev iz baze i deri. Mene će na malom da ubije struja.... :-D
Malvazijski tigar
Schultz

PostPostao/la Edison » Uto tra 25, 2017 10:46 pm

Schultz napisao:Tester je odličan. Prva liga.

Malo sam uspoređivao rezultate na velikom i uTraceru i onako na brzinu mi se čini da je to sve u par posto ali mogućnosti Velikog tracera su space shuttle prema uTraceru.
Osobno najjače feature mi je baza podataka. Izabereš cijev iz baze i deri. Mene će na malom da ubije struja.... :-D

Hajde, hajde, Schultz... mi baze podataka zamijenimo vlastitm znanjem i datasheetovima. ;)
Jesi vidio koliko davorin podataka nosi u glavi? To je baza...

A sad ozbiljno, tester je pravi. Tubeman mi je malo pokazivao kako radi, ali monitor je bio malen da bih sto vidio bez naocala. A onda je dosao ilimzn pa je razgovor skrenuo u druge teme. Znam da je puno ljudi mjerilo kod tubemana i svi su bili zadovoljni. Cak je bio i neki lik, prilicno dosadan, koji je kuci povadio cijevi iz svega gdje ih ima i donio na mjerene... :doh: Svaka cast tubemanu na strpljenju...
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Pomagala