Sansui AU-919

Re: Sansui AU-919

PostPostao/la Zmajz » Ned svi 22, 2016 9:52 am

Je, mam si idem kupiti starog sansujija i malo ga refrešati kako to i Željac radi. Sve je fino poslikano.
Svejedno, odličan prikaz i rad, puno se nauči.... iako ja tako nešto ni u snu...
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la Dean » Ned svi 22, 2016 10:12 am

Meni se sviđa ideja o pločici i kondovima u ispravljaču. :dance:
...pipl mast trast as....
Dean

PostPostao/la tom_hifi » Ned svi 22, 2016 10:49 am

Schultz napisao:
tom_hifi napisao:Dovoljno informacija da bi čovjek sam mogao krenuti u tako nešto.

Dobro, dobro...

Ne pretjeruj.... :mrgreen:

Pa, ja bih uspio. Istina da bih zagnjavio Željka usput, ali išlo bi. Samo treba samopouzdanja ;)
tom_hifi

PostPostao/la audio kutak » Ned svi 22, 2016 11:39 am

tom_hifi napisao:
Schultz napisao:
tom_hifi napisao:Dovoljno informacija da bi čovjek sam mogao krenuti u tako nešto.

Dobro, dobro...

Ne pretjeruj.... :mrgreen:

Pa, ja bih uspio. Istina da bih zagnjavio Željka usput, ali išlo bi. Samo treba samopouzdanja ;)

sam i još uz nečiju pomoć (kakva god bila) ne znaći "sam"... sam onda sigurno ne možeš...

najlakše je povaditi skoro sve van, staviti novo i gotovo.... što kada negdje zapne? zašto ovo mora biti ovako ili
mora ići tim redosljedom, tim postupkom poštelavanja.... to možeš dobiti samo znanjem i iskustvom zajedno....
pa pretpostavljam da toga nemaš, kao ni mnogi od nas...

najmanje nas 4/5 forumaša nismo ni do koljena željku, zajedno naravno... :mrgreen:

ja samo znam da tu treba izmedju ostaloga puno vremena i najvažnije, puno, puno strpljenja....

željcu kao i uvijek, respekt! ;)
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la davidbraco » Ned svi 22, 2016 11:46 am

Koja je aproksimativno vrijednost ovako refrešanog pojačala?
Koliko košta otprilike sami refreš-uključujući i dijelove i ruke?
davidbraco

PostPostao/la ilimzn » Ned svi 22, 2016 1:15 pm

Da ne bi bilo zlobnih komentara, eto skroz iskreno:
Ovisi jako o tome koliko je pojacalo placeno u originalu i u kojem je stanju bilo. Opcenito za prerpodaju se ne isplati jer su nerefreshani primjerci (cesto u ko zna kojem stanju) prilicno skupi.i trazeni. Ono sto mogu reci je koj aje cijena refresha, ali i tu se moram malo ograditi jer se ovdje islo na pametno ekonomiziranje dok mozda netko drugi bi isao na maksimalni tweak i skuplje dijelove kad se vec radi - sto cesto ima rezona jer su ruke tu najskuplji dio.
Za ovo pojacalo konkretno su svi dijelovi kostali nesto manje od 1000KN ali treba uzeti u obzir da su originalni tranzistori uzeti pod cijenu, i da je bilo srece sto su se nasli kvalitetni F+T elektroliti bas ko stvoreni za ovaj projekt, a plocice za njih su u biti ispale besplatne.
Skupi dio je kod ovog pojacala rad - komplicirano je mehanicki i u startu ima tonu toga unutra. Nesto se ustedilo na rijesenju kondenzatora s plocicama jer je reparatura originalnih elektrolita vec cijeli dan posla. Jos jedna usteda je a konto stanja - ako je pojacalo doslo iz pusackog okruzenja, to je barem 10-15% vise posla jer na kraju moras SVE rastaviti o oprati, do zadnjeg vijka. Istovremeno, jako je dugo trajao ovaj posao radi raznih drugih nevezanih stvari pa je tu i neki sitan popust. Recimo sve skupa uz par dodatnih tweakova 2000KN. Proracun u satnicu je inace uvijek porazavajuc - vise se isplati okretat hamburgere kod McDonaldsa. Srecom, ne radi se radi novca :P
S obzirom da nerefreshani primjerci znaju otici i po 1000EUR na gore, ako se uredjaj dobio za razumnu cijenu, ukupna cijena sa refreshom ce biti u toj kategoriji, a prodajom (Ako uvjerite kupca da je refresh odradjen kako spada) se moze cak nesto i zaraditi, no puno vise se dobije ako se takav uredjaj koristi svakodnevno. Naravno, slijedi jedan period usviravanja jer je uredjaj sad zapravo nov. Ono sto najvise iznenadi vlasnike koji nisu prije dozivjeli kako taj uredjaj zapravo treba raditi (a ne kako radi nakon 30+ godina) je da bez problema u komparaciji zgazi sve sto se moze kupiti za tu cijenu, a nerijetko i za puno vise - i tu lezi pravo zadovoljstvo :)
Inace se najvise isplati naci kozmeticki odlican uredjaj koji ima kvar. To moze biti rizik (ovisno o uredjaju i kvaru) ali kvar rusi cijenu u prosjeku barem na pola ako ne i nize. A kako se kod refresha pregledava i mijenja prakticno sve, popravak kvara je cesto implicitan i ne iziskuje neki veci dodatni trosak. No, za procijeniti rizik, treba dobro poznavati uredjaj o kojem se radi.
ilimzn

PostPostao/la davidbraco » Ned svi 22, 2016 3:43 pm

Tnx na iscrpnom odgovoru.
Da li se to meni čini ili je prije sve kvalitetnije rađeno?
Mislim i prije je kvaliteta koštala ali sad nekako čini mi se da je ono što je bilo u rangu kvalitete cca. 1000 do 2000 "dojč" maraka
sada košta puuno više-a ono što sada ima za 500-1000 eura nije u tom rangu kvalitete.
U stvari sve je lošije i skuplje( ili sam ja neupučen?).
davidbraco

PostPostao/la Khadgar2007 » Ned svi 22, 2016 11:56 pm

Srecom su dimenzije elektrolita i raspored pinova sjeli na milimetar iako je trebalo ponesto eksperimentiranja s rotacijom komponenti u programu za crtanje stampi (nije eagle, s njim o ovako necem mozete samo sanjati)

Ne mogu reći da imam nekakvo znanje u programima van EAGLEa ali i u njemu se mogu komponente rotirati za koliko god stupnjeva hoćeš,rijetko to radim ali imaš opciju "angle" i samo upišeš kut u stupnjevima.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la ilimzn » Uto svi 24, 2016 1:35 am

Khadgar2007 napisao:
Srecom su dimenzije elektrolita i raspored pinova sjeli na milimetar iako je trebalo ponesto eksperimentiranja s rotacijom komponenti u programu za crtanje stampi (nije eagle, s njim o ovako necem mozete samo sanjati)

Ne mogu reći da imam nekakvo znanje u programima van EAGLEa ali i u njemu se mogu komponente rotirati za koliko god stupnjeva hoćeš,rijetko to radim ali imaš opciju "angle" i samo upišeš kut u stupnjevima.

E da, i po tome ti se razlikuju programi koje je efikasno koristenje i analiza sto se cesto koristi rezultiralo odredjenim opcijama u user interface-u, i oni koji imaju opciju zato da je imaju jer je i drugi programi imaju, ali autori ne znaju zapravo zasto. U Protelu (Altium-u) komponenta se rotira pritiskom za razmaknicu za unaprijed odredjeni kut (koji se moze definirati bilo kako a tipicno je 1/4, 1/8, 1/12, 1/24 itd. punog kruga). Rotacija u drugu stranu je shift-razmaknica. Postoji jos i zrcaljenje oko X (tipka X) ili Y (tipka Y) osi. Dakle, opcije koje su na razini stalnog koristenja. Kut rotacije se definira ovisno o potrebi, recimo kad se postavlja na plocu (ili pomice) recimo noval podnozje, ima smisla da je kut 36 stupnjeva (1/10 kruga, jer je to kut izmedju pinova), ili 18 stupnjeva (1/20 kruga). Standardne PCB sklopke, 1/12 kruga (ima 12 pinova po punom krugu), itd. 1/24 kruga je univerzalno jer omogucava i 1/2, 1/3, 1/4, 1/6, 1/8, 1/12, 1/24, visestrukim pritiskom na razmaknicu.
Inace to pravilo u Protelu vrijedi za bilo sto sto je selektirano, pa makar to bila cijela plocica.
ilimzn

PostPostao/la ilimzn » Uto svi 24, 2016 1:41 am

Zaboravio sam staviti sliku 'palih boraca' :) (osim ovalnih elektrolita)...
919_66.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
ilimzn

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Refresh starih uređaja