ilimzn napisao:joe dalton napisao:Malo da dignem ovu gotovo zaboravljenu temu.
Skupio sam nešto komada 6336 lampi i mislio raditi PP sa po jednom lampom po kanalu, odnosno dvije sekcije kao PP.
Onda sam neki dan naletio na potencijalno zanimljiv projekt OTL-a:
http://www.audiodesignguide.com/otl/otl2014a.htmlKomentari?
Cuifolli je taj projekt detaljno razradio na jednoj starijoj temi na velikom DIYaudio-u, sudjelovao sam u njoj.
Iskreno, ne bi rabio 6336 - ova konstrukcija OTL-a (PP) je kao i sve slicne zderacica lampi (da sad ne potezem linkove s drugog foruma gdje sam svojedobno detaljno objasnio zasto je tako i zasto se taj kompromis redovito radi kod OTL-a).
Alternativa je prepjev neceg kao sto je Bepone radio po pokojnog sstrsata idejama, ali na 6AS7 ili 6S33S. 6S33S je tu narocito zanimljiva jer takav ustroj zaobilazi njene probleme s uparivanjem, plus ima odvojene dvije katode, pa se cak i one odvojeno biasiraju. Postoji medjutim i jedan oblik hibridizacije (posebna vrsta strujnog izvora) koja omogucava za istu cijenu 4-struku snagu... i prikazan je tu na ovom forumu negdje u ovoj temi.
Sustinska je razlika sto je Bepov OTL SE, cuifolli je PP. SE po definiciji radi u klasi A i nema 'rastezanja' cijevi daleko iznad specifikacija. Uz to je potencijalno za isti broj cijevi kod SE izlazni otpor manji (prije aplikacije NPV koja je skoro obavezna kod PP-a).
Mislim da je spomenuti prijedlog na strani:
viewtopic.php?f=6&t=1194&start=200" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank
Svakako vrijedi probati takvu ideju, a kad nađem vremena sigurno ću isprobati osnovnu šemu (vjerojatno sa drugim izlaznim elektronkama i nešto drugačijom pobudom, ali izlaz će biti principjelno taj!).
Ne bih se složio da elektronka 6336 ne zaslužuje posebnu pozornost i prednost u odnosu na spomenute 6AS7 koja ima jamčeni prosječni radni vijek od ~3000 radnih sati (ili "Long Life" varijante 6080, 6080WA, 6080WB i jako mehanički i električki izdržljivu 6080WC koje su sve napravljene za ~10000 radnih sati!).
Ruske i Kineske elektronke 6N5S/6N5P su prava katastrofa (po trajnosti od ~1000-1500 radnih sati, unificiranosti te mehaničkim i električnim osobinama),
a nešto bolje su 6N13S/6N13P koje imaju unaprijeđen električni sistem (osiguran od "samoubistva" ili samouništenja kod fiksnog prednapona) ali su po ostalim karakteristika jednako "dobre" kao 6N5S/6N5P.
6S33S je odlična zamjena sa aspekta zamjene za 6AS7 (zamjenjuje ~2-3 6AS7), ima karboniziranu anodu te "tvrdo-debelo" staklo-"Hard-Glass"), ali po unificiranosti, trajnosti (~600-1500 radnih sati pri maksimalnim opterećenjima!) pouzdanosti nabavke kod prodavača su u sličnom rangu kao i većina NOS Ruskih elektronki.
Elektronka 6336 je po svojim karakteristikama vrlo slična elektronki 6S33S, ali sa trajnosti od ~10000 radnih sati pri maksimalnom opterećenju, vrlo ujednačenih mehaničkih i električkih osobina te osnovnom metalnom konstrukcijom elastičnih nosača sistema koja unutar balona (od specijalnog NONEX stakla) svakako ima prednost.
Verzija elektronke 6336A ima upravljačku rešetku od pozlaćene molibdenske žice koja niti pri najvišim temperatureama nema povratnu emisiju, a anoda od karboniziranog cirkonija nema niti pri 200%-nom opterećenju (i prekoračenju temperature!) sklonost otpuštanju plinova iz metalne legure (a time i onečišćenje vakuma i ubrzano starenje elektronke).
Napravljena je za ~40000 radnih sati (neprekidni rad uz stabilne naponsko-strujno-temperaturno-mehaničke parametre), odnosno u praksi preko ~16000 radnih sati (praktični uvjeti) pod maksimalnim opterećenjem. Unatoč tome što je energetska potrošnja grijanja elektronke 6336A od ~30W manja od ~42W koliko treba za 6S33S, katoda 6336A je dimenzionirana za kratkotrajni rad sa dvostruko većom strujom od one za stalni rad.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.