Preliminarna razmišljanja o pojačalima

Re: Preliminarna razmišljanja o pojačalima

PostPostao/la fixxxer » Uto lip 09, 2015 12:08 am

joe dalton napisao:
fixxxer napisao:
joe dalton napisao: Cak bi u PP s dvije cijevi po kanalu dobio 40+W za razliku od 18W OTL.

... i imao dva C jezgra manje u ormanu :mrgreen: :lol:

Odsosno 4. Koja trenutno ionako nemam :D

Ako tako računaš onda 8 :lol: Napred otl a raspare jezgara Faulu i meni! :mrgreen:
Šalu na stranu, šta fali od jezgara?
fixxxer

PostPostao/la joe dalton » Uto lip 09, 2015 12:10 am

LesFaul napisao:Imas 2. Ostatak ce valjda nekako naci put do tebe... ;)

Salim se. Ali OTL je izazov bez obzira na jezgre
joe dalton

PostPostao/la Edison » Uto lip 09, 2015 8:08 am

joe dalton napisao:Ali OTL je izazov bez obzira na jezgre

Slazem se. Imao sam jaku zelju napraviti cjevno OTL pojacalo, ali mi se zelja nije ostvarila. A kad sad sagledam stvari, vjerojatno i nece...

Ali ti Joe, samo naprijed! :)
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la Zmajz » Uto lip 09, 2015 11:00 am

Idi na OTL. Uostalom, čuo si Beponetov OTL u Sisku (to je bio jedini, doduše), a meni osobno je to bila najbolja kombinacija. Zvučnici su ti bili No.1.
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la joe dalton » Uto lip 09, 2015 10:51 pm

Edison napisao:Slazem se. Imao sam jaku zelju napraviti cjevno OTL pojacalo, ali mi se zelja nije ostvarila. A kad sad sagledam stvari, vjerojatno i nece...

Ali ti Joe, samo naprijed! :)

Hvala na podršci.
Samo me čudi malo ovaj boldani dio tvog posta :o
joe dalton

PostPostao/la joe dalton » Uto lip 09, 2015 10:56 pm

Zmajz napisao:Idi na OTL. Uostalom, čuo si Beponetov OTL u Sisku (to je bio jedini, doduše), a meni osobno je to bila najbolja kombinacija. Zvučnici su ti bili No.1.

Je, sviralo je to odlično. To me i potiče na ovakve ideje. :mrgreen:
Mislim svira i RS1003. Rekao bih ništa lošije (možda sam subjektivan malo :) ). Ali ko što rekoh, OTL je izazov.
joe dalton

PostPostao/la ilimzn » Sri lip 10, 2015 1:09 am

joe dalton napisao:Malo da dignem ovu gotovo zaboravljenu temu.
Skupio sam nešto komada 6336 lampi i mislio raditi PP sa po jednom lampom po kanalu, odnosno dvije sekcije kao PP.
Onda sam neki dan naletio na potencijalno zanimljiv projekt OTL-a:
http://www.audiodesignguide.com/otl/otl2014a.html
Komentari?

Cuifolli je taj projekt detaljno razradio na jednoj starijoj temi na velikom DIYaudio-u, sudjelovao sam u njoj.
Iskreno, ne bi rabio 6336 - ova konstrukcija OTL-a (PP) je kao i sve slicne zderacica lampi (da sad ne potezem linkove s drugog foruma gdje sam svojedobno detaljno objasnio zasto je tako i zasto se taj kompromis redovito radi kod OTL-a).
Alternativa je prepjev neceg kao sto je Bepone radio po pokojnog sstrsata idejama, ali na 6AS7 ili 6S33S. 6S33S je tu narocito zanimljiva jer takav ustroj zaobilazi njene probleme s uparivanjem, plus ima odvojene dvije katode, pa se cak i one odvojeno biasiraju. Postoji medjutim i jedan oblik hibridizacije (posebna vrsta strujnog izvora) koja omogucava za istu cijenu 4-struku snagu... i prikazan je tu na ovom forumu negdje u ovoj temi.
Sustinska je razlika sto je Bepov OTL SE, cuifolli je PP. SE po definiciji radi u klasi A i nema 'rastezanja' cijevi daleko iznad specifikacija. Uz to je potencijalno za isti broj cijevi kod SE izlazni otpor manji (prije aplikacije NPV koja je skoro obavezna kod PP-a).
ilimzn

PostPostao/la davorin » Sri lip 10, 2015 10:30 am

ilimzn napisao:
joe dalton napisao:Malo da dignem ovu gotovo zaboravljenu temu.
Skupio sam nešto komada 6336 lampi i mislio raditi PP sa po jednom lampom po kanalu, odnosno dvije sekcije kao PP.
Onda sam neki dan naletio na potencijalno zanimljiv projekt OTL-a:
http://www.audiodesignguide.com/otl/otl2014a.html
Komentari?

Cuifolli je taj projekt detaljno razradio na jednoj starijoj temi na velikom DIYaudio-u, sudjelovao sam u njoj.
Iskreno, ne bi rabio 6336 - ova konstrukcija OTL-a (PP) je kao i sve slicne zderacica lampi (da sad ne potezem linkove s drugog foruma gdje sam svojedobno detaljno objasnio zasto je tako i zasto se taj kompromis redovito radi kod OTL-a).
Alternativa je prepjev neceg kao sto je Bepone radio po pokojnog sstrsata idejama, ali na 6AS7 ili 6S33S. 6S33S je tu narocito zanimljiva jer takav ustroj zaobilazi njene probleme s uparivanjem, plus ima odvojene dvije katode, pa se cak i one odvojeno biasiraju. Postoji medjutim i jedan oblik hibridizacije (posebna vrsta strujnog izvora) koja omogucava za istu cijenu 4-struku snagu... i prikazan je tu na ovom forumu negdje u ovoj temi.
Sustinska je razlika sto je Bepov OTL SE, cuifolli je PP. SE po definiciji radi u klasi A i nema 'rastezanja' cijevi daleko iznad specifikacija. Uz to je potencijalno za isti broj cijevi kod SE izlazni otpor manji (prije aplikacije NPV koja je skoro obavezna kod PP-a).

Mislim da je spomenuti prijedlog na strani:
viewtopic.php?f=6&t=1194&start=200" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank
Svakako vrijedi probati takvu ideju, a kad nađem vremena sigurno ću isprobati osnovnu šemu (vjerojatno sa drugim izlaznim elektronkama i nešto drugačijom pobudom, ali izlaz će biti principjelno taj!).
Ne bih se složio da elektronka 6336 ne zaslužuje posebnu pozornost i prednost u odnosu na spomenute 6AS7 koja ima jamčeni prosječni radni vijek od ~3000 radnih sati (ili "Long Life" varijante 6080, 6080WA, 6080WB i jako mehanički i električki izdržljivu 6080WC koje su sve napravljene za ~10000 radnih sati!).
Ruske i Kineske elektronke 6N5S/6N5P su prava katastrofa (po trajnosti od ~1000-1500 radnih sati, unificiranosti te mehaničkim i električnim osobinama),
a nešto bolje su 6N13S/6N13P koje imaju unaprijeđen električni sistem (osiguran od "samoubistva" ili samouništenja kod fiksnog prednapona) ali su po ostalim karakteristika jednako "dobre" kao 6N5S/6N5P.
6S33S je odlična zamjena sa aspekta zamjene za 6AS7 (zamjenjuje ~2-3 6AS7), ima karboniziranu anodu te "tvrdo-debelo" staklo-"Hard-Glass"), ali po unificiranosti, trajnosti (~600-1500 radnih sati pri maksimalnim opterećenjima!) pouzdanosti nabavke kod prodavača su u sličnom rangu kao i većina NOS Ruskih elektronki.
Elektronka 6336 je po svojim karakteristikama vrlo slična elektronki 6S33S, ali sa trajnosti od ~10000 radnih sati pri maksimalnom opterećenju, vrlo ujednačenih mehaničkih i električkih osobina te osnovnom metalnom konstrukcijom elastičnih nosača sistema koja unutar balona (od specijalnog NONEX stakla) svakako ima prednost.
Verzija elektronke 6336A ima upravljačku rešetku od pozlaćene molibdenske žice koja niti pri najvišim temperatureama nema povratnu emisiju, a anoda od karboniziranog cirkonija nema niti pri 200%-nom opterećenju (i prekoračenju temperature!) sklonost otpuštanju plinova iz metalne legure (a time i onečišćenje vakuma i ubrzano starenje elektronke).
Napravljena je za ~40000 radnih sati (neprekidni rad uz stabilne naponsko-strujno-temperaturno-mehaničke parametre), odnosno u praksi preko ~16000 radnih sati (praktični uvjeti) pod maksimalnim opterećenjem. Unatoč tome što je energetska potrošnja grijanja elektronke 6336A od ~30W manja od ~42W koliko treba za 6S33S, katoda 6336A je dimenzionirana za kratkotrajni rad sa dvostruko većom strujom od one za stalni rad.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Zadnja izmjena: davorin; Sri lip 10, 2015 2:14 pm; ukupno mijenjano 2 put/a.
davorin

PostPostao/la ilimzn » Sri lip 10, 2015 12:17 pm

Da ne bi bilo zabune, ne smatram ja 6336(A) ni po cemu problematicnom u elektricnom smislu, kao cijev pogodnu za OTL - jedina njena mana je sto je rijetka i skupa, a konstrukcije tipa cuiffoli (i opcenito PP OTL s minimiziranim brijem cijevi) ih jedu. NA prvi pogled to nije problem s 6336 - trenutno ih jos ima. Problem nastupa upravo zato sto je dugovjecna, sanse da ce se naci po suvisloj cijeni za 2-3 godine rapidno padaju, 6S19, 6S33S i 6N13 su nastancane na tone. Doduse, tko ima mogucnosti nabaviti sada set za 1-2 retubinga takvog OTL-a, tome se itekako isplai raditi sa 6336. Da ih ima na pretek, nitko se ne bi trudio oko ovih rusa gore.

Sto se tice pojacala, princip je u manjem izdanju iskoristen u novim OTL headampovima koje smo Nik i ja kao firma predstavili u Pakracu, i mogu reci da odlicno radi. Za razliku od klasicnog PP OTL-a koji bi se u 99% slucajeva rastopio s biasom u klasu A, ovdje je jedino moguce raditi u klasi A i tako je dimenzioniran izlazni stupanj. Nema prekoracenja limita, pogotovo ne u smislu kao u klasicnim PP OTL konstrukcijama. Inace jedan detalj u vezi s time, NE mjeriti maksimalnu izlaznu snagu dulje od mozda 10-20 sekundi (u nekim slucajevima ni toliko)! U prevodu, kombinacija OTL-a i niske osjetljivosti zvucnika = kratak vijek cijevi. U svakom slucaju sparivanje pojacala i zvucnika onako kako bi se to radilo s klasicnim PP konstrukcijama, bilo cijevnim ili tranzistorskima, za ogromnu vecinu PP OTL-a gotovo osigurava brzi re-tubing.
ilimzn

PostPostao/la joe dalton » Sri lip 10, 2015 8:15 pm

ilimzn napisao:Da ne bi bilo zabune, ne smatram ja 6336(A) ni po cemu problematicnom u elektricnom smislu, kao cijev pogodnu za OTL - jedina njena mana je sto je rijetka i skupa, a konstrukcije tipa cuiffoli (i opcenito PP OTL s minimiziranim brijem cijevi) ih jedu. NA prvi pogled to nije problem s 6336 - trenutno ih jos ima. Problem nastupa upravo zato sto je dugovjecna, sanse da ce se naci po suvisloj cijeni za 2-3 godine rapidno padaju, 6S19, 6S33S i 6N13 su nastancane na tone. Doduse, tko ima mogucnosti nabaviti sada set za 1-2 retubinga takvog OTL-a, tome se itekako isplai raditi sa 6336. Da ih ima na pretek, nitko se ne bi trudio oko ovih rusa gore.

Pa recimo da imam jedan kvartet 6336B i još dva para 6336 (NOS) i još jedan par 6336A (rabljene).
Znači recimo dve 6336 po kanalu što bi bilo ekvivalent oko 5 kom 6080. Vjerujem da to nebi bitno narušilo kritične karakteristike pojačala (snagu i izlazni otpor).
Shema djeluje zanimljivo. Svojevremeno mi je nekako promakla ispod radara. Ne znam koliko bi bila jednostavna za prilagoditi za 6336? Radna točka 6336 pita otprilike 50% veći anodni napon i 50% više struje po sekciji. A i koliko sam skužio sve skupa traži još nešto dodatnog sklopovlja sa strane.
joe dalton

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Cijevna tehnika