13DR7-protufazno jednostavno pojačalo

Re: 13DR7-protufazno jednostavno pojačalo

PostPostao/la pamook » Ned svi 31, 2015 11:03 pm

tom_hifi napisao:
pamook napisao:ako cemo iskreno, osim projekta sa GU50, ovdje na forumu nisam vidio da je iole nesto bilo u postupku izrade a da je pojedinacni OPT kostao vise od 500ak kn po komadu (ne podcjenjujem, samo se osvrcem na ono da dobar trafo kosta) - naravno ne racunajuci povremene slikovnice u Bla-bla temi - popravci i ezoterija u izradi za ljude koji ni nisu tu na forumu...

Očito si i moje trafoe smetnuo s uma :mrgreen:

nisam, ali sam napisao "ovdje na forumu" :D ... radovat ce me vidjeti nastavak sage ;)
---- Samoukices fumo iuvat ----
pamook

PostPostao/la zuzi » Ned svi 31, 2015 11:04 pm

Inače da se na netu vidjeti dosta projekata koji rabe trafoe za 100v mrežu, problem je što te ampove nemožemo čuti ali da sada puno ne filozofiramo - čovjek je biće igre ali ima još nešto. Npr. ova dva Telefunkena sa primarnom impedancijom od 12 kohma i četiri oma na sekundaru bila su ugrađivana u odlične radio aparate šezdesetih godina koje su za izlaznu cijev imale EL95 malu sedam pinsku pentodu. U podrumu mi stoji zgotovljen projekt koji je bio u funkciji sa "daj šta daš" OPT. E sad ako dođu do mene idemo to čuti u propisanim okolnostima. Stari širokopojasni zvučnici su tu čini mi se uvjet ali i toga ima u zavidnim količinama :mrgreen:
I konačno nikada nisam bio fan Clint Eastwoda /valjda se tako piše/ pa radije nešto zalemim igre radi.
zuzi

PostPostao/la davorin » Pon lip 01, 2015 7:11 am

Svakako sam pristaša kvalitetnih i bezkompromisnih izlaznih transformatora u većini slučajeva, ali u praksi su uglavnom kompromisna rješenja, najviše zbog cijene.
Ako se zadovoljimo sa donjom graničnom frekvencijom od 40Hz pri punoj snazi pojačala, na 20Hz treba pad frekventne karakteristike biti -3dB, odnosno dvostruko manji. Dakle za pad od -3dB treba unutrašnji otpor izvora biti jednak induktivnom otporu opterećenja na frekvenciji od 20Hz.
Da bismo razumjeli razliku između korištenja pentoda i trioda u izlaznim stupnjevima, treba poći od teorije i izračunati u praktičnom sklopu unutrašnji otpor izvora, vodeći računa o unutrašnjem otporu elektronke i njezinom opteretnom otporu (primarna impedancija izlaznog trafa).

Kod spominjane elektronke ECL86 (ili PCL86; PENTODNI dio!) je optimalni prilagodni otpor R=7kOhma, a unutrašnji otpor Ri=48kOhma (tvornički podaci). Ta 2 otpora su realno paralelno spojena, pa je dakle izračunati otpor izvora tu jednak Riz=6109 Ohma
Riz=Ri x Ra / (Ri + Ra); Riz=48000 x 7000 / (48000+7000); Riz=336000000/55000; Riz=6109,0909....
Da bi se na frekvenciji od 20 Hz dobio pad od -3dB, treba induktivni otpor opterećenja (izlaznog trafa) biti jednak izvoru, odnosno zaokruženo Rl~6109 Ohma. Iz toga izračunamo minimalni primarni induktivitet iz poznate formule:
L=Riz /(2 x PI x F); L=6109 /(2 x 3,14159 x 20); L=6109/125,6636; L=48,6139 H ili zaokruženo L~48,6H
Taj induktivitet je vrlo teško postići sa izlaznim trafom koji ima protok istosmjeren struje (ima i zračni raspor!) jer bi morao imati vrlo veliki broj zavoja i veliki presjek jezgre(zbog smještaja velikog broja zavoja), pa bi imao veliki istosmjerni otpor, velike parazitne induktivitete i kapacitete (zbog linearnosti na visokim frekvencijama bi morao biti raspodjeljen u veći broj sekcija, "sendvičiran") i relativno velike gubitke.

Druga spominjana elektronka je 13DR7 (izračun je za jaku, izlaznu triodu!) koja ima optimalni prilagodni otpor od Ra=3kOhma i unutrašnji otpor od Ri=875 Ohma.
Riz=Ri x Ra / (Ri + Ra); Riz=3000 x 875 /(3000 + 875); Riz=2625000 / 3875; Riz=677,4193...
Iz toga se izračuna minimalni induktivitet:
L=Riz /(2 x PI x F); L=677,4193 / (2 x 3,14159 x 20); L=677,4193/125,6636; L=5,309 H ili zaokruženo L=5,3H
Takav trafo je puno lakše namotati, jer puno manji broj zavoja rezultira manjim istosmjernim otporom, malim parazitnim induktivitetima i kapacitetima, malim gubitcima (i ne traži neko posebno složeno "sendvičiranje"!).

Zaključak se sam nameće!
Za jednak frekventni spektar treba pentodni izlazni trafo ECL86 imati ~9,2x (devet puta!) veći induktivitet od triodnog izlaznog trafa gdje radi elektronka 13DR7.
To je glavni razlog zbog kojeg su mnogi transformatori sa relativno slabim karakteristikama (čitaj: puno jeftiniji!) upotrebljivi u izlaznim stupnjevima sa triodom, a sa pentodom nisu!
davorin

PostPostao/la Zmajz » Pon lip 01, 2015 10:42 am

joe dalton napisao:
Zmajz napisao:Oni tam u Australiji jesu "down under" i sve im je naopak, ali evo dali su si truda oko tih trafića, pa koga interesira: http://www.ozvalveamps.org/optrans.htm" target="_blank" target="_blank

Hmmm....... "The output transformer in a valve guitar amplifier ....." :think:
Nekako mislim da je to za drugu publiku

Ne radi se o tome jesu li u igri gitarska ili neka druga pojačala, već prikaz kako i za što se mogu iskoristiti takvi transformatori.
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la pamook » Pon lip 01, 2015 6:26 pm

...cisto upozorenja radi, ako jos netko bude narucivao/kupovao ove trafoe - na slici prodajne prirode je trafo identican Davorinovim, isto tako je u specifikaciji navedeno da primar ima izvode 0.625W pa do 10W, no u kutijama su ovi drugacijeg rasporeda izvoda.... tako da, treba unaprijed probati natjerati prodavaca da virne u (svaku) kutiju....

sve u svemu, Murphy :P
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
---- Samoukices fumo iuvat ----
pamook

PostPostao/la Dean » Pon lip 01, 2015 8:35 pm

Nemaš pouzdanog dobavljača ... :snooty:
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
...pipl mast trast as....
Dean

PostPostao/la Schultz » Pon lip 01, 2015 9:13 pm

Jel' mogu ja to dat' namotat' Branku i da budu kako spada pa da piše na njima Praudli mejd in Kroejša...?
Malvazijski tigar
Schultz

PostPostao/la joe dalton » Pon lip 01, 2015 9:15 pm

pamook napisao:...cisto upozorenja radi, ako jos netko bude narucivao/kupovao ove trafoe - na slici prodajne prirode je trafo identican Davorinovim, isto tako je u specifikaciji navedeno da primar ima izvode 0.625W pa do 10W, no u kutijama su ovi drugacijeg rasporeda izvoda.... tako da, treba unaprijed probati natjerati prodavaca da virne u (svaku) kutiju....

sve u svemu, Murphy :P

Možeš se žaliti da nisi dobio ono što si kupio. Ebay će ti vratiti novce, prilično sam uvjeren.
joe dalton

PostPostao/la joe dalton » Pon lip 01, 2015 9:24 pm

Zmajz napisao:
joe dalton napisao:
Zmajz napisao:Oni tam u Australiji jesu "down under" i sve im je naopak, ali evo dali su si truda oko tih trafića, pa koga interesira: http://www.ozvalveamps.org/optrans.htm" target="_blank" target="_blank" target="_blank

Hmmm....... "The output transformer in a valve guitar amplifier ....." :think:
Nekako mislim da je to za drugu publiku

Ne radi se o tome jesu li u igri gitarska ili neka druga pojačala, već prikaz kako i za što se mogu iskoristiti takvi transformatori.

Pa da. Za gitarska pojačala. :D
Šalu na stranu, mislim da su autori teksta imali prvenstveno na umu gitarska pojačala. Frekvencijski rasponi su uglavnom navedeni prilično paušalno, bez ikakvih mjerenja ili radnih uvjeta. Vjerojatno prepisani nazivni podaci trafoa Tako da bi tekst uzeo s priličnom rezervom.
joe dalton

PostPostao/la Zmajz » Pon lip 01, 2015 11:49 pm

OK, predajem se.
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Cijevna tehnika