Interkonekt od 4 m

Re: Interkonekt od 4 m

PostPostao/la tubeman » Ned sij 04, 2015 11:52 pm

Nepotrebno čovjeku zagađujemo temu :(
Ako Dachu nemamo što pametno reči, bolje da šutimo :) :)

Evo moj "konstruktivni" prijedlog:

Ako već imaš XLR, najbolje bi bilo koristiti ih.
Ako se radi o "pravom" XLR standardu ( + / - / gnd) onda ne bi trebalo biti problema s proizvoljnom duljinom žice.
Tu se može eksperimentirati s raznim vrstama, mada bi najbolje bilo nabaviti neki "pravi" kabel za takvo spajanje (lako nabavljiv i jeftin je npr TASKER kojeg ima posvuda).
Ako je XLR "fake" tipa (- i gnd spojeni zajedno ili preko kakvog otpora pa dalje idu na asimetrični ulaz), onda to možda neće biti previše dobro.
Ako je XLR samo s jedne strane (ili nije "pravi") može se dodati jeftini sklop za balansiranje kojim se onda spaja simetrični kabel na pojačalo.
Sklop (ili oba) nisu komplicirani i ima ih sve po svuda. Lako se može napraviti s jednim ili dva OP pojačala.
Ja sam ih svojedobno radio kao dodatak uređaju za emitiranje programa pomoću računala za radio-postaje gdje je praktički sve (što vrijedi) spojeno simetričnim vodovima (XLR).

Može se pokušati i s nesimetričnim kablom, ali se mora očekivati nekakva degradacija zvuka, posebno u "višem području" pa čak i s bufferima koji tu baš ništa ne rješavaju.
Dugačka žica je ipak dugačka žica, od čega god da je napravljena.
I sam sam sam jedno vrijeme koristio takvu žicu od cca 8 m (računalo - TV scart) za zvuk, i funkcioniralo je, ali osjetilo se....

S druge strane, simetrično spajanje nema tih problema, čak i na vrlo velike udaljenosti (svojedobno smo na jednom lokalnom radiju imali pobudu FM odašiljača koji je od miksete bio udaljen skoro kilometar, i to kroz telefonske parice tek s dva 600 omska trafa, bez gotovo ikakvog utjecaja na kvalitetu. Tu treba napomenuti da su simetrični vodovi (pogotovo ako su oklopljeni) manje osjetljiviji na smetnje (kako god to čudno zvučalo) od nesimetričnih..

Ako te bude interesiralo, mogu pronaći šeme ili pomoći kod realizacije.
Mislim da se na ESP stranicama može naći uobičajena i dobra shema.
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la davorin » Pon sij 05, 2015 12:16 am

Balansirani vod terminiran sa točnim otporom, napajan iz izvora nazivne impedancije ima za 60dB potiskivanje vanjskih smetnji bolje od asimetričnog voda! (-60dB=1000x !)
Prevedeno u praksu to znači ovako:
-izvor (predpojačalo, buffer, itd.) sa unutrašnjim otporom od maksimalno 60 Ohma i balansiranim simetričnim izlazom
-upredeni simetrični vod od 600 Ohma (može i ne mora imati uopće spoj sa masom i može i ne mora uopće imati oklop)
-simetrični balansirani ulaz u pojačalo sa otporom od 600 Ohma između parica.
U takvom slučaju su gubici svedeni uglavnom na Ohmski otpor, a kapacitivni i induktivni su suprotnog vektora i jednaki, pa tako poništeni imaju minimalan ili nikakav utjecaj na signal.
----------
Vrsta vodiča nema nikakav utjecaj na kapacitet, već se može jedino spomenuti finoća površine tih vodiča jer ona određuje i ukupnu površinu za kalkuliranje kapaciteta.
Koaksijalni vodovi od različitih materijala se izuzetno malo razlikuju u kapacitetu, ukoliko su svi ostali parametri potpuno jednaki (duljina, unutrašnji promjer vanjskog oklopa, vanjski promjer unutrašnjeg vodiča i vrsta izolacionog materijala između njih; zapravo dijalektička konstanta izolatora). Razlike se u praksi pojavljuju uglavnom zbog različite "hrapavosti" materijala, a to je ustvari različita površina vodiča. Kod standardno vučenih različitih materijala je ta razlika manja od 0,001%, pa se može smatrati zanemarivom.
davorin

PostPostao/la s@ki » Pon sij 05, 2015 12:31 am

Ako postoji problem sa udaljenoscu onda je kako tubeman predlozioai davorin najbilje rijesenje xlr kabel sa naravno balansiranim izvorom. Vjerujem da napajanjr ne bi trebalo biti problem izvuc sa plocice.
i šut u dupe je korak prema naprijed
s@ki

PostPostao/la tubeman » Pon sij 05, 2015 12:42 am

To!
Mislim da bi time "metafizički" dio bio zaključen :) :) :)

Prisjetio sam se tih starih "projekata" i pronašao u arhivi jedan od prototipova takvog UNBAL sklopa.
Radili su vrlo dobro.

Slika

Malo je prašnjavo, ali stajalo je tako svojih dvadeset godina :)

To je "luksuzna ( :) ) verzija sa po dva čipa po kanalu.
Sve što treba dodati je mali i jednostavan simetrični ispravljač od po +/- 12 V.
Potrošnja je zanemariva.

Negdje bi trebao biti i film za pločice, ali pronaći i to bi bilo malo previše :) :)
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la joe dalton » Pon sij 05, 2015 1:21 am

tom_hifi napisao:Spominjem kapacitete kablova koje sam uspio vlasnoručno složiti. Nigdje ne spominjem zvuk, fiziku ili ne pljujem po istoj ili kažem da sam isprobao sve mogućnosti.

Nego kako bi ovo trebalo tumačiti?
tom_hifi napisao:RCA kablovi takve dužine će imati poveći kapacitet i biti dosta zahtjevan teret za izvor zvuka. Osobno bih koristio buffer na izvoru i uradio interkonekte od srebra pošto imaju znatno manji kapacitet. ~20pF/metar (ako ih dobro napraviš :) ).

Ako se želiš pozvati na vlastito iskustvo onda to trebaš napisati tako.
Znači: "Nisam uspio (zato što npr. nemam dostupnu žicu / materijal / ne znam / neki drugi razlog) složiti kabel s vodičem od bakra koji bi imao kapacitet manji od xy pF/m". I sve ok. To je vlastito iskustvo. Tvrditi da "interkonekti od srebra imaju znatno manji kapacitet" je besmisleno.
Ispričavam se ako sam prijašnjim postom reagirao neprimjereno jer ne bi volio da ovo prijeđe u neku raspravu na osobnoj razini.
Tema je otšla pomalo u općenitu diskusiju, a Pinco je ionako dao link na rješenje još na prvoj strani.
joe dalton

PostPostao/la Dacho » Pon sij 05, 2015 12:57 pm

tubeman napisao:Nepotrebno čovjeku zagađujemo temu :(
Ako Dachu nemamo što pametno reči, bolje da šutimo :) :)

Evo moj "konstruktivni" prijedlog:

Ako već imaš XLR, najbolje bi bilo koristiti ih.
Ako se radi o "pravom" XLR standardu ( + / - / gnd) onda ne bi trebalo biti problema s proizvoljnom duljinom žice.
Tu se može eksperimentirati s raznim vrstama, mada bi najbolje bilo nabaviti neki "pravi" kabel za takvo spajanje (lako nabavljiv i jeftin je npr TASKER kojeg ima posvuda).
Ako je XLR "fake" tipa (- i gnd spojeni zajedno ili preko kakvog otpora pa dalje idu na asimetrični ulaz), onda to možda neće biti previše dobro.
Ako je XLR samo s jedne strane (ili nije "pravi") može se dodati jeftini sklop za balansiranje kojim se onda spaja simetrični kabel na pojačalo.
Sklop (ili oba) nisu komplicirani i ima ih sve po svuda. Lako se može napraviti s jednim ili dva OP pojačala.
Ja sam ih svojedobno radio kao dodatak uređaju za emitiranje programa pomoću računala za radio-postaje gdje je praktički sve (što vrijedi) spojeno simetričnim vodovima (XLR).

Može se pokušati i s nesimetričnim kablom, ali se mora očekivati nekakva degradacija zvuka, posebno u "višem području" pa čak i s bufferima koji tu baš ništa ne rješavaju.
Dugačka žica je ipak dugačka žica, od čega god da je napravljena.
I sam sam sam jedno vrijeme koristio takvu žicu od cca 8 m (računalo - TV scart) za zvuk, i funkcioniralo je, ali osjetilo se....

S druge strane, simetrično spajanje nema tih problema, čak i na vrlo velike udaljenosti (svojedobno smo na jednom lokalnom radiju imali pobudu FM odašiljača koji je od miksete bio udaljen skoro kilometar, i to kroz telefonske parice tek s dva 600 omska trafa, bez gotovo ikakvog utjecaja na kvalitetu. Tu treba napomenuti da su simetrični vodovi (pogotovo ako su oklopljeni) manje osjetljiviji na smetnje (kako god to čudno zvučalo) od nesimetričnih..

Ako te bude interesiralo, mogu pronaći šeme ili pomoći kod realizacije.
Mislim da se na ESP stranicama može naći uobičajena i dobra shema.

Ajmo predpostaviti da se radi o pravom XLR izlazu jer se ipak radi o ozbiljnom preampu (5000$)
Koliko mi to može pomoći s obzirom da je ulaz na zvučnicima RCA, dakle opet sabirem i spajam "-" i ground!?
Dacho

PostPostao/la s@ki » Pon sij 05, 2015 1:05 pm

http://sound.westhost.com/articles/balanced-2.htm

Na monitorima napraviš ovakav unbalancer i piece in bosnia
s@ki

PostPostao/la Dacho » Pon sij 05, 2015 1:54 pm

A jesmo ga uzkomplicirali.....a Želim samo spojiti preamp sa zvučnicima.... :o
Radi to meni dosta dobro i sa ovim profi RCA kablom ali uvijek se zapitamo može li to bolje, a znam da može.
Dacho

PostPostao/la s@ki » Pon sij 05, 2015 3:40 pm

pa nije tako komplicirano :)
Od RCA je bolji XLR na dulje staze i ako želiš pošteno onda ovako.
Sve ostalo je kemija i opet nećeš biti zadovoljan.
s@ki

PostPostao/la gilhooley » Pon sij 05, 2015 3:44 pm

Mogu li ja što reći ?

O srebru ?

S@ki ?

:D :D :D
Haba, haba, haba...
gilhooley

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Pomagala