Sipi mu-follower

Sipi mu-follower

PostPostao/la Khadgar2007 » Sub lis 25, 2014 10:29 pm

Evo jednog "na brzinu" napravljenog uratka. Već duže vrijeme pikiram da napravim Sipijev mu-follower i prošli tjedan su mi došli dijelovi iz TMEa koji su mi falili. Tako da sam brzinski napravio ovo pretpojačalo za AV sajam u Sheratonu.
Šema je poznata ali da i nju okačim.

Sipi šema.gif

Napravio sam izmjene ča se tiče napajačke sekcije. Nisam išao na lm317 već na proverenu šemu sa 7824 te multiplikatorom kapaciteta poslije njega. To će također se malo doraditi ali nisam imao vremena se igrati sa dodatnim RC filterom poslije multiplikatora kapaciteta, to će doći u sljedećoj reviziji tog napajanja a koliko vidim po slici na skopu i biti će potrebno.
Također sam umjesto ulaznog 10uF stavio 2,2uF jer nisam imao neke veće a za izlazni sam našao na lageru par starih Iskra kondića od 10uF. Nisam niti uparivao i štelao struju kroz BS170 jer je sve na brzinu bilo zgotovljeno u četvrtak navečer. Koliko sam malo pogledao pretpojačalo na skopu ima pojačanje oko 2 te nešto vrlo sitno DC offseta nekih par mV.
Danas je pretpojačalo doživjelo "premijeru" te nije bilo nikakvih problema sa brumom,šumom,pucketanjem i sličnim nuspojavama,bilo je kako bi se reklo plug 'n play. Sviralo je čitav dan u sistemu Dachovim zvučnicima i dobro je odradilo posao.

Sipi Mu-follower.jpg

Sipi Mu-follower (1).jpg

Sipi Mu-follower (2).jpg

Sipi Mu-follower (3).jpg

Nažalost slika kompletno zgotovljnog pretpojačala nemam jer kao što sam rekao fotoaparat mi je ostao u DIY sobi u Sheratonu.

edit: Pločica od pretpojačala je prepravljena te je izbačen dio sa napajanjem i napravljeno mjesta za ulazni i izlazni kondenzator. Također mase su odvojene te je pločica pretpojačala napravljena da se može napraviti dual-mono ustroj,znači da se za svaki kanal može staviti odvojeno napajanje.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

Re: Sipi mu-follower

PostPostao/la fixxxer » Ned lis 26, 2014 1:09 am

Bez uvrede ali - spolja gladac a unutra....
Izborom vrednosti ulaznog konda si debelo narušio donju fg i uopšte celu koncepciju ovog sklopa.
Ne ide baš sve po principu nemamovostavićuonoibićeok...
Ožičenje, no comment, napajanje no comment, nadam se da je diy zajednica u Sheratonu i dalje u svojoj sobi posle ovoga :mrgreen:
Dobronamerna kritika ;)
fixxxer

PostPostao/la Khadgar2007 » Ned lis 26, 2014 1:27 am

Ožičenje i napajanje također ne valja ili...?
Khadgar2007

PostPostao/la pinco » Ned lis 26, 2014 1:51 am

Khadgar2007 napisao:Ožičenje i napajanje također ne valja ili...?

Fali pet za ućinit šest :roll:
pinco

PostPostao/la tom_hifi » Ned lis 26, 2014 9:16 am

Što jest, jest, ali prigovori su na mjestu! Pogledaj koliko imaš neiskorištenog mjesta na PCB-u napajanja, a ožićenje neću komentirati uopće :mrgreen:
tom_hifi

PostPostao/la Edison » Ned lis 26, 2014 10:03 am

fixxxer napisao:Izborom vrednosti ulaznog konda si debelo narušio donju fg i uopšte celu koncepciju ovog sklopa.
Ne ide baš sve po principu nemamovostavićuonoibićeok...

Naravno da ne ide... Ali nije bas "debelo" narusio donju granicnu... :) R5 od 22k i kondenzator C12 od 2u2 daju pad od -3dB na 3,3Hz. Na 25Hz nema ama bas nikakvog pada i tu je frekvencijska karakteristika ravna crta. Dakle, moze se reci da je neznatno narusio donju granicnu frekvenciju. A odsvirati nesto u Sheraton sobi od 25Hz ili nize, nemoguca je misisja. I koji to instrument proizvodi takve tonove, osim orgulja?

Ni napajanje s 317, kako je u originalu, nije nesto posebno, ali s ovim sklopom to dobro radi i nije potrebno nesto znacajno bolje. Khadgar je stavio 7824 i iza multiplikator kapaciteta. Nece to napajati nista losije od originalnog napajanja. Sklop je dobar sam po sebi, i dobro trpi ovakve "nestasluke". Ja bih Khadgaru preporucio da upari male FETove i podesi struju kroz njih, jos ce bolje svirati.

Radjeno je na brzinu, da se stigne za sajam. Ozicenje je malo neuredno, ali ni to nije sprijecilo pretpojacalo da dobro svira. Kad bude vremena, Khadgar ce to srediti, i upicaniti... Za sad je bitno da je pretpojacalo pouzdano odradilo svoje na sajmu dobrim zvukom.
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la tubeman » Ned lis 26, 2014 10:47 am

Mislim da Khadgara ne treba previše "rastezati".
Ovo je napravio na brzinu.
Sigurno je znao je da će ga neki larpurlartisti "pecnuti", netko s pravom, netko ne.
Khadgar je jedan od rijetkih koji se "usudi" svoje uređaje, mada neki puta i nedorečene ili naivne, ogoliti pred svima.
Objasnio je zašto je ispravljač takav, mada je od loših varijanti (formalno) izabrao najgoru, ali vjerojatno najlakše izvedivu u datom trenutku.

Mi ovdje možemo filozofirati o masama, ožičenjima i sl, ali mislim da ne bi trebalo sve to dovoditi u kontekst ovog uratka, pogotovo što postoji priznanje da "...koliko vidim po slici na skopu i biti će potrebno".
Najveći dio "pravila" (vođenje masa, upletanje žica, raspored elemenata i sl.) navode se zato što, poštujući ih, možemo najmanje pogriješiti i optimiziraju se za nekakvu profi i serijsku proizvodnju jer je time mogućnost (je li to doista tako i u praksi ?) mogućnost nekakvih anomalija uvjetovana tolerancijom ugrađenih komponenti smanjena na minimum.
Mora biti savršeno jasno da se u serijskoj proizvodnji izuzetno malo komponenti "uparuje" ili testira. Računa se na njihovu toleranciju (zato sve više dijelova s malim tolerancijama). Dakle, čak lošija situacija nego god DIY gdje se svaka komponenta mjeri, uparuje i sl.
Dakle, to sve ne znači da će lijepo upletene žice i savršeno dizajnirane pločice raditi bolje od ovakvih amaterskih uradaka.

Vjerujem da je Khadgar u žaru želje da to donese u Sheraton malo zbrzao i "zglajzao".
U tom slučaju i na njegovom mjestu osobno ne bih odmah "skidao gaće" i pokazivao sve to javno dok se ne napravi po regulama kakve mnogi čistunci, trendseteri, prenemagala, ili tek "obični" DIYeri očekuju.
Ipak je dobra stvar što su se na ovom forumu neke "letvice" digle do nekih visina.
Naravno, ne treba očekivati da se one premaše, ali neka barem budu neka referenca.

Vratimo se uratku i nekakvom mojem osvrtu".
Nekako mi se najviše sviđa ona fixxerova "nemamovostavićuonoibićeok" u ovom kontekstu.
Ako smo već digli rasprave na to je li bolja Ersa ili Wellerica, Allena Bradley ili Caddock i sl., nemojmo, brate, raditi bez kriterija :) :)
Čemu onda rasprave o rasporedu sklopova, utjecaju transformatora, šumu i rippleu stabilizatora, geometriji kondenzatora.........
A to što "svira" možda i nije dovoljno, jer na kraju sve "svira", pogotovo ako smo to sami napravili.
U tom slučaju su kriteriji puno mekši (prisjetimo se zuzijevog citata "dobro pojačalo, loše pojačalo, moje pojačalo) :) :)

Ako nešto nije onakvo kakvo očekujem da bude, ja ne bih nosio na takvo mjesto iako vjerujem da moguće čujne nedostatke nitko nije niti će primijetiti :) :) :)

P.S:
Molio bih da se nitko ne osjeti prozvanim.
Teško je biti objektivan ili, nedajbože" kritičan, a da se bar polovica članstva ne osjeti povrijeđena.
Ovime istovremeno predlažem da se i ostali, koji su nešto napravili, i "usude" objaviti slike iznutrica svojih uradaka.
Tako će njihovi komentari imati neki legitimitet.
Pri tome se ne računaju kineski kitovi, jer je to nivo sata tehničkog odgoja (ili kakosevećsadazove) u OSNOVNOJ školi :) :)

Ovako ispada da samo Davorin, Edison i Khadgar nešto rade.

Još jednom, bez ljutnje molim :) :)
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la Khadgar2007 » Ned lis 26, 2014 11:01 am

Neiskorišten prostor na pločici napajanja je samo prividan, predviđeno je nekoliko rupa za dodatne sitnice koje nisu presudne za rad napajanja a koje nisam stavio.Osim toga ovo je stara pločica nova ima i izlazni RC član pa je tebi po volju malo "punija". ;) A i ovo je dosta bolje od običnog lm317 rađenog prema datahsheetu bez dodatne RC filtracije i veličine je 3,5x6,5cm što je debelo manje od bilo kakvog "poštenog" napajanja sa RC filtracijama.Kada je potrebno nešto bolje imam druga napajanja. Inače ovo napajanje sam upotrijebio za MC stupanj(prema preporuci jednog našeg znalca) umjesto standardnoga sa lm317 i šum se smanjio skoro da ga se i ne čuje,ali da se može ovo napajanje sitnim zahvatima vjerujem da se može.

Također i pločica pretpojačala je stara verzija jer nova je malo veća upravo ako se naleti na neki kond koji nije wima pa je širi kao ove Iskre pa da se ne treba hrpa otporrnika lemiti sa donje strane. Također na novoj verziji pločice ima mjesta za dva trimera,onaj na sourceu donjeg mosfeta te umjesto R5(22k).
Obe pločice sam napravio prije više od pola godine i nema smisla da stoje ako se daju iskoristiti a ako ću raditi novo pretpojačalo ići će nove verzije.

Što se tiče ožičenja(signalni dio) to sumnjam da ću išta mijenjati,a o 220V nije mi niti u snovima.Možda je neuredno po nekim standardima jer ne ide po kutevima kutije ali kutija je velika i pojačalo na skopu je mrtva maca,baš iz tog razloga ne radim minijature. Imam jedno tri veličine kutija koje me zadovoljavaju i to je to,pa ako ima previše vakuuma u kutiji neka ga ima. Da sam imao više vremena i volje igrao bih se sa produžnom motkom koja bi išla do ulaznih činčeva i preklopnik bi bio tamo ali i ovo odrađuje posao sasvim lijepo.
Khadgar2007

PostPostao/la Khadgar2007 » Ned lis 26, 2014 11:06 am

Tubemane jedno brzinsko pitanje jer gibam van uskoro pa da ga ne zaboravim. Zašto je ovo najlošija varijanta napajanja ako mi recimo na MC stupnju daje bolje rezultate nego standardno LM317 rađeno po datasheetu. Na skopu vidim da je napon nimalo lijepo oblika ali sa dodavanjem recimo 2200 na izlaz se popegla samo tako, a vjerujem da bi sa nekim malim RC filterom bilo još bolje.
Evo da to kažem ponovo iako sam ovo napajanje već predstavio u nekoj temi ali ga Krell koristi za u jednom svom phonou,mislim to ne znači da je najbolje ali ipak vjerujem da ima neki krediblitet.
krell_phono.gif
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Khadgar2007

PostPostao/la tubeman » Ned lis 26, 2014 12:19 pm

Nisam rekao da je loše, već da je od svih loših najgora :) :)
Malo bolje pogledaj to Krellovo napajanje pa ćeš vidjeti da je to nešto sasvim drugo od onog kakvo ti imaš.
Osim toga zašto bi Krell bio garancija ???

Nitko ne kaže da to ne radi, već da u kontekstu svega o čemu ovdje pričamo ima boljih varijanti.
Istina je da sam u mnogo "finih" pojačala i receivera (pogotovo iz prošlosti) vidio stabilizatore s 78xx stabilizatorima. Istina je i da ti uređaji dobro zvuče.
Međutim, postoji i nekoliko obaveznih parametara koji definiraju SVE stabilizatorske sklopove među kojima je i ripple rejection, Output noise voltage, Supply voltage rejection itd.
Na neko možemo utjecati kondenzatorima ili kako već, a na neke baš i ne jer bi inače bilo dosta da postoji samo jedan tip regulatora.

Budući svi znate googlati datasheetove, ne da mi se sada raditi usporedne tablice.

Po tomu se vidi da su 78xx u nekim važnim parametrima inferiorniji 317, a oba tipa već opisanom npr 723 čipu.
Svi oni su po nekim potrebnim parametrima lošiji od nekog četvrtog. itd...

Svaki od njih ima i svoju namjenu pa generalna usporedba i nije umjesna.
Zbog čega bi onda netko razvijao precizne LT čipove i trudio se reducirati npr. šum koji sklop unosi u "sistem".
To se POGOTOVO odnosi na sklopove koji moraju precizno obraditi male signale kao što je kod MM (a pogotovo MC) gdje taj šum može značajno utjecati na sam signal iako ga praktički i ne moramo čuti.

Osim toga, ovaj Krellov sklop je za samograditelje velika zamka koliko je god jednostavan.
Ne znam koliko je tko "mjerio" 78xx čipove. Vrlo lako se može ustanoviti da su u principu vrlo neprecizni, da su razlike velike, 10 ili čak više posto od nominalnog napona. Kako će onda diferencijalni sklop biti stabilan i precizan ako u pozitivnoj grani napajanja imamo 12 a u negativnoj 11,5 V ???
Itd itd.

Kod tebe je sretna okolnost što se ovdje "vrte" visoko nivoi signala pa doista možda i ne treba ništa bolje.
I ako je SIPI osmislio taj sklop i ako je to neka referenca (a pun je forum SIPI ovo SIPI ono) onda se drži SIPIjeve filozofije i odabira komponenti.
Ovako to nije SIPIJEV sklop.
On će na kraju jedini biti kriv ako frankenštajnizacija dovede do toga da nešto ne bude u redu :)

I opet ponavljam: ŠEMA NE SVIRA :) :) :)
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

Sljedeće

Vrati se na: Tranzistorska tehnika