kako odabrati driver - kako odabrati tip kutije

Re: kako odabrati driver - kako odabrati tip kutije

PostPostao/la audio kutak » Sub vel 22, 2014 11:44 pm

joe, znam što me očekuje ako se upustim u vlastiti projekt.... sveti hajend gral :mrgreen:

kad skinem onda idem proučavati.... ali, isprintat ću na papir ....
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la joe dalton » Sub vel 22, 2014 11:47 pm

Za simulaciju BR kutija potraži winisd i boxplot. Oba su freeware.
joe dalton

PostPostao/la yoke » Ned vel 23, 2014 10:39 am

Evo i mojih 5lipa
- prvo procitaj koju knjigu,poput kuharice za zvucnike
- mozes raditi zabiljeske :mrgreen: jer je izrada zvucnika dug put pa ako si sklerozan poput mene, vecinu stvari koje procitas na pocetku ces zaboraviti do kraja izrade zvucnika :mrgreen:

- negdje po netu ima podatak koji je drajver ide za bas refleks a koji za zatvorenu kutiju (odnos dva njegova parametra)...malo mi je rano i na mobacu sam pa...mi je nezgodno za traziti...
- mislim da je bitnije sto ti zelis, kakav zvuk...u knjizi ti ima opisano sta mozes ocekivati od koje i kakve kutije...zatvorene..bas refleks...
- pogledaj udaljenost drajvera od rubova
- medjusobna udaljenos drajvera po vertikali i horizontali,s obzirom na reznu frekvenciu i radi vremenaske uskladjenosti
- pogledaj sam oblik kutije , kutijasti, okrugli, zakoseni
- pogledaj materijele za izradu
- debljinu materijala
- odnos volimena kutije i tezine
- materijali za dampiranje i njihova pozicija unutar kutije ili vani za smanjenje defrakcije...

pogledaj gotove projekte...
Primjere kako su drugi rjesavali neki projekte/pobleme...

ja osobno nebi trosio vrijeme,jer ga nemam, na izradu zvucnika s nepoznatim drajverima da bi dobio nepoznat rezultat...
radije bi odmah krenuo u izradu projekta u skladu s finacijama i ocekivanim rezultatom...

Nebi se zafrkavao s nepoznatim drajverom jer nemam vremena.
da ga ima, i da ima neke dascurine onda bi...

ali radije bi krenuo kako treba,jer ce i u jednom i drugom slucaju potrositi jednak broj sati, vjerojatno i novaca za izradu kutije sam s upitnim rezultatom...s tik da jednom kad zgotovis projekt s "nepoznatim" drajverom, sigurno se ce upustiti u izradu neceg "boljeg"...zasto ne odmah krenuti s necim "boljim"...ako financije dopustaju...

isto tako, radije bi krenuo s poznatim projektom...
ako zaglibis bar ce ti netko (konstruktor) moci pomoci oko problema na koje ces naletiti
kad zavrsis projekt,ako nisi zadovoljan rezultatom,lakse ces rasprodati dijelove i krenuti u nesto novo...s neooznatim drjaverom ces zaglibiti...potroseno vrijeme...novac...upitan rezultata....

normalno...ni svi objavljeni projekti po netu nisu dobri...
kad naletis na nesto sto ti se svidja procitaj malo recenzije ljudi koji su to napravili...
mane..i sto se da uciniti da se to popravi....

Cak poslaji PM jer je ljudima ponekad neugodno javno priznati da su falili :mrgreen: ili ne zele uvrijediti konstruktora :mrgreen:
pa ce ti na mail lakse odgovoriti

procitaj malo o konstrukciji samih kutija,razlicitih proizvodjaca i filozofiji koja lezi iza njihove izrade...

i tako...tralala...blabla...

zvucnici su zeknuti za izradu...hrpu stvari utjece na konacni rezultata...i on ne mora biti ni priblizno onome sto ocekujemo

Cak i kad nesto napravis i budes imao pitanja...moras voditi racuna da nitko osim tebe ne zna sto si radio i imao u glavi kad si radio...jer je jako tesko sagledati zvucnike i njihove mane preko grafova na netu a da se ne znaju svi odnosi prilikom mjerenja (udaljenost od bocnog zida,straznjeg,poda......)...tako da...

Uglavnom zabave koliko ti srce zeli :mrgreen: mozda i vise od tog :mrgreen:
Zadnja izmjena: yoke; Ned vel 23, 2014 10:52 am; ukupno mijenjano 3 put/a.
yoke

PostPostao/la pamook » Ned vel 23, 2014 10:44 am

:shock: sve ovo natipkano na mobitelu? ...ja bi ga bacio vec do prvog smilea :lol:
---- Samoukices fumo iuvat ----
pamook

PostPostao/la yoke » Ned vel 23, 2014 10:49 am

Cek..sad ga tek trebam editirati...tek tu je zabava...kad treba ubosti i ubaciti neko slovo koje mi nedostaje ili je krivo napisano ;)
da mobac je malo veci pa nije problem :lol:
yoke

PostPostao/la audio kutak » Ned vel 23, 2014 11:36 am

yoke napisao:Uglavnom zabave koliko ti srce zeli :mrgreen: mozda i vise od tog :mrgreen:

sve što si rekao, stoji.....
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la Rabbit » Ned vel 23, 2014 5:38 pm

Napravio sam 10-15 samogradnji u zadnjih 7-8 godina, što prijateljima, što sebi.
Po projketu sam radio dvije, obje transmisije, ostatak su sve odreda dvosistemci i jedan izlet u 2.5. Sad radim prvi trosistemski i mučim se sa skretnicom već nekoliko tjedana, taman kad pomislim da sam uklopio sve vidim da sam negdje fulao i propustio, a teško je naći kompromis između skretnice, kutije i drivera jer nijedan nije idealan da se uskretniči onako kako želiš.
Moj savjet, nekoliko mjeseci proučavaj sva štiva koja se nude na internetu i oprobaj se s nečim provjerenim, e a onda kreće zabava.

Kako svi govore isto a nitko ništa ne preporuča, ja ću si dati slobode da zborim.
Kao prvu samogradnju bih preporučio nešto sa fostexom, svaki driver je popraćen sa jednim ili dva projekta, cijena je OK a i jedni su od najomiljenijih brendova. Pa ako ti se ne svidi zvuk fostexa imaš na čemu učiti kako peglat driver prema sbei i svojoj prostoriji. Kad se nauči stolarski i željezničarski posao lako se prebaci u neki F.A.S.T projekt, a niti kako midrange jednice nisu za odbaciti.
Lagani za potjerat i imaju svoju vrijednost.
Rabbit

PostPostao/la Zmajz » Ned vel 23, 2014 8:30 pm

Kutak, na početku si spomenuo da ti je za oko zapeo neki drajver. Koji? Ajde da vidimo što se s njime može napraviti pa prema njemu ostalo. Jer ovako - ja bi zvučnik, al neznam kakav, samo te vrti u krug. I taj početak je u redu, uzmeš što ti je nadohvat ruke, pa s time učiš i razvijaš i sebe i projekt. Možeš krenuti od basa pa prema gore, ili od širokopojasnog oko kojeg ćeš razvijati prema gore ili dolje, ovisi o samom drajveru, nekima treba pomoći u visokima, nekima u dubokima a nekima netreba pomoć.
Dakle, našli smo dasku, i sad idemo raditi kuću oko nje. I to je način....
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la beboni » Ned vel 23, 2014 9:31 pm

...kao prvo,kakvu amplifikaciju imaš,pa onda kolika ti je slušaonica...jel.

...nemoš praviti samostojeću BR kutiju od 60 litara sa bas driverom od 25cm i strpat to u sobu od 16 kvadrata.
Tko rano poludi,život mu prođe u veselju.
beboni

PostPostao/la Zmajz » Ned vel 23, 2014 10:11 pm

Ma, može, ali samo malo modificira zidove.
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Zvučnici