Evo i mojih 5lipa
- prvo procitaj koju knjigu,poput kuharice za zvucnike
- mozes raditi zabiljeske

jer je izrada zvucnika dug put pa ako si sklerozan poput mene, vecinu stvari koje procitas na pocetku ces zaboraviti do kraja izrade zvucnika
- negdje po netu ima podatak koji je drajver ide za bas refleks a koji za zatvorenu kutiju (odnos dva njegova parametra)...malo mi je rano i na mobacu sam pa...mi je nezgodno za traziti...
- mislim da je bitnije sto ti zelis, kakav zvuk...u knjizi ti ima opisano sta mozes ocekivati od koje i kakve kutije...zatvorene..bas refleks...
- pogledaj udaljenost drajvera od rubova
- medjusobna udaljenos drajvera po vertikali i horizontali,s obzirom na reznu frekvenciu i radi vremenaske uskladjenosti
- pogledaj sam oblik kutije , kutijasti, okrugli, zakoseni
- pogledaj materijele za izradu
- debljinu materijala
- odnos volimena kutije i tezine
- materijali za dampiranje i njihova pozicija unutar kutije ili vani za smanjenje defrakcije...
pogledaj gotove projekte...
Primjere kako su drugi rjesavali neki projekte/pobleme...
ja osobno nebi trosio vrijeme,jer ga nemam, na izradu zvucnika s nepoznatim drajverima da bi dobio nepoznat rezultat...
radije bi odmah krenuo u izradu projekta u skladu s finacijama i ocekivanim rezultatom...
Nebi se zafrkavao s nepoznatim drajverom jer nemam vremena.
da ga ima, i da ima neke dascurine onda bi...
ali radije bi krenuo kako treba,jer ce i u jednom i drugom slucaju potrositi jednak broj sati, vjerojatno i novaca za izradu kutije sam s upitnim rezultatom...s tik da jednom kad zgotovis projekt s "nepoznatim" drajverom, sigurno se ce upustiti u izradu neceg "boljeg"...zasto ne odmah krenuti s necim "boljim"...ako financije dopustaju...
isto tako, radije bi krenuo s poznatim projektom...
ako zaglibis bar ce ti netko (konstruktor) moci pomoci oko problema na koje ces naletiti
kad zavrsis projekt,ako nisi zadovoljan rezultatom,lakse ces rasprodati dijelove i krenuti u nesto novo...s neooznatim drjaverom ces zaglibiti...potroseno vrijeme...novac...upitan rezultata....
normalno...ni svi objavljeni projekti po netu nisu dobri...
kad naletis na nesto sto ti se svidja procitaj malo recenzije ljudi koji su to napravili...
mane..i sto se da uciniti da se to popravi....
Cak poslaji PM jer je ljudima ponekad neugodno javno priznati da su falili

ili ne zele uvrijediti konstruktora
pa ce ti na mail lakse odgovoriti
procitaj malo o konstrukciji samih kutija,razlicitih proizvodjaca i filozofiji koja lezi iza njihove izrade...
i tako...tralala...blabla...
zvucnici su zeknuti za izradu...hrpu stvari utjece na konacni rezultata...i on ne mora biti ni priblizno onome sto ocekujemo
Cak i kad nesto napravis i budes imao pitanja...moras voditi racuna da nitko osim tebe ne zna sto si radio i imao u glavi kad si radio...jer je jako tesko sagledati zvucnike i njihove mane preko grafova na netu a da se ne znaju svi odnosi prilikom mjerenja (udaljenost od bocnog zida,straznjeg,poda......)...tako da...
Uglavnom zabave koliko ti srce zeli

mozda i vise od tog