GM-70 Full DHT Monoblokovi

Re: GM-70 Full DHT Monoblokovi

PostPostao/la micro » Čet lis 31, 2013 10:57 pm

Koristis dvije tipke, onda ti i ne treba 555, pricekaj 80 sekundi i ukljuci manuelno drugu tipku ;) , ili sam propustio nesto.

Bilo je na prijasnjem forumu neka prica o PIC odnosno mkrokontrolerskoj kontroli, dokle ste stigli sa tim?
micro

PostPostao/la Dean » Čet lis 31, 2013 11:15 pm

micro napisao:
Bilo je na prijasnjem forumu neka prica o PIC odnosno mkrokontrolerskoj kontroli, dokle ste stigli sa tim?

Nema on para.. :mrgreen:
...pipl mast trast as....
Dean

PostPostao/la micro » Čet lis 31, 2013 11:32 pm

Dean napisao:
micro napisao:

Nema on para.. :mrgreen:

Ne mora da ima pare, moze i lipe ;)
micro

PostPostao/la audio kutak » Čet lis 31, 2013 11:49 pm

tom_hifi napisao:Da se ne kaže da se baš ništa ne radi :mrgreen: Pošto je NE555 datasheet dosta štur (barem svi oni koje sam pronašao), molio bih sve koji imaju više iskustva s NE555 da provjere shemu. Nisam nikad imao potrebe s njim raditi, pa eto.

Uglavnom, sklop mora raditi sljedeće. Čim upalim jedan od prekidača, pali se bias i grijanje. Iz jednog switčera 5V će napajati i NE555 Power On Delay Timer koji bi trebao odmah po prisutnosti napona napajanja početi odbrojavati cca 80 sek i nakon toga pali relej i taj relej ostaje u tom položaju sve dok je prisutno tih 5V iz napajanja.

Na ovaj način, jednom kad NE555 okine, SW2 će mi omogućavati tzv. stand-by mod cijevi koje će u tom trenu biti samo na grijanju i bias. No, ukoliko odmah uključim i SW1 i SW2, anodnog napona neće biti dok NE555 ne okine. :)

znači, tebi treba ta kada upališ glavni prekidač da odmah ide grijanje i bias a iz tih napajanja se napaja i 555 koji nakon 80 sec okine i spoji žicu
od izvoda trafoa za visoki napon....

ona druga shemica neće raditi jer si rekao da želiš, citiram: "taj relej ostaje u tom položaju sve dok je prisutno tih 5V iz napajanja." .... jesu to 2
napajanja za 555 ili si nešto krivo nacrtao? trebaš drugi prekidač izbaciti sa tog mjesta (i taj vod) i staviti ga na donji izvod koji ide od natpisa
grijanje, bias pa u 555.. nešto ovakvog:
tom_gm70_m.JPG

pa ti onda uvijek možeš ostaviti uključeno grijanje i bias.... činjenica je da prilikom uključivanja ampa moraš imati uključen prekidač SW2 ili ga
moraš sam naknadno uključiti.... i opet smo na onome što je micro rekao.... to možeš i sam ručno, ne treba ti 555
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la tom_hifi » Pet stu 01, 2013 12:54 am

Od PIC-a sam odustao. Kaligula se ne javlja, a i neda mi se više oko toga zezati.

Kutak i micro, bolje proučite shemu koju sam nacrtao oko prekidača. SW1 okida trafo za bias i SVE svičere. NE555 se napaja iz jednog od svičera (taj svičer će ujedno i grijati 4P1L). Nakon što pritisnem upalim grijanje i bias (SW1), timer počinje odbrojavati 80 sec. Nakon tih 80 sec relej spaja primar trafa s mrežom. Ukoliko ne okinem SW2, anodnog napona neće biti sve dok taj prekidač ne okinem. No, ukoliko oba prekidača upalim u isto vrijeme SW1 i SW2, anodnog napona svejedno neće biti dok relej ne spoji.

S druge strane, ukoliko nestane struje, a oba prekidača su upaljena, grijanje, bias i anodno će doći u isto vrijeme ukoliko neće biti timera, jelda? Znači, to je sekvenca paljenja, a ujedno i zaštita od paljenja anodnog u isto vrijeme kao i grijanja i biasa.

Taj dio mi je sasvim jasan, a skužio sam i oko sheme timera sve. :)
tom_hifi

PostPostao/la audio kutak » Pet stu 01, 2013 1:15 am

tom_hifi napisao:Od PIC-a sam odustao. Kaligula se ne javlja, a i neda mi se više oko toga zezati.

Kutak i micro, bolje proučite shemu koju sam nacrtao oko prekidača. SW1 okida trafo za bias i SVE svičere. NE555 se napaja iz jednog od svičera (taj svičer će ujedno i grijati 4P1L). Nakon što pritisnem upalim grijanje i bias (SW1), timer počinje odbrojavati 80 sec. Nakon tih 80 sec relej spaja primar trafa s mrežom. Ukoliko ne okinem SW2, anodnog napona neće biti sve dok taj prekidač ne okinem. No, ukoliko oba prekidača upalim u isto vrijeme SW1 i SW2, anodnog napona svejedno neće biti dok relej ne spoji.

S druge strane, ukoliko nestane struje, a oba prekidača su upaljena, grijanje, bias i anodno će doći u isto vrijeme ukoliko neće biti timera, jelda? Znači, to je sekvenca paljenja, a ujedno i zaštita od paljenja anodnog u isto vrijeme kao i grijanja i biasa.

bez zamjerke tome ali onda usuglasi sliku sa onim što si napisao! U prijašnjem postu nisi napisao da češ ti ručno paliti taj drugi prekidač.

da rezimiramo, sa SW1 upališ grijanje, bias i napajanje za 555 koji nakon 80 sec okine i spoji primar a ti češ ručno sa SW2 spajati sekundar za anodni napon?

ovo za sekvencu paljenja je ok prilikom paljenja ali za nestanak struje ili isključivanje bi trebalo ići obrnuto??
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la tubeman » Pet stu 01, 2013 8:18 am

mislim da Toma treba pustiti da napravi što je i zamislio, jer će ionako napraviti po svom.
Sjećam se da sam mu prije nekog vremena predlagao neke stvari, ali ništa se od toga nije "primilo" pa više ne osjećam potrebu truditi se, a neiskreno pljeskati ne mislim.
Daklem, bez ljutnje, ali mislim da bi jednu takvu triviju iole iskusan konstruktor morao moći riješiti i sam.
Ako već ne želi neko provjereno rješenje, onda se zna put: Osmisliti, skicirati, napraviti, testirati.
Ako ne zadovoljava, onda ponoviti, i kada sve radi kako treba, onda se to može predstaviti (osim ako se ne želi zadržati kao autorski rad ;) )
I da se ne smetnem s uma, sve je to u okruženju pojačala s 1 KV naponom, sumnjivim svičerima, jakim grijanjem i opasnošću od eventualnih oscilacija.
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la tom_hifi » Pet stu 01, 2013 8:40 am

audio kutak napisao:
tom_hifi napisao:Od PIC-a sam odustao. Kaligula se ne javlja, a i neda mi se više oko toga zezati.

bez zamjerke tome ali onda usuglasi sliku sa onim što si napisao! U prijašnjem postu nisi napisao da češ ti ručno paliti taj drugi prekidač.

da rezimiramo, sa SW1 upališ grijanje, bias i napajanje za 555 koji nakon 80 sec okine i spoji primar a ti češ ručno sa SW2 spajati sekundar za anodni napon?

ovo za sekvencu paljenja je ok prilikom paljenja ali za nestanak struje ili isključivanje bi trebalo ići obrnuto??

Sa slike je vrlo jasno da ću paliti sam taj drugi prekidač. Što trebam još prst na skicu nacrtati? :mrgreen:

Kutak, daj mi, molim te, odgovori kako bi ti izveo da se pojačalo gasi u obrnutom redoslijedu u slučaju nestanka struje? Jedino da ga ganjam preko UPS-a ... a isključivanje će ići manualno, preko prekidača SW1 i SW2.

Tubeman, nadam se da ću te razuvjeriti oko svičera. Nisu niti transformatori idealni :whistle:
tom_hifi

PostPostao/la audio kutak » Pet stu 01, 2013 2:54 pm

tom_hifi napisao:Sa slike je vrlo jasno da ću paliti sam taj drugi prekidač. Što trebam još prst na skicu nacrtati? :mrgreen:

Kutak, daj mi, molim te, odgovori kako bi ti izveo da se pojačalo gasi u obrnutom redoslijedu u slučaju nestanka struje? Jedino da ga ganjam preko UPS-a ... a isključivanje će ići manualno, preko prekidača SW1 i SW2.

Tubeman, nadam se da ću te razuvjeriti oko svičera. Nisu niti transformatori idealni :whistle:

ne želim više ići u off-topic niti pisati dalje jer vidim da ni ti ne razumiješ nas, niti si napisao prvi post kako treba
pa ti mi nebi odgovarali da jesi....

Evo, da te držim za riječ, opet griješiš i u prijašnjem postu pišeš da češ sam paliti drugi prekidač a na kraju pišeš
da češ isključivati oba.... budi jasniji, hočeš li susjedu ili strica zamoliti da upali prvi prekidač kod uključivanja? :lol:

da bi imao redosljed uključivanja i obrnut kod isklučivanja, to možeš bez problema implementirati i u svom
cijevnom pojačalu.... ali kod nestanka struje je ionako svejedno, zar ne? Mislim da je bolje da više pažnje posvetiš
zaštiti ako ti koji od napona nestane ili bude prevelik i slično....

savjet, ugradi "prstno uključivanje" oba prekidača, čisto i jednostavno, ne treba ti ni 555 ni pic.... jesi ti pravi audiofil
ili nisi?? :mrgreen:

ps.taj tvoj stendbaj mod će trošiti puno struje u leru....gotovo kao i kad je pojačalo uključeno... ja pojačalo slušam ili
ne slušam, nikakav stendbaj

tubeman napisao:mislim da Toma treba pustiti da napravi što je i zamislio, jer će ionako napraviti po svom.

i ja sam dobio takav dojam....
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la tom_hifi » Pet stu 01, 2013 3:24 pm

Mah, ti isto uopće ne čitaš što pišem. Napisao sam već par puta da ću ih MANUALNO paliti i gasiti. Oba prekidača. Ako to nisi u prvom postu skužio, objasnio sam još dvaput nakon toga (direktno i indirektno) i opet se vrtiš oko prvog posta. NE555 timer također ima svoju ulogu, isto objašnjeno. Sve ostale kontrole mi ne trebaju. Oko toga neću ništa komplicirati.

micro napisao:Koristis dvije tipke, onda ti i ne treba 555, pricekaj 80 sekundi i ukljuci manuelno drugu tipku ;) , ili sam propustio nesto.

Da, propustio si dio teksta koji objašnjava ulogu NE555 timera. A o mikrokontroleru pitaj Kaligulu. Niti riječi od njega, a niti mi je dijelove vratio koji su kod njega od 2.mj. ove godine.
tom_hifi

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Cijevna tehnika