Bilo je na prijasnjem forumu neka prica o PIC odnosno mkrokontrolerskoj kontroli, dokle ste stigli sa tim?
micro napisao:
Bilo je na prijasnjem forumu neka prica o PIC odnosno mkrokontrolerskoj kontroli, dokle ste stigli sa tim?
Dean napisao:micro napisao:
Nema on para..
tom_hifi napisao:Da se ne kaže da se baš ništa ne radiPošto je NE555 datasheet dosta štur (barem svi oni koje sam pronašao), molio bih sve koji imaju više iskustva s NE555 da provjere shemu. Nisam nikad imao potrebe s njim raditi, pa eto.
Uglavnom, sklop mora raditi sljedeće. Čim upalim jedan od prekidača, pali se bias i grijanje. Iz jednog switčera 5V će napajati i NE555 Power On Delay Timer koji bi trebao odmah po prisutnosti napona napajanja početi odbrojavati cca 80 sek i nakon toga pali relej i taj relej ostaje u tom položaju sve dok je prisutno tih 5V iz napajanja.
Na ovaj način, jednom kad NE555 okine, SW2 će mi omogućavati tzv. stand-by mod cijevi koje će u tom trenu biti samo na grijanju i bias. No, ukoliko odmah uključim i SW1 i SW2, anodnog napona neće biti dok NE555 ne okine.
tom_hifi napisao:Od PIC-a sam odustao. Kaligula se ne javlja, a i neda mi se više oko toga zezati.
Kutak i micro, bolje proučite shemu koju sam nacrtao oko prekidača. SW1 okida trafo za bias i SVE svičere. NE555 se napaja iz jednog od svičera (taj svičer će ujedno i grijati 4P1L). Nakon što pritisnem upalim grijanje i bias (SW1), timer počinje odbrojavati 80 sec. Nakon tih 80 sec relej spaja primar trafa s mrežom. Ukoliko ne okinem SW2, anodnog napona neće biti sve dok taj prekidač ne okinem. No, ukoliko oba prekidača upalim u isto vrijeme SW1 i SW2, anodnog napona svejedno neće biti dok relej ne spoji.
S druge strane, ukoliko nestane struje, a oba prekidača su upaljena, grijanje, bias i anodno će doći u isto vrijeme ukoliko neće biti timera, jelda? Znači, to je sekvenca paljenja, a ujedno i zaštita od paljenja anodnog u isto vrijeme kao i grijanja i biasa.
Taj dio mi je sasvim jasan, a skužio sam i oko sheme timera sve.
audio kutak napisao:tom_hifi napisao:Od PIC-a sam odustao. Kaligula se ne javlja, a i neda mi se više oko toga zezati.
Kutak i micro, bolje proučite shemu koju sam nacrtao oko prekidača. SW1 okida trafo za bias i SVE svičere. NE555 se napaja iz jednog od svičera (taj svičer će ujedno i grijati 4P1L). Nakon što pritisnem upalim grijanje i bias (SW1), timer počinje odbrojavati 80 sec. Nakon tih 80 sec relej spaja primar trafa s mrežom. Ukoliko ne okinem SW2, anodnog napona neće biti sve dok taj prekidač ne okinem. No, ukoliko oba prekidača upalim u isto vrijeme SW1 i SW2, anodnog napona svejedno neće biti dok relej ne spoji.
S druge strane, ukoliko nestane struje, a oba prekidača su upaljena, grijanje, bias i anodno će doći u isto vrijeme ukoliko neće biti timera, jelda? Znači, to je sekvenca paljenja, a ujedno i zaštita od paljenja anodnog u isto vrijeme kao i grijanja i biasa.
Taj dio mi je sasvim jasan, a skužio sam i oko sheme timera sve.
bez zamjerke tome ali onda usuglasi sliku sa onim što si napisao! U prijašnjem postu nisi napisao da češ ti ručno paliti taj drugi prekidač.
da rezimiramo, sa SW1 upališ grijanje, bias i napajanje za 555 koji nakon 80 sec okine i spoji primar a ti češ ručno sa SW2 spajati sekundar za anodni napon?
ovo za sekvencu paljenja je ok prilikom paljenja ali za nestanak struje ili isključivanje bi trebalo ići obrnuto??

tom_hifi napisao:Sa slike je vrlo jasno da ću paliti sam taj drugi prekidač. Što trebam još prst na skicu nacrtati?![]()
Kutak, daj mi, molim te, odgovori kako bi ti izveo da se pojačalo gasi u obrnutom redoslijedu u slučaju nestanka struje? Jedino da ga ganjam preko UPS-a ... a isključivanje će ići manualno, preko prekidača SW1 i SW2.
Tubeman, nadam se da ću te razuvjeriti oko svičera. Nisu niti transformatori idealni
tubeman napisao:mislim da Toma treba pustiti da napravi što je i zamislio, jer će ionako napraviti po svom.
micro napisao:Koristis dvije tipke, onda ti i ne treba 555, pricekaj 80 sekundi i ukljuci manuelno drugu tipku, ili sam propustio nesto.
Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost