Gramofon RIZ GM 5010

Re: Gramofon RIZ GM 5010

PostPostao/la phobon » Sri lip 12, 2024 7:00 pm

Upravo sklapam jednoga, i bavim se tim motorićem.
Od početka je "cvrčao" na prazno, zavrtiš ga rukom a on cvrči.
Očistim sve i vratim nazad, a on neće nikako :doh:
Još ću ga probat jednom otvoriti, ako neće ići tražit ću drugog.
Inače on unutra ima između namota na pločici komutatora zalemljene male kapljične kondenzatore
koji se okreću zajedno sa rotorom
Malo sam guglao, nema baš puno tekstova o tom motoriću ali trebao bi biti potpuno ista filozofija kao i ostali iz tog vremena.
Našao sam jedan tekst gdje se navodi da to izgleda i nisu kondenzatori,
jer reagiraju na temperaturu, možda su neki varistori, nemam pojma. Možda netko zna?
Ono što sam ja primjetio kod ovog motorića, (ne mora biti nužno da sam u pravu)
- ležajevi su mu dvije brončane kuglice koje su pokretne u svim smjerovima, i to mu omogućava da sam nivelira pravac
i u tome ima daleko veću prednost na smanjenje neželjene buke u odnosu na ostale motoriće koje je riz koristio
- popravljao sam neke koji imaju onaj jednostavniji motorić (bez pokretnih ležaja), ono što sam zaključio da ovaj PRM ima manju vibraciju i neželjenu buku,
ali je onaj jdrugi bolji u stabilnosti okretaja
- obično je problem u donjem ležaju (onog na strani komutatora) jer je na njemu cijela masa rotora
ali naišao sam i na one koji su imali problem u oba ležaja ako su bili loše čuvani ili dugo neupotrebljavani
- taj ležaj na strani komutatora ima čašicu u koju sjeda osovinica rotora (nalazi se u čeličnom poklopcu ispod bronzanog ležaja),
tako da mu to daje stabilnost na bočnu silu koju uzrokuje napinjanje remena. Čitava masa osovine rotora i teret rotora je u toj točki.
- po meni, najveći problem je upravo ovdje, jer ovo ležište se istroši i ništa ne pomaže niti podmazivanje
phobon

PostPostao/la norrinraddhr » Sri lip 12, 2024 7:31 pm

Ajd, barem nešto da je ovaj GM-5010 bolji od 4010, 7605/7606 modela koji se meni osobno više sviđaju zbog S ručice i sve je od aluminija, ali na kraju balade je onda ipak bitno koliko je izvrtio jadničak.

Pogledao sam onaj video što sam stavio poveznicu na YT i vidim samo da ima dva brončana prstena na koju ide donja i gornja osovina rotora, kuglice nisam vidio. Bronca kao materijal je dobar i mislim da je samopodmazujuć, pa i bez dodatnog podmazivanja izvana bi trebao imati dobra klizna svojstva, ali ako je uložak (prsten) dobio slobodnog hoda, onda mu spasa nema doli zamjene.

Phobon, koje ulje si koristio za podmazivanje osovine i ako ti nije problem nekoliko fotki od motorića staviti ovdje ako ga budeš ponovno rastavljao.
Pioneer F-225 Tuner - (1990)
Pioneer CT W-310 Deck - (1990)
RIZ GM-5010 Gramophone - (1992)
AVM Competition AMP Class A - (1997)
HECO Victa 700 - 3-Way Bass Reflex - (2011)
norrinraddhr

PostPostao/la phobon » Sri lip 12, 2024 7:52 pm

Ja mislim da su mi svi ovi koje si naveo prešli preko ruku.
Svaki ima nešto u čemu je dobar ili ima zamjerku na druge, ali 5010 po mojem iskustvu ne bi bio na vrhu ove liste koju si naveo.
Ja sam koristio ulje za šivaće mašine, mada ovo je tema koju možeš otvoriti posebno s takvim nazivom,
i vjerojatno ćeš imati 100 različitih mišljenja.

Ovdje je slika poklopca sa ležajem i četkicama.
U dnu rupe ležaja slabo se vidi čašica koja je oslonac osovine
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
phobon

PostPostao/la phobon » Sri lip 12, 2024 7:55 pm

Ovdje se možda vidi ta čašica koju spominjem, znači vidi se kao zadebljanje sa vanjske strane poklopca
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
phobon

PostPostao/la phobon » Sri lip 12, 2024 7:58 pm

Ovdje se vidi komutator
Ova lemna mjesta su mjesta gdje su zalemljeni kapljični kondenzatori (ili što već jesu)
i okreću se zajedno sa rotorom
phobon

PostPostao/la phobon » Sri lip 12, 2024 8:03 pm

Ovo je slika rotora bočno, vidi se kako su zalemljeni i vise sa donje strane komutatora.
Nisam siguran što su, da li su kondenzatori ili varistori, a nemam volje vaditi ih van
jer mogu samo pogoršati balans ionako bučnog motora.
phobon

PostPostao/la phobon » Sri lip 12, 2024 8:08 pm

Ovdje je gornji ležaj, ispod ovog lima, on uglavnom nije problem.
phobon

PostPostao/la phobon » Sri lip 12, 2024 8:14 pm

Onaj drugi tip motora nisam slikao pa nemam slika.
Uglavnom slično, ali nema ove pokretne ležajeve.
Znam da su bila dva potpuno ista gramofona ali različiti motori, uzeo sam one stare doktorske slušalice
i prislonio ih na isti čošak gramofona kod jednog i kod drugog.
Ovaj sa PRM motorićem imao je puno manji rumble.
Možda je samo slučajnost, trebalo bi puno više komada usporediti
da se može to potvrditi.
phobon

PostPostao/la daluka » Sri lip 12, 2024 8:17 pm

phobon napisao:Inače on unutra ima između namota na pločici komutatora zalemljene male kapljične kondenzatore

Po svemu bi trebali bit kondenzatori da spriječe iskrenje i trošenje četkica. Sjećam se kao mali uvijek sam nešto petljao sa malim motorićima od raznih autića i sličnih igračaka i u pravilu su svi imali kondenzator.
Jako mali kapacitet i to onaj poljak na forumu nije mogao izmjerit sa svojim instrumentom
daluka

PostPostao/la norrinraddhr » Sri lip 12, 2024 8:20 pm

A, promaklo mi ovo što si naveo da su ovi motorići od starijih modela "bolji u stabilnosti okretaja", no ovaj PRM 33 1.9 dulje vozi, pa opet ima neku prednost, ma koliko mala ona bila.

Što nisi ostao na 7606, meni je on vrh po dizajnu S ručice i šasije koja je od aluminija, baš mi se sviđa, draži nego neki jeftini japanci, čak sam ga tražio po Njuškalu i vidim da ih se dalo naći unazad nekoliko godina skoro za siću, sad ih je već teže ali siguran sam da bi se dalo.

Sad sam ponovno pogledao YT video i vide se ležajevi dolje kao što navodiš ali je dosta tamna bila fotka pa ih nisam opazio, tvoja sve govori. Ja sam koristio isto fino ulje za pneumatske alate i lakirerske šprice pa su bez silikona. Imam ulje za šivaće mašine baš od Bagata ali je vrlo staro i žuto, pa sam uzeo ovo bez silikona.

Hvala na fotkama, šteta da ih nisi ovdje podijelio kad ga već rastavljaš, i sretno sa radovima, nadam se da ćeš uspjet nešto riješit.
Pioneer F-225 Tuner - (1990)
Pioneer CT W-310 Deck - (1990)
RIZ GM-5010 Gramophone - (1992)
AVM Competition AMP Class A - (1997)
HECO Victa 700 - 3-Way Bass Reflex - (2011)
norrinraddhr

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Analogni izvori zvuka