Od početka je "cvrčao" na prazno, zavrtiš ga rukom a on cvrči.
Očistim sve i vratim nazad, a on neće nikako
Još ću ga probat jednom otvoriti, ako neće ići tražit ću drugog.
Inače on unutra ima između namota na pločici komutatora zalemljene male kapljične kondenzatore
koji se okreću zajedno sa rotorom
Malo sam guglao, nema baš puno tekstova o tom motoriću ali trebao bi biti potpuno ista filozofija kao i ostali iz tog vremena.
Našao sam jedan tekst gdje se navodi da to izgleda i nisu kondenzatori,
jer reagiraju na temperaturu, možda su neki varistori, nemam pojma. Možda netko zna?
Ono što sam ja primjetio kod ovog motorića, (ne mora biti nužno da sam u pravu)
- ležajevi su mu dvije brončane kuglice koje su pokretne u svim smjerovima, i to mu omogućava da sam nivelira pravac
i u tome ima daleko veću prednost na smanjenje neželjene buke u odnosu na ostale motoriće koje je riz koristio
- popravljao sam neke koji imaju onaj jednostavniji motorić (bez pokretnih ležaja), ono što sam zaključio da ovaj PRM ima manju vibraciju i neželjenu buku,
ali je onaj jdrugi bolji u stabilnosti okretaja
- obično je problem u donjem ležaju (onog na strani komutatora) jer je na njemu cijela masa rotora
ali naišao sam i na one koji su imali problem u oba ležaja ako su bili loše čuvani ili dugo neupotrebljavani
- taj ležaj na strani komutatora ima čašicu u koju sjeda osovinica rotora (nalazi se u čeličnom poklopcu ispod bronzanog ležaja),
tako da mu to daje stabilnost na bočnu silu koju uzrokuje napinjanje remena. Čitava masa osovine rotora i teret rotora je u toj točki.
- po meni, najveći problem je upravo ovdje, jer ovo ležište se istroši i ništa ne pomaže niti podmazivanje