Gramofon RIZ GM 5010

Re: Gramofon RIZ GM 5010

PostPostao/la norrinraddhr » Čet svi 30, 2024 9:30 am

Malo sam pogledao AT-3600L zvučnicu i kad bi se htjelo nešto napraviti, a da se ne dira ručica mogao bi se ovdje pokušati isprintati na 3D printeru od crnog filamenta isti takav nosač samo sa U zarezima koji bi bili nešto duži i time dobiti kliznu površinu za namještanje. Koliko vidim taj nosač na zvučnici je pričvršćen vijkom, pa ga je moguće skinuti, pitanje je tko bi se primio mjerenja nosača zvučnice, ali sa skenerom bi to bilo moguće dobiti vrlo precizno, a ostatak bi se mogao malo pobrusiti jer ta plastika nije tako precizno isprintana kao ova lijevana, ali ništa što se brusnim papirom P800-1000 ne bi dalo srediti, imao već iskustva sa istim i taj adapter bi mogao služiti kao univerzalni za ovu zvučnicu. Ako nađem nekoga tko ima skener i da cijena nije nešto pretjerana budem pokušao.

IMAG4716_1_2.jpg

IMAG4716_1_3.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Pioneer F-225 Tuner - (1990)
Pioneer CT W-310 Deck - (1990)
RIZ GM-5010 Gramophone - (1992)
AVM Competition AMP Class A - (1997)
HECO Victa 700 - 3-Way Bass Reflex - (2011)
norrinraddhr

PostPostao/la norrinraddhr » Čet svi 30, 2024 9:45 am

Nešto fotki od radova, ništa spešl ali zanimljivo da Castrol 5W-40 ulje koje sam stavio prije manje od 4. godine skoro da ga nije više niti bilo, vrlo malo i to najviše na osovini pod tanjura, izgleda da bi to svake dvije godine trebalo pregledati, očistiti i zamijeniti, jedino što prvi put nisam napravio je podmazivanje osovine motorića. Sada sam uzeo tanku bakrenu žicu, podigao osovinu da napravim nešto mjesta, umočio žicu u ulje i tako tri puta podmazao osovinu ovako sa strane. Ulje je namijenjeno za podmazivanje šprica i pneumatskog alata bez silikona, drugo nisam imao pa se nadam da je prikladno, ovako subjektivno čini mi se da sada nešto tiše vrti, ujedno sam remen ponovno ubacio u glicerin i to je to.

IMAG4648_1.jpg

IMAG4657_1.jpg

IMAG4663_1.jpg

IMAG4668_1.jpg

IMAG4704_1.jpg

IMAG4746_1.jpg

IMAG4756_1.jpg

IMAG4762_1.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
norrinraddhr

PostPostao/la phobon » Čet svi 30, 2024 10:00 am

norrinraddhr napisao:Malo sam pogledao AT-3600L zvučnicu i kad bi se htjelo nešto napraviti, a da se ne dira ručica mogao bi se ovdje pokušati isprintati na 3D printeru od crnog filamenta isti takav nosač samo sa U zarezima koji bi bili nešto duži i time dobiti kliznu površinu za namještanje. Koliko vidim taj nosač na zvučnici je pričvršćen vijkom, pa ga je moguće skinuti, pitanje je tko bi se primio mjerenja nosača zvučnice, ali sa skenerom bi to bilo moguće dobiti vrlo precizno, a ostatak bi se mogao malo pobrusiti jer ta plastika nije tako precizno isprintana kao ova lijevana, ali ništa što se brusnim papirom P800-1000 ne bi dalo srediti, imao već iskustva sa istim i taj adapter bi mogao služiti kao univerzalni za ovu zvučnicu. Ako nađem nekoga tko ima skener i da cijena nije nešto pretjerana budem pokušao.

Pa probaj stavit tu zvučnicu koju imaš, nije to toliko sve savršeno precizno da se sad bude dogodilo nešto katastrofalno.
Stavi ju, podesi prema stupid protractoru koje je Khad stavio ovdje na forum,
a kad ju tako podesiš, skini onaj Chpratz protractor kojeg je khad isto stavio ovdje.
Jednostavno vidi s njime da li ti prelazi 2,5* i ako je tu ne sekiraj se previše.
Ja sam pogledao i originalnu zvučnicu i ovu at, i niti jedna nije savršena u tim krivuljama,
kao što očito niti ne može biti. Sve je to na kraju stvar kompromisa, i te točke za podešavanje
su odabrane kao kompromis.
phobon

PostPostao/la norrinraddhr » Čet svi 30, 2024 10:30 am

I to što kažeš, prvo ju stavit da vidim kako stoji pa onda dalje i malo usporedit i vidjet koliko je odstupanje. Ništa, skinuo sam ovaj Chaptraz protractor pa isprintam njega i kada mi vaga skine onda mogu pokušat ako bude vremena, malo sam sada u strci i imam posla oko auta pa ću to morat pomaknut kada bude bilo vremena. Šteta što se prije nisam malo pozabavio oko nje, ali bude još prilike. Hvala Phobon na savjetu, vrijedi pokušat pa ako se nešto može, može, ako ne, uvijek postoji alternativa. :)
norrinraddhr

PostPostao/la zlatko » Čet svi 30, 2024 12:24 pm

... ako ste se odlučili za prilagodbu, to ne bi trebao biti neizvediv zadatak :) ... nosač (školjka) se skida - ima šarafić s donje strane, skinete je pa s jedne i druge strane postojeće rupe izbušite rupe istog promjera tako da se dodiruju s postojećom pa onda s ravnom turpijicom lagano i precizno poravnate tako da dobijete prorez - vodilicu ... izgleda jednostavno , jasno da se lako može zeznuti pa ako nemate povjerenja u sebe sigurno u blizini imate neku strojarsku radionicu da vam izbuši te četiri rupe :D i time bi dobili mogućnost za širi izbor zvučnica ... problem prilagodbe visine je tehnički još manji ... uzmete neku plastičnu foliju , npr nešto kao ona što se stavljala za učvršćenje kragni košulja nešto tog tipa što se da lako rezati škarama, napravite šablonu prema dijelu zvučnice koji dosjeda u školjku , izrežete tih podloški više komada ... i to je to :D ... problem težine zvučnice u stvari ne postoji - jedino u slučaju da se ne može uravnotežiti u ovoj postavci, uteg ste zašarafili do kraja a strana sa zvučnicom je i dalje gore, onda možete dodati neku podlošku odgovarajuće težine u školjku. Za situaciju neke jako teške zvučnice kad je uteg odvrnut do kraja a i dalje ne možete uravnotežiti ručku imate onaj vijak ispred utega, otpustite ga i izvučete koliko treba cijev s utegom ... namještanje gazne sile nije kritično i ne traži 'apotekarske ' vagice, one su tu samo kontrola je li to u preporučenim okvirima a što se tiče aniskatinga, postoje i zagovornici koji smatraju da je nepotreban, postoje test ploče, koje između ostalog imaju dio za namještanje antiskatinga, ne znam ima li ih u našim dućanima ali sigurno je možete naručiti s nekog vynil dućana ... nadam se da su/će vam ove male sugestije biti od koristi - sretno :)
zlatko

PostPostao/la zlatko » Čet svi 30, 2024 12:34 pm

zlatko

PostPostao/la norrinraddhr » Čet svi 30, 2024 3:45 pm

Razmišljao sam malo o tome, radio sam neke slične dorade na plastici ali za preradu ručke uvijek ima vremena, iako neke stvari volim ostavit u originalu, a kod takvih radova moguće su i komplikacije, plastika je preko 30 let pa samim time je i veći rizik od lomljenja. Ne bih to nikome davao tokarit, imam i kofer sa malim dremelom i nastavcima, dosta alata i nešto iskustva sa sličnim radovima, bilo bi to izvedivo, ali uvijek postoji rizik. Ako bih radio onda sam, uzme se malo svrdlo promjera 1mm pa se buše rupe do rupe, kasnije 1.5mm do stijenke, međuprostor se kasnije sa turpijicom za nokte obradi i srede oba proreza do kraja. Mislim teorija je jedno, a u praksi je to uvijek drugačije, znam iz vlastitog iskustva. Međutim, ako može da se ne dira, a nemam rezervnu ručku onda mislim da ne želim bit prvi koji će pohvalit neuspjehom ili polomljenom, zato bih bolje išao na adapter ako bude potrebe ili isprobat kako je Phobon sugerirao, stavit prvo zvučnicu gore i vidjet kako stoji, korigirati gdje se može, ako valja, valja ako ne, ima i drugih mogućnosti. Možda se i bacim u ovaj posao, jedino mi je sada stiska sa vremenom i imam drugih obveza, u jesen i preko zime za takve stvari imam vremena. Volio bih da ne budem prvi u ovome, ali ako se odlučim javim povratno ovdje. :)

Idem u Zagreb slijedeći mjesec pa ću vidjet gdje bi se mogla naći ova glatka ploča za namještanje protusile, meni je zanimljiva da se vidi kako to u praksi izgleda i radi, pa zašto ne ako nije skupa.

Hvala Zlatko na savjetima i dokumentaciji, skinuo i arhivirao, budem kasnije malo detaljnije pogledao, baš mi je falila. :)
norrinraddhr

PostPostao/la norrinraddhr » Sub lip 01, 2024 4:20 pm

Malo sam tražio po našim trgovinama da li imaju nešto od tih ploča za namiještanje protusile ili ti Anti-skatinga, da ne ispadne kao sa AT-VM95E zvučnicom na AE ali nisam ništa našao, jedino gdje ga je bilo je Thakker.eu. On mi je interesantan iz razloga jer imaju primjerenu cijenu dostave za zemlje u 3. zoni u koju mi spadamo za robu male težine, ali tamo je cijena fanj, pa je odluka pala na AE i uzeo. I tamo cijene variraju od 11,5€ do +15€, tako da je ovo ispalo po meni dosta dobar ulov. Još jedan dodatak gramu koji će nadam se poslužiti ili barem da mi zadovolji znatiželju ako ništa drugo.

Thakker.eu
• Anti-skating Testschallplatte rillenlos - 29,90€ + dostava za HR

AliExpress
• Vinyl Record Pickup Calibration Plate Distance Gauge Protractor - (9,90€) sa dostavom

Description:
100% brand new and high quality. Feature: Made of high-quality acrylic material, durable, firm and nonslip for us to use. Light and accurate, it can bring a good and wonderful calibration effect. It is a useful calibration distance gauge tool to adjust the vinyl records. Side A is used to test the skidding force of stylus, Side B is used to calibrate the head. LP Vinyl Pickup Calibration only, other accessories demo in the picture is not included!
Specificatins: Item Type: LP Vinyl Pickup Calibration
Material: Acrylic
Size: Diameter: 295mm/11.6in, Thickness: 2mm/0.07in
Color: White
Weight: 154g
Quantity: 1 Pc
Note: Transition: 1cm=10mm=0.39inch Please allow 1-3mm error due to manual measurement. pls make sure you do not mind before you bid. Due to the difference between different monitors, the picture may not reflect the actual color of the item. Package Includes: 1 x LP Vinyl Pickup Calibration

01_VINIL Anti-Skating Plate.jpg

02_VINIL Anti-Skating Plate.jpg

03_VINIL Anti-Skating Plate.jpg
norrinraddhr

PostPostao/la Edison » Sub lip 01, 2024 5:27 pm

Postoje i test ploce koje mogu provjeriti dobar dio postavki gramofona. Jedan dio takve ploce je "čelav" i na tom dijelu se moze podesiti antiskateing. Takvu plocu je nekad izdavao RTB, nadje se ponekad na sajmovima ploca. Mislim da i Ortofon ima test plocu. Cini mi se da je i "YES" imao jedan dvostruki album na kojem je jedna strana bila prazna, tj. ta je strana idealna za podesavanje antiskateinga.
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la norrinraddhr » Sub lip 01, 2024 6:25 pm

I ova ploča je bez brazdi, strana A je za ispitivanje protusile (Anti-skating) što i piše na njoj, a druga B strana služi kao protractor, pa je ovo 2 u 1 ploča. Da, Ortofon ima testnu ploču i ona se namješta po zvuku za desni i lijevi kanal, što je preciznije ali zato i košta. Bilo bi ju dobro imati u kolekciji ali tu lovu bih radije onda uložio u zelenu AT-VM95E zvučnicu nego u tu testnu ploču, malo kalkulirati se ipak mora.

• Ortofon Test Record - (cca. 49€) bez dostave

ortofonTestLP-1_2.jpg

ortofonTESTLP-2_2.jpg

ortofon-test-record.jpg
norrinraddhr

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Analogni izvori zvuka