Stari (vrlo) gramofon

Stari (vrlo) gramofon

PostPostao/la davorin » Čet kol 08, 2013 8:44 am

Prije par dana sam dobio jedan (potpuno ispravan!) gramofon s tarnim pogonom i keramičkom zvučnicom (koja radi, ali bi ju ipak trebalo zamijeniti s novom). Nema oznake proizvođača, ali ako se dobro sjećam, jednake takve je proizvodio RIZ.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
davorin

Re: Stari (vrlo) gramofon

PostPostao/la tubeman » Čet kol 08, 2013 9:28 am

RIZ EG4 SUPER (Čehoslovački Supraphon EG4)
1964.
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la davorin » Čet kol 08, 2013 11:30 am

tubeman napisao:RIZ EG4 SUPER (Čehoslovački Supraphon EG4)
1964.

Hvala Danko na info!
Gdje bih mogao nabaviti odgovarajuću novu zvučnicu s iglom? Ili jednaku originalnoj ili zamjensku?
davorin

PostPostao/la tubeman » Pet kol 09, 2013 7:11 pm

To će možda biti problem.
Radi se o kristalnim zvučnicama koje nakon četrdeset godina provedenih po tavanima i podrumima u principu nisu više upotrebljive.
Vrlo rijetko koja preživi.
Kroz vrijeme se nabavilo dosta ručki s takvim zvučnicama, ali ništa nije bilo upotrebljivo.
Moram pogledati imam li možda još koju pa ti je pošaljem.
Zna se pronaći keramičkih tipova koje bi još trebale funkcionirati .... )

Uz put, ovo bi bio vrlo stari gramofon :)

ima oznaku 103 i iznutra je oznaka His Master's Voice, ali izgleda posve drugačije od "prave" stotrojke koja je veća i stacionarna je.
Ima veći lijevak pa je vjerojatno i glasnija.
Ovo je nekakva portable verzija iz dvadesetih godina prošlog stoljeća.

Slika

A ovo bi bio jaako stari gramofon s kraja 19 stoljeća što je jaako blizu 1875. godini kada je gramofon izumljen.
Ovo bi čak bila jako luksuzna verzija :)

Slika

Ispravan ali prezreo za restauraciju.

"zvučnica" s liskunskom pločom:

Slika

Da ne bi bilo zabune, šmekeri su već sredinom dvadesetih godina prošlog stoljeća spajali gramofon na radio
Za to je služila otprilike ovakva kvrga (ova moja je iz 1929). :)

Slika
tubeman

PostPostao/la tubeman » Pon kol 12, 2013 10:03 am

Izgleda da je EG-4 šasija bila dosta dobra i popularna jer je se često može pronaći u u puno modela.
Tako je i RIZ-FIGARO imao posve istu šasiju, samo što je bila zamaskirana u moderniju kutiju :)

Ova ima datum proizvodnje iz 1965.:
Slika
Slika

Inače, ovo (ovakav) je bio moj prvi gramofon s kojim sam izraubao gomile ploča :) :) :)

Sa 14 godina sam mu ugradio stereo zvučnicu i napravio prvo stereo pojačalo (ac187/188) :) :)
Još se sjećam kako je to ludo zvučalo kada se priključilo na slušalice :) :) :)
Na žalost, originalni gramofon je završio u smeću kada sam nabavio prvi belt drive :(
Toliko je moja sreća bila veća kada sam ga pronašao na buvljaku.
tubeman

PostPostao/la tubeman » Ned ruj 22, 2013 9:05 am

Još jedan "iz obitelji" :)

"uspješan" pogon i ručka reinkarnirali su i u gramofon s pojačalom :)
RIZ PORIN.
Zanimljivo, taj uređaj mi uopće nije pozna, i zato je iznenađenje (i veselje) bilo veće kada sam ga iscjenkao za 50 kuna :) :)
Uopće nije smješno, jer u to vrijeme (početak šezdesetih) nitko nije radio ništa bolje u komercijalnoj obiteljskoj klasi.
Ovaj je još u "rasutom" stanju i tek mu predstoji restauracija.
Kompletan je Ispravan i radi, ali je pomalo rasušen i prljav.
Rešetka je malko veća od zvučnika zbog hlađenja cijevi.

Slika
tubeman

PostPostao/la daluka » Uto lis 04, 2022 9:35 pm

tubeman napisao:RIZ EG4 SUPER
1964.

ET1961XII.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
daluka

PostPostao/la tubeman » Uto lis 04, 2022 10:52 pm

Malo nerazumljivo.
Ne znam što se želi reći.

Ovo 1964 sam napisao prije prije skoro 10 godina kad podataka nije bilo previše, a do nje sam došao tako što sam ju pronašao u kutiji gramofona ili na računu za kupovinu :) :)
Ne bi trebao zbunjivati pojam EG-4 jer je to generalno ime za šasiju koja je kao takva potekla iz Češke a tek kasnije je RIZ (?) napravio plastične dijelove i pakirao ih u razne oblike gramofona od kojih se neki (Figaro i Porin) vide i u ovoj temi.
Na jednoj od slika gore se vidi da je napravljen u "kooperaciji...." što će reći da su proizveli motor i plastiku (?) a sama šasija je opet najvjerojatnije češka.
Tek je ERO bio najvećim dijelom ( ?) RIZ-ov ali nije bio nešto uspješan iako je bio pakiran isto u nekoliko modela.
To nimalo ne umanjuje cijelu priču jer je produkcija gramofona u RIZ-u bila dosta velika, mada opet u raznim "suradnjama".

Dobro da si priložio ovu sliku.
Upravo zbog približavanja i upoznavanja "domaće" produkcije od WWII do kraja osamdesetih sam se dao u potragu i digitalizaciju dva "kapitalna" časopisa, prije svega "Elektrotehničara" koji je jako dobro pratio zbivanja na sceni i puno je pomogao u vremenskom lociranju pa i kod servisiranja raznih uređaja iz tog vremena.
Posao je trajao (i još traje) jako dugo i puno truda je u to uloženo.
Nisam siguran koliko će još dugo sve to ostati "otvoreno" i za koga, jer se na kraju sve češće (osim nekoliko iznimaka) dobivaju upiti kao "zašto se sve to ne može downloadati?" :) :)
Isto tako dolaze ponude tipa "Imam Radioamater taj i taj, vidim da ga nemate, mogu ga prodati za 500 kn".
Nije da ga nemam ( :) ) ali je pitanje hoće li osvanuti otvoreno na stranici.
Svega nekoliko ljudi je ponudilo građu za digitalizaciju. Svi bi samo nešto prodavali ali i besplatno "skidali".
Sve to postaje pomalo uvredljivo a i ovaj naš forum sve više dokazuje da pravi interes za DI osim za p*ese*ava*je i pokušaja komercijalizacije i guruizacije sve više nestaje.
Ovo ne povezujem s ovim forumom već generalno. Ovaj je na žalost ionako na izdisaju :(
Naravno, iznimke postoje ali ih je sve manje i sve su manje vidljiviji.
tubeman

Vrati se na: Refresh starih uređaja