Trafo-limovi da li ih tretirati

Trafo-limovi da li ih tretirati

PostPostao/la phobon » Čet pro 16, 2021 10:24 am

Godinama sam navlačio stare radio aparate i oživljavao ih, a da nikad nisam namotao ili popravljao trafo, bilo mrežni ili izlazni.
I sad kad razmišljam o restauraciji jednog radija, i vidim da su se limovi trafoa uslijed korozije i vlage malo napuhnuli,
joker pitanje za vas koji znate :
- treba li uopće limove kad se trafo rastavi tretirati s nečime ako su jako korodirali ?
- to mi povlači i pitanje u slučaju za limove koji nisu korodirali, a kad ih rastavim vidim da s jedne strane imaju kao lagani sloj oksidacije,
da li je taj sloj oksidacije namjerno tu, odnosno da li kod slaganja treba paziti na stranu okretanja lima?
- ako ih očistim do sjaja nekim sredstvom tipa antikorozina i slično, treba li im neka međuslojna zaštita?
phobon

Re: Trafo-limovi da li ih tretirati

PostPostao/la Lio » Čet pro 16, 2021 10:44 am

Trafo limovi su sa jedne strane lakirani (izolacija). Ako ih tretiraš fosfornom kiselinom, ostati će crnog praha nakon sušenja, pa ih pobriši krpom dok su vlažni, odnosno kad nestane smeđe boje ako mažeš kistom. Nakon svega suhe limove posloži na podlogu tipa lesonitna ploča, pa prelakiraj akrilnim bezbojnim lakom u spreju (za automobile). Poslaži ih tako da znaš koja je lakirana strana. Kad se osuše naravno. Tako se i slahžu u gotov trafo.
Lio

PostPostao/la davorin » Čet pro 16, 2021 10:44 am

Trafo-limove koje je zahvatila korozija treba baciti kao i sve one koji su postali previše valoviti i ne dozvoljavaju da se cijeli paket kvalitetno stisne (time se smanjuje efektivni presjek).
Bilo kakvo mehaničko i kemijsko tretiranje površine lima će ukloniti i izolaciju koja osigurava da limovi nemaju električni kontakt jedan s drugim, bilo da su limovi bili zaštićeni s nekim nalijepljenim izolacionim materijalom, premazani s lakom, ili kamijski pasivizirani tako da površina postane električno nevodljiva.
davorin

PostPostao/la davorin » Čet pro 16, 2021 10:47 am

Lio napisao:Trafo limovi su sa jedne strane lakirani (izolacija). Ako ih tretiraš fosfornom kiselinom, ostati će crnog praha nakon sušenja, pa ih pobriši krpom dok su vlažni, odnosno kad nestane smeđe boje ako mažeš kistom. Nakon svega suhe limove posloži na podlogu tipa lesonitna ploča, pa prelakiraj akrilnim bezbojnim lakom u spreju (za automobile). Poslaži ih tako da znaš koja je lakirana strana. Kad se osuše naravno. Tako se i slahžu u gotov trafo.

U praksi nema načina da se izolacije nanesu u dovoljno tankom sloju, a da služe svrsi, da ne povećaju ukupnu debljinu svakog pojedinačnog lima pa će krajnji rezultat biti smanjeni efektivni presjek jezgre, odnosno smanjit će se "faktor ispune" u kalemu.
davorin

PostPostao/la phobon » Čet pro 16, 2021 11:01 am

davorin napisao:U praksi nema načina da se izolacije nanesu u dovoljno tankom sloju, a da služe svrsi, da ne povećaju ukupnu debljinu svakog pojedinačnog lima pa će krajnji rezultat biti smanjeni efektivni presjek jezgre, odnosno smanjit će se "faktor ispune" u kalemu.

Skužio sam da neki koji su noviji (mislim čuvani u boljim uvjetima od starog radija) kad ih rastaviš da s jedne strane imaju lagani oksidni sloj, kad prođeš prstom kao da je prah posut po njima.
Zar ne bi ako ih tretiram antikorozinom, pa kad pobijele i dobiju onaj sloj oksidacije, da li bi to moglo djelovati kao izolacija.
Mislim, nije to sad neki audio-uradak za koji trebaju savršene performanse, ipak je riječ o starom radiju,
cilj mi je samo da stvar bude funkcionalna i donekle tehnički u redu.
phobon

PostPostao/la Lio » Čet pro 16, 2021 11:14 am

Nekoliko mrežnih transformatora sam tako spasio, restauracija radija iz ere WW2, svi limovi su legli nazad. Da nisu bili spaljeni, ne bi ih dirao nikad. To se ne isplati raditi uglavnom.
Lio

Vrati se na: Refresh starih uređaja