PL 519

Re: PL 519

PostPostao/la Mijo » Pon vel 15, 2021 10:18 pm

@Zmaj-z , nije uopće greda ,ja lampe poklonim ,jer niti sam istraživao koliko koštaju ,niti ih mogu iskoristiti .A osjećao bih se glupo da mi netko sklepa neki bufferčić u zamjenu a ono ispadne da lampe nevaljaju ,jer ih nemam kako ispitati .
@Davorin ,kužim šta hoćeš reći ,s kineskim kitovima bi prije dobio malo "lampaškog zvuka" koji su ustvari neka vrsta izobličenja ,a šema koju je metno Kađar je nešto kvalitetnije i linearnije ,vjernije prenosi izvorni signal . Ali ,ja bi radije platio nekom domaćem diyeru za neki bufferčić ,koji bi u zvuk dodao malo lampaškog štiha ,makar je to izobličenje ,nego što bi prtljao s kinezima . Ali kad bi znao kakvu -takvu okvirnu cijenu ,nije to još prioritet ,ali što bi prije znao ,prije bi se odlučio za to . Znam koliko ovo moje petljanje u ono što ne kužim može biti opširno ,ponekad i smiješno i nemoguće za objasniti u dva-tri posta . Po pitanju zvučnika sam malo potkovaniji ,pa znam kolika "enigma" znaju biti pitanja nekog neupućenog.
Mijo

PostPostao/la davorin » Pon vel 15, 2021 10:43 pm

Mijo napisao:@Zmaj-z , nije uopće greda ,ja lampe poklonim ,jer niti sam istraživao koliko koštaju ,niti ih mogu iskoristiti .A osjećao bih se glupo da mi netko sklepa neki bufferčić u zamjenu a ono ispadne da lampe nevaljaju ,jer ih nemam kako ispitati .
@Davorin ,kužim šta hoćeš reći ,s kineskim kitovima bi prije dobio malo "lampaškog zvuka" koji su ustvari neka vrsta izobličenja ,a šema koju je metno Kađar je nešto kvalitetnije i linearnije ,vjernije prenosi izvorni signal . Ali ,ja bi radije platio nekom domaćem diyeru za neki bufferčić ,koji bi u zvuk dodao malo lampaškog štiha ,makar je to izobličenje ,nego što bi prtljao s kinezima . Ali kad bi znao kakvu -takvu okvirnu cijenu ,nije to još prioritet ,ali što bi prije znao ,prije bi se odlučio za to . Znam koliko ovo moje petljanje u ono što ne kužim može biti opširno ,ponekad i smiješno i nemoguće za objasniti u dva-tri posta . Po pitanju zvučnika sam malo potkovaniji ,pa znam kolika "enigma" znaju biti pitanja nekog neupućenog.

Takve dvije NOS elektronke od "pokojnog" EI-Niša su lijep "plijen", naravno ukoliko su ispravne i u dobrom stanju. Mogu ti napraviti dobar buffer, ali ne mogu ga ugrađivati. Moraš jedino poslikati unutrašnjost samog pojačali i prostor gdje bi taj buffer trebao biti smješten, kao i izmjeriti mjere koje su slobodne za smještaj sklopa.
davorin

PostPostao/la davorin » Pon vel 15, 2021 10:48 pm

Koliki je napon napajanja u tom pojačalu? Ima li u njemu kakvih istosmjernih 12V/0,4A?
davorin

PostPostao/la Khadgar2007 » Pon vel 15, 2021 11:14 pm

Malo googlanja i evo slike Nad-a.

nad c315bee.jpg

Što se tiče napona manual kaže +/-45V(napajanje izlaza) +/-17,5V(napajanje pretpojačala i sl.) i 5V. 5V se dobiva sa 8VAC sekundara tako da je tu nemoguće nategnuti 12V(osim multiplikatorom) i služi za napajanje digitalije.

Inače šema koju sam okačio je od Davorina. Ja ti mogu napraviti nešto prema nekoj gotovoj šemi ali Davorin može iskrojiti baš nešto po tvojim željama.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la Mijo » Pon vel 15, 2021 11:45 pm

Uf ,bogami sam se spetljao u svemu tome a kako sam se uhvatio renoviranja kuhinje ,koje mi se odavno gadi ali je moralo doći na red ,udaram po pivi da mi se manje gadi,pa vjerojatno i vas davim ,što kažu južna braća "skužajte". Dakle ,mislim da fizički nema mjesta u pojačalu za tolike lampe ,a Kađar veli i tehnički je upitno . Moja prva ideja je bila da se od tih lampi(ljepše mi reć lampa nego cijev) napravi neki vanjski buffer s vlastitim napajanjem ,jer da mi neko i napravi i pošalje sklop kako veli Davorin ,ja ga ne bih znao implementirati u pojačalo . No ,kako Davorin veli da te lampe i nisu najpogodnije za buffer ,onda definitivno ostajem pri tome da ih poklanjam nekom od vas forumaša. Onda mi ostaje samo pitanje koliko bi me ugrubo ,+- 50% koštao neki vanjski buffer s vlastitim napajanjem ,dakako pod uvjetom da to napajanje (adapter ili šta već) mogu nabaviti,a s nekim primjerenim lampama kojih ima na tržištu? Taj buffer bi možda probao i drugi sistem ,jer imam jednog ,pomalo živčanog JVC-a u funkciji pojačala .
Mijo

PostPostao/la Bepone » Uto vel 16, 2021 10:24 am

zadnji put kad sam simulirao i crtao po grafovima PL519, dobio sam ako se dobro sjecan 15-17W u triodi! ca je lepo 8-)
Bepone

PostPostao/la Fantocci » Sri pro 01, 2021 12:05 pm

davorin napisao:Treba razlikovati gornju šemu sa bufferom u kojem je elektronka 6AJ5 i kineske kit-ove. Gornja šema nema naglašene parne harmonike i ima vrlo niska izobličenja te ne predstavlja hipertrofiranu i forsiranu predodžbu kako mnogi zamišljaju neki "lampaški zvuk". Elektronka 6AJ5 je napravljena da radi vrlo linearno na niskim naponima te je njezin zadatak ovdje zapravo da radi kao svojevrsni transformator ulaznog otpora, odnosno napravi izlazno pojačalo praktično neovisnim (ili jako malo ovisnim) o duljini i kapacitetu interkonekcijskog kabela. Dodatna korist je da u slučajevima vrlo velikih ulaznih amplituda neće doći do oštrog odsjecanja amplitude, već će tu doći do izražaja karakteristika elektronke da meko uobliči svako prekoračenje ulaznog nivoa ("soft clipping") i spriječi stvaranje visokih amplituda harmoničnih frakvencija kakve se stvaraju kod prekoračenja ulaznog nivoa kod poluvodičkih ulaznih stupnjeva.
Nasuprot tome većina kineskih kit-kompleta sa bufferima u kojima koriste elektronke 6J1, 6J2 i neke druge imaju izabrane radne točke tako da se naglašavaju parni harmonici i time pojačava uvriježeno mišljenje da je to "onaj pravi cijevni zvuk"! Sam njihov izbor elektronki koje su napravljene za rad na relativno visokim naponima, a ovdje rade na prilično niskim naponima, sa strujama u "režimu gladi" odnosno toliko malima da se može reći da je elektronka jedva u pogonu, osigurava jako usko linearno područje i već normalna dinamika stvara obilje parnih harmonika.

To je isto u tom rangu, znači bezveze?

Pločica i izrada unutra inače solidno izgleda...

https://www.banggood.com/YJHiFi-YJ-6J1- ... mds=search
Fantocci

PostPostao/la davorin » Sri pro 01, 2021 12:51 pm

Ako se na toj pločici mogu mijenjati vrijednosti elemenata, evo prijedloga za izradu pred-pojačala sa istom elektronkom (6J1, 6AK5, EF95, 5654, itd.), ali ovaj puta sa niskim izobličenjima i sa simetričnim "odsjecanjem" vrhova signala pri velikim amplitudama.
Ovaj puta se traži stabilizirani napon napajanja od 250V, a poželjno bi bilo i stabilizirano istosmjerno grijanje.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
davorin

Prethodni

Vrati se na: Cijevna tehnika