PL 519

PL 519

PostPostao/la Mijo » Pon vel 15, 2021 6:59 pm

Pozdrav kolege diyeri ! Imam pitanjce ,naime ,kako sam nedavno kupio kuću ,u podrumu nađoh 2 lampe PL 519 ,obe NOS , proizvođač EI . Siguran sam da je prijeratna produkcija (na kutijama cijena u dinarima) i meni laiku se čini da nisu nikad korištene . E ,sad ,kako me nostalgija vuče lampaškom zvuku a imam tranzistorsko pojačalo ,zanima me da li bi te cijevi bile iskoristive za gradnju nekakvog cijevnog buffera ,koji bi bio ispred pojačala i dao zvuku malo lampaškog štiha ? Mislim da sam čitao da su to lampe korištene u starim tv-ima ,ali da su iskoristive i za neka pojačala . Stvarno sam laik za lampaše ,ali volim taj zvuk pa bih bio zahvalan za odgovor vezan uz buffer ili sl.
Mijo

Re: PL 519

PostPostao/la davorin » Pon vel 15, 2021 7:11 pm

Mijo napisao:Pozdrav kolege diyeri ! Imam pitanjce ,naime ,kako sam nedavno kupio kuću ,u podrumu nađoh 2 lampe PL 519 ,obe NOS , proizvođač EI . Siguran sam da je prijeratna produkcija (na kutijama cijena u dinarima) i meni laiku se čini da nisu nikad korištene . E ,sad ,kako me nostalgija vuče lampaškom zvuku a imam tranzistorsko pojačalo ,zanima me da li bi te cijevi bile iskoristive za gradnju nekakvog cijevnog buffera ,koji bi bio ispred pojačala i dao zvuku malo lampaškog štiha ? Mislim da sam čitao da su to lampe korištene u starim tv-ima ,ali da su iskoristive i za neka pojačala . Stvarno sam laik za lampaše ,ali volim taj zvuk pa bih bio zahvalan za odgovor vezan uz buffer ili sl.

To su izlazne elektronke koje mogu pojedinačno dati ~desetak vati izlazne snage u klasi A, a više desetaka u paru u protufaznom spoju (i ~150W u klasi AB2 uz odgovarajuće uvjete!). Paralelno spojene mogu se koristiti i u OTL pojačalu jer imaju mali unutrašnji otpor i velike strujne mogućnosti.
Nisu pogodne za predpojačanje i općenito za predstupnjeve, a i šteta ih je tu upotrijebiti jer za to postoje puno pogodnije (i jeftinije! :lol: ) elektronke.
Zadnja izmjena: davorin; Uto vel 16, 2021 10:48 am; ukupno mijenjano 1 put/a.
davorin

PostPostao/la Mijo » Pon vel 15, 2021 7:42 pm

Dakle ,ipak bi se od njih moglo napraviti pristojno pojačalo !? Laički pretpostavljam da šema za takva pojačala nema baš napretek ,i da bi za to trebao meštar koji zna sam osmisliti šemu ? Davorin ,prateći forume ,znam da si ti jedan od top stručnjaka za lampaše u našim krajevima ,pa bih te zamolio za informaciju ,za koju znam da je jako rastezljiv i fleksibilan pojam ali ipak -za koje pare se okvirno može napraviti cijevni buffer s nekim odgovarajućim lampama ? Informacije i od drugih članova su dobrodošle .
Mijo

PostPostao/la davorin » Pon vel 15, 2021 8:12 pm

Prvo bi trebalo pogledati o kakvom se pojačalu radi (mono-blokovi, stereo pojačalo bez pred-pojačala, integrirano pojačalo, receiver s pojačalom, itd.), radi li se o analognom, ili digitalnom pojačalu, kolika je ulazna osjetljivost trenutno i u kakvom sistemu radi to pojačalo, a i manje važan podatak koliko je jako to pojačalo i kakve zvučnike pogoni.
Također treba znati treba li taj BUFFER imati zasebnu kutiju s vlastitim napajanjem, ili ga negdje treba ugraditi (to otvara pitanja ima u tome uređaju prostora, kakvo je odvođenje topline, treba li se ta elektronka vidjeti izvana, kakva je mogućnost smještaja ispravljača za VN i grijanje kojima se napaja elektronka) te koliki je budžet za ugradnju! :lol:
davorin

PostPostao/la davorin » Pon vel 15, 2021 8:22 pm

Mijo napisao:Dakle ,ipak bi se od njih moglo napraviti pristojno pojačalo !? Laički pretpostavljam da šema za takva pojačala nema baš napretek ,i da bi za to trebao meštar koji zna sam osmisliti šemu ? ...

Šema sa PL519 ima na internetu priličan broj, ali nisu sve dobre niti točne, a niti jeftine za samogradnju. Odgovaraju sve šeme u kojima se spominju elektronke PL509, PL519, 40KG6 i 40KG6A, uz izmjenu napona grijanja i sve šeme gdje su u izlazu EL505, EL509, EL519, 6KG6, 6KG6A, 6P42S i 6P45S. Uz manje ili gotovo nikakve izmjene odgovaraju i šeme u kojima se spominje veći broj onih jakih izlaznih elektronki korištenih u horizontalnim izlaznim stupnjevima televizora u boji većih promjera ekrana (66cm i većih), a koje su korištene prije početka korištenja poluvodiča u tim stupnjevima.
davorin

PostPostao/la Khadgar2007 » Pon vel 15, 2021 8:35 pm

Evo jednog buffera iz kuhinje gore navedenog meštra. Zgodno je to što se može složiti na relativno malu pločicu i strpati u izlazno pojačalo a napaja se sa +/-27V.

6AJ5-buffer 001a.jpg

Lampe 6aj5 nisu nešto skupe, ima ih za nabaviti,a sve skupa je pola šake dijelova. Školskom kolegi sam složio to pretpojačalo na maloj tiskanoj pločici i predao mu kao štafetu da ugradi u svoje pojačalo koje je napravio za maturu. Ne mogu reći da sam slušao taj buffer pa ne mogu reći nešto o zvuku. Davorin sigurno može da kaže koju riječ više o tome.

edit: opaske koje je Davorin gore naveo o tipu pojačala, njegovom pojačanju, ulaznoj osjetljivosti itekako stoje i trebao bi da ih navedeš pa da vidimo jel buffer dovoljan ili bi bilo zgodno nekakvo pretpojačalo sa nekim malim pojačanjem. Ovaj moj prijedlog je samo u slučaju da imaš pojačalo koje ima dovoljno osjetljiv ulaz tako da mu dodatno pojačanje ne treba.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la Zmajz » Pon vel 15, 2021 8:43 pm

ma imaš kod kineza za 10$ cijeli sklopljeni bufer/predpojačalo sa nekim lampama (6j1, 6j2....) upravo za to da ti malo zamaskira zvuk prema lampaškom.. sve se to bazira na Musical Fidelity x10 ili tako nekako

Npr.:
https://www.banggood.com/AC-12V-1A-6J1- ... rehouse=CN

imaih k'o rusa
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la Mijo » Pon vel 15, 2021 9:12 pm

Ok,dečki ,prije svega ,hvala svima na odgovorima . Drugo, nemam znanja za gradnju pojačala ,pa ću drage volje ove lampe donirati nekom ko će ih znati iskoristiti ,nek mi pošalje adresu na pm ,uz ispriku ,unaprijed ako su lampe korištene ,ali meni laiku se čini da nisu.
Što se tiče buffera ,koristio bi ga u jednom sistemu (imam ih više ) u kojem je integrirano pojačalo NAD c315bee ,izvor je pc ,pa iako NAD pomalo vuče na cijevni zvuk tj. malo je topliji od klasičnih tranzistoraca ,ipak je spojen na zvučnike ,moj diy ,koji su Scan Speak s Discovery jedinicama ,a ti zvučnici prenose snimku bez bojanja ,pa bi ja to malo utoplio cijevnim bufferom . Buffer ne mora ići u kućište pojačala ,može kak veli Kađar biti i na pločici ,ja bi mu napravio nekakvu kutijicu . Kađar ,kolko to tvoje košta ,ofrlje, i može li poslužiti mojoj namjeni ? Ako još neko ima ideje o gruboj cijeni ,bio bi zahvalan . Znam da sam tutlek za to i da se možda ne može dati ni približno precizan odgovor ,ali ajde ,učim ,a i nek se piše nešto . Kolega Zmaj-z nek mi oprosti ,ali još nisam svladao skepsu prema kineskim kitovima.
Mijo

PostPostao/la Zmajz » Pon vel 15, 2021 9:21 pm

onda je najbolje da dogovoriš zamjenu s nekim od forumaša, ti njemu te dvije lampe on tebi gotov buffer... mislim da bi to bilo OK.
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la davorin » Pon vel 15, 2021 9:43 pm

Treba razlikovati gornju šemu sa bufferom u kojem je elektronka 6AJ5 i kineske kit-ove. Gornja šema nema naglašene parne harmonike i ima vrlo niska izobličenja te ne predstavlja hipertrofiranu i forsiranu predodžbu kako mnogi zamišljaju neki "lampaški zvuk". Elektronka 6AJ5 je napravljena da radi vrlo linearno na niskim naponima te je njezin zadatak ovdje zapravo da radi kao svojevrsni transformator ulaznog otpora, odnosno napravi izlazno pojačalo praktično neovisnim (ili jako malo ovisnim) o duljini i kapacitetu interkonekcijskog kabela. Dodatna korist je da u slučajevima vrlo velikih ulaznih amplituda neće doći do oštrog odsjecanja amplitude, već će tu doći do izražaja karakteristika elektronke da meko uobliči svako prekoračenje ulaznog nivoa ("soft clipping") i spriječi stvaranje visokih amplituda harmoničnih frakvencija kakve se stvaraju kod prekoračenja ulaznog nivoa kod poluvodičkih ulaznih stupnjeva.
Nasuprot tome većina kineskih kit-kompleta sa bufferima u kojima koriste elektronke 6J1, 6J2 i neke druge imaju izabrane radne točke tako da se naglašavaju parni harmonici i time pojačava uvriježeno mišljenje da je to "onaj pravi cijevni zvuk"! Sam njihov izbor elektronki koje su napravljene za rad na relativno visokim naponima, a ovdje rade na prilično niskim naponima, sa strujama u "režimu gladi" odnosno toliko malima da se može reći da je elektronka jedva u pogonu, osigurava jako usko linearno područje i već normalna dinamika stvara obilje parnih harmonika.
Zadnja izmjena: davorin; Uto vel 16, 2021 10:53 am; ukupno mijenjano 3 put/a.
davorin

Sljedeće

Vrati se na: Cijevna tehnika