RIAA

Re: RIAA

PostPostao/la Edison » Sub pro 05, 2020 9:38 pm

cappucino napisao:Inače,meni ta RIAA radi već dosta vremena, a spojena je u istoj kutiji sa ovim preampom http://www.diyaudio.com.hr/viewtopic.ph ... &start=100"

Harkonenov "Boris", SRPP. On ima pot od 50k na ulazu. A ovaj phono ima kondenzator od 220nF na izlazu. Doduse, preporucuju opterecenje od najmanje 220k. Ti imas srecu sto ti je sve u istom kucistu pa nema interkonekcijskog kabela, koji bi tu itekako utjecao. Izmedju phona i "Borisa" bi trebao imati pot od najmanje 250k, ili jos bolje od 500k. Ako imas pot od 50k, onda ti se promjenom glasnoce na tom potu mijenja i RIAA karakteristika. Kad bi mjerio, to bi se jasno vidjelo.
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la Bepone » Sub pro 05, 2020 9:49 pm

ne mijenja skoro nis, malo reze bass treba povecat kondic dobro je se, 2u2 stavis i boh
Bepone

PostPostao/la Bepone » Sub pro 05, 2020 9:53 pm

eko se vidi ca? :mrgreen:
a.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Bepone

PostPostao/la Edison » Sub pro 05, 2020 10:08 pm

Bepone napisao:ne mijenja skoro nis, malo reze bass treba povecat kondic dobro je se, 2u2 stavis i boh

Boris ima pot od 50k i iza njega 470k prema masi. Recimo da mu je ulazna imperancija oko 45k. Ova RCA RIAA ima izlazni kondenzator od 220nF. -3dB bi bila na oko 16Hz. To je u redu, taj dio je na gramofonu pozeljno odrezati, cak i s vecom strminom. Ostaje nam problem da li druga polovica ECC83 moze protjerati dovoljno struje da "Borisovog" ulaza. izgleda da radi na oko 2mA (sto je cudno za ECC83), pa bi trebala.

No ako bi to bila dva nezavisna uredjaja i interkonekt izmedju njih, situacija bi se mijenjala, a pogotovo da se mjesto "Borisa" koristi kakav tranzistorski preamp s 10k potom na ulazu. Osim toga, sami autori phono stupnja spominju da minimalna impedancija sljedeceg stupnja traba biti 220k. Mozda su malo pretjerali, ali ovo sad radi na "granici". Trebalo bi na izlaz staviti kondenzator od 0,47u do 1u, a i pot na pretpojacalu podici bar na 100k. Jos bolje bi bilo phono stupnju dodati na izlazu neki buffer pa ne bi trebalo raditi nista od nabrojenog.
Edison

PostPostao/la Edison » Sub pro 05, 2020 10:14 pm

Bepone napisao:eko se vidi ca? :mrgreen:

Izgleda ko test za daltoniste... :lol:

Izgleda da si isao na koncepciju jedna cijev - jedan kanal? Zar ne bi bilo bolje da idu obje u jedan kanal (samo po jedna trioda od svake)? Pitam jer ni sam nisam najsigurniji kako je bolje?
Edison

PostPostao/la grunf » Sub pro 05, 2020 10:26 pm

Bepone napisao:eko se vidi ca? :mrgreen:
a.jpg

prije da su lude gljive :lol: :lol: :lol:
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega
grunf

PostPostao/la Bepone » Sub pro 05, 2020 10:28 pm

ljubicasto je levi kanal, a zeleno je desni! :mrgreen:
Bepone

PostPostao/la Bepone » Ned pro 06, 2020 12:07 pm

Edison napisao:Izgleda ko test za daltoniste... :lol:
Izgleda da si isao na koncepciju jedna cijev - jedan kanal? Zar ne bi bilo bolje da idu obje u jedan kanal (samo po jedna trioda od svake)? Pitam jer ni sam nisam najsigurniji kako je bolje?

tako sam krenuo pa da vidim ca ce ispast..velicina plocice, raspored elemenata . na plocici 160x100 se da oba kanala izvest. but ce i buffer na izlazu. bolje je/ elektricki /radi mogucih oscilacija sigurno, da su stupnjevi u odvojenim balonima, a i lepse ce mi ispast napajanje i mase, pa mozda nacrtam drugu!
Bepone

PostPostao/la cappucino » Ned pro 06, 2020 1:36 pm

Edison napisao:
Bepone napisao:ne mijenja skoro nis, malo reze bass treba povecat kondic dobro je se, 2u2 stavis i boh

Boris ima pot od 50k i iza njega 470k prema masi. Recimo da mu je ulazna imperancija oko 45k. Ova RCA RIAA ima izlazni kondenzator od 220nF. -3dB bi bila na oko 16Hz. To je u redu, taj dio je na gramofonu pozeljno odrezati, cak i s vecom strminom. Ostaje nam problem da li druga polovica ECC83 moze protjerati dovoljno struje da "Borisovog" ulaza. izgleda da radi na oko 2mA (sto je cudno za ECC83), pa bi trebala.

No ako bi to bila dva nezavisna uredjaja i interkonekt izmedju njih, situacija bi se mijenjala, a pogotovo da se mjesto "Borisa" koristi kakav tranzistorski preamp s 10k potom na ulazu. Osim toga, sami autori phono stupnja spominju da minimalna impedancija sljedeceg stupnja traba biti 220k. Mozda su malo pretjerali, ali ovo sad radi na "granici". Trebalo bi na izlaz staviti kondenzator od 0,47u do 1u, a i pot na pretpojacalu podici bar na 100k. Jos bolje bi bilo phono stupnju dodati na izlazu neki buffer pa ne bi trebalo raditi nista od nabrojenog.

Edisone u pravu si.
Ja u mojoj kutiji imam pot od 100k i 1mikro na izlazu. S obzirom da je sve u jednoj kutiji nemam nikakvih problema
Sto se tice novok kutijanja:
Jedna RIIA ce imati buffer, a druga kutija ce imati lundale za MC, pa se nadam da mi tu nece trebat nikakve vratolomije izvodit.
cappucino

PostPostao/la Bepone » Pon pro 07, 2020 8:44 pm

u liniji kad su stupnjevi lepo sve ispada, pa je bolje tako nastavit, ca se tice masa , signala i grijanja , visokog napona. podnozja razmaknuta na okruglih 40mm..grijanje klasik 12.6V ca je bolje radi regulacije i manjih struja a i spajanja na pinove 4-5. ovdje su katodni elki polozeni - aksijalne rife, a stiroflex kondici u riji neki nestandardni 3 cm-etarski 10nF uz naravno prihvata svega ca postoji.. drugi kanal /levi /ce biti simetrican
u liniji.png
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Bepone

Prethodni

Vrati se na: Kupujem