Posto sam nedavno slozio malo SE pojacalo sa 6F6 cijevima, sjetio sam se da bi plocica treba biti "negdje"... Pa sam je uz malo truda i pronasao. Vruce je i ne bi mi se to dalo raditi ponovo od nule na ovim temperaturama. A nasao sam i jednu eksperimentalnu shasiju na kojoj je cjevni ispravljac, dobra filtracija i ispravljac s regulatorom za DC grijanje. To bi se moglo lako sloziti uz prespajanje par zica i podesavanje anodnog napona. To mogu i uz ovakve vrucine...
Shema je jednostavna, klasicno pojacalo s uzemljenom katodom, najcesci i najjednostavniji spoj u cjevnoj tehnici. 6V6 je triodnom spoju. Shema je Salasova s velikog diyaudija:
https://www.diyaudio.com/forums/tubes-valves/102352-6v6-line-preamp-9.html#post1598914
Anodno napajanje je po mome, a takodjer i napajanje grijanja. Vrijednosti na shemi pretpojacala su ispostovane. I jucer malo prekopam po napajanju visokog napona i pod opterecenjem dobijem 330V, bas kako i treba. Utaknem 6V6 proizvodnje EH i svi staticki naponi se posloze kao i na shemi. Kroz cijevi tece 22mA. Spojim pretpojacao na signal generator i osciloskop i provjerim kako to radi. Frekvencijska
karakteristika je prakticno linearna od 30Hz do 40KHz. Pojacanje je 5,4x.
Posto je sve u redu, odlucio sam danas probati sa 6F6 cijevima. One za grijanje trose 750mA prema 450mA 6V6. Dvije takve povuku 1,5A. Regulator bi to mogao dati, ali nisam siguran da bi mu trenutni hladnjak bio dovoljan. Da ne bi bilo problema, prebacujem se na AC grijanje. Napon grijanje je u oba slucaja podignut na oko 1/4 anodnog napna, na oko 80V. Prespojim i ubacim cijevi. Svi naponi su opet dobri. 6F6 povuku po 23mA u odnosu na 22mA 6V6, neznatna razlika. Frekvencijska karakteristika je jos bolja, ravna je od 30Hz do 50kHz. Pojacanje je 4x, sto mi vise odgovara. U oba pojacala je cetvrtasti signal skoro pa savrsen u vrlo sirokom opsegu, no kod 6F6 mi se cini nesto boljim.
I to je to za sad. Snimio sam i par fotografija te eksperimentalne shasije, ali posto zbog vrucine radim kasnije, snimanje je jos kasnije i uglavnom je s blicom pa fotografije nisu neke. Snimit cu sutra po dnevnom svjetlu.
Moram ovo sto sam slozio malo i poslusati. Takve cijevi u ovim, za njih cudnim, uvjetima znaju biti mikrofonicne... vidjet cemo. Da li ce ovo zavrsiti eksperimentom, ili cu mozda zavrsiti pretpojacalo i skutijati ga kako treba, i to cu odluciti nakon slusanja.
Prednosti ovakvog pretpojacala su dobavljive i ne skupe cijevi, pravo pojacanje za preamp od 4 do 5 puta, jednostavna konstrukcija i nedostatak povratne veze. Nedostaci su moguca mikrofonija i relativno visoka izlazna impedancija, mislim da ce biti negdje oko 1500 Ohma. A cijevi imam: dvije EH, dvije JJ, dvije kineske u crnim balonima i 4 ruske u crnim balonima.
Nadam se da cu uskoro imati fotografije, a nakon nekog vremena i rezultate slusanja.