pojačalo sa 6p3s-e

Re: pojačalo sa 6p3s-e

PostPostao/la joe dalton » Sub lip 22, 2013 12:53 pm

@ak - dobiti 20ak W iz cijevi ne može biti jeftino kako ti misliš i bojim se da ti tu nema pomoći. Živio sam dugo sa 25 tranzistorskih W na zvučnicima prosječne osjetljivosti i u maloj prostoriji (10ak m2) je to sasvim dovoljno. Mislim da ćeš morati malo sniziti kriterije i da bi ti i kakav mali cijevni 15W pp bio sasvim dovoljan. Pogotovo jer ti je to prvi cijevni projekt. Ili ćeš razriješiti kesu pa složiti nešto jače.
joe dalton

Re: pojačalo sa 6p3s-e

PostPostao/la tom_hifi » Sub lip 22, 2013 1:03 pm

joe dalton napisao:
tom_hifi napisao:A možeš, bome i RS1003 (već sam ju naveo) probati. Ta cijev bi ti mogla biti jako zanimljiva, a Davorin je već radio s njom. A rezultat se mogao čuti na TF-u Bjelovar.

Babuske skupe , a RS1003 cijena sitnica......

Dobro, tu sam malo pretjerao :mrgreen:

Uglavnom, teško da će dobiti snagu i odličnu kvalitetu odjednom. Dobru si mu rekao. Neki 'obični' PP do 15W ili ići dublje u džep.
tom_hifi

Re: A šta da radim... by audio kutak (nastavak pojačalo sa 6

PostPostao/la harkonen » Sub lip 22, 2013 2:18 pm

Podijelila se tema ...na dva dijela?
Ili to Dean vježba nove ovlasti?
Opus Diy
harkonen

PostPostao/la s@ki » Sub lip 22, 2013 2:21 pm

nije dean.. ja sam...

krenuli smo s teme an nešto sasvim 10. kako si i sam rekao.
Nekako je vrlo vjerojatno da se (barem trenutno) neće raditi pojačalo s navedenom cijevi, a audio_kutak bi "nešto" a ni sam ne zna što pa sam podijelio temu.
i šut u dupe je korak prema naprijed
s@ki

PostPostao/la davorin » Ned lip 23, 2013 1:08 pm

Više od 20W po kanalu sa protufaznim spojem trioda je moguće dobiti sa po 2 komada (po kanalu) elektronki 6080 (6080WA, 6080WB, 6080WC, 6AS7, 6P13S, itd). Problem visokog pobudnog napona ostaje, kao i relativno nisko-impedantna pobuda, ali izuzetno mali unutrašnji otpor bez negativne reakcije, vrlo niska anodna impedancija (Raa~1,5kOhma za Ua=200V i Pout=20W, ili Raa~2,5kOhma za Ua=250V i Pout=26W) i jednostavan izlazni transformator su bonus-elementi za izradu takvog pojačala.
Zadnja izmjena: davorin; Ned lip 23, 2013 7:49 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.
davorin

PostPostao/la pamook » Ned lip 23, 2013 5:09 pm

...ja bih recimo navijao za neki projekt sa 6P13S, 6P23P .... :whistle: :whistle:
---- Samoukices fumo iuvat ----
pamook

PostPostao/la davorin » Ned lip 23, 2013 6:56 pm

pamook napisao:...ja bih recimo navijao za neki projekt sa 6P13S, 6P23P .... :whistle: :whistle:

Sa parom 6P13S se u PP-UL-Class-AB1 uz Ub~420-430V može provjereno dobiti 20-ak vrlo "čistih" vati, ali se za to traži prilično složen i kompliciran izlazni trafo. U triodnom spoju bi se uz isti napon s istim elektronkama dobila manja snaga, pa bi za postizanje ciljanih 20W trebalo upotrijebiti 2 para elektronki po kanalu. U tom slučaju bi i izlazni trafo bio puno jednostavniji za namotavanje.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
davorin

PostPostao/la davorin » Ned lip 23, 2013 7:33 pm

6P13S je vrlo zanimljiva elektronka! Na izgled izgleda kao jedna od ruskih pod-varijanti evropske EL36, ali po podacima se od nje prilično razlikuje. EL36 je prilično poznata po tome što "ne podnosi" napone više od 250-270V na G2, ali 6P13S prilično dobro na G2 podnosi i 450V.
Iz podataka se može pročitati da je dozvoljena trajna disipacija Pa=14W, ali to se može slobodno smatrati "konzervativnim" gledištem rezerviranim za trajni rad pri punom opterećenju u horizonalnim izlaznim stupnjevima starih crno-bijelih televizora.
Trajno sam ju teretio sa 17-18W, bez znakova prežarivanja anode i druge rešetke, a za razliku od nekih drugih ruskih elektronki, u prosjeku ima vrlo dobar unutrašnji vakum.
Ima relativno linearnu karakteristiku i u pentodnom spoju (bez izraženog "kink"-a), a vrlo linearnu u triodnom spoju.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
davorin

PostPostao/la tubeman » Ned lip 23, 2013 7:57 pm

Možda bi trebalo malo stati na loptu jer će se AK totalno zbuniti i sterati sve ovu nekuda i nabaviti si motor :) :) :)

Sasvim praktičan razvoj misli:

-Zašto je potrebno 20 W ?
-Zašto je must have triodni spoj?

Prvo:
Između 15-20 W koji se s lakoćom postižu sa već opisanim 6P3S ili EL34, ili ... gamom relativno jeftinih cijevi NIJE U UŠIMA čujno manje od 20-25W.

Drugo:
Za što će to pojačalo služiti?
Za "normalno" slušanje ili za k****nje pred tko-zna-kim?
Ako je za K****nje, onda, brate, niti 100 nije dosta.

Ako je to još u kakvom triodnom spoju, onda treba uzeti u obzir dodatnu struju koje će to sve požderati.
Nisam sirotinja, ali mi na pamet ne pada imati kilovatnog žderača struje za par trenutaka ushita kada "si guba" :) :)
Kod mene se pojačalo ne gasi NIKADA osim kada nestane struje ili svi odlazimo od kuće dulje od tjedan dana.
I ono što je najvažnije, 80% vremena, cijela stvar radi s manje od 1 (jednog) vata.
Zbog toga sam radnu točku malo pomaknuo tako da kod tišeg sviranja "problem prvog vata" baš ne bude previše izražen.

Treće:
Koliko "deluxe" može biti bolja od "standarda" ?
Koliko je to u postocima, metrima, klikovima?
Hoće li loš ili prosječan triodni SE zvuk (nije ga teško dobiti) biti bolji od dobrog PP pentodnog?
Sve su to pitanja o kojima se ne misli kada si slažemo kockice u glavi.
Tu otprilike funkcioniramo kao da koristimo simulator gdje se radi s idealnim transformatorima, cijevima, naponima.
Dominiraju bedastoće poput "Ova šema je bolja od ove" i sl.
Onda se razmećemo s nulama u izobličenjima, diskutiramo trodimenzionalne radne točke i sl.
Na kraju to napravimo sa bok-te-pita-kakvim ruskim cijevima, transformatorima sa sumnjivim jezgrama i to bez podešavanja jer instrumente nemamo.
Konačno, zašto su mnoga pojačala vrlo obične PP "topologije" (od novijih npr LEBEN, VTL...) objekti mokrih audiofilskih snova, a koriste prezrene ECC83, ECC82, EL84, EL34, KT88 i sl. cijevi.

Zato predlažem da se dobro razmisli što se u stvari želi postići.
"Istina" je mnogo bliže nego što se čini, ali niti u jednoj varijanti se ne smije zadatak shvatiti olako.

AK je (po meni), iako zbog financijskih razloga, krenuo dobro.
Mislim da su cijevi OK, i da se neće profulati.
Ne znam koliko to sada košta, ali ako se uzmu 6P3S-E ne može se promašiti.
Ako se sve dobro napravi, dugo će trajati, a što je najvažnije jako dobro zvuče.

Ja u ovoj konstelaciji navijam za njih.
Napravio sam nekoliko komada pojačala s tim cijevima, s različitim šemama (koliko to može biti različito), i još mi nisu dosadila.
.
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la davorin » Ned lip 23, 2013 8:25 pm

Pojačalo sa 6P3S-E se može, bez izmjene vrijednosti dijelova, napraviti i po gore postanoj šemi. Zapravo sam ga prvo i probao s 6P3S-E, ali me njihova rastuća cijena ponukala da probam naći jeftinije elektronke.
Trenutna situacija na e-Bay -u kaže da se kvartet 6P3S-E ne može dobiti za manje od USA-60$, a kvartet 6P13S za manje od USA-12,5$ (ili 8 komada za USA-29$). Ako tome dodamo transportne troškove ( i eventualni rizik od po koje neispravne!), jasno je da se za 4 komada 6P3S-E mogu dobiti gotovo 20 komada 6P13S (točnije 19 komada).
Ako se uzme u obzir tendencija rasta cijena 6P3S-E i sve manja ponuda na e-Bay -u, a prilično bogata ponuda 6P13S sa stabilnim cijenama, cijela matematika zapravo izgleda jasno.
P.S.
Ima ih i jeftinijih:
http://www.ebay.co.uk/itm/EL36-6GC6-BEA ... 257ebbf4b9" target="_blank
Zadnja izmjena: davorin; Ned lip 23, 2013 8:30 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.
davorin

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Cijevna tehnika