Provjera ispravnosti zvučnika

Provjera ispravnosti zvučnika

PostPostao/la sinisa051 » Pet stu 03, 2017 10:45 am

Pozdrav,

pišem na ovom forumu jer tko će bolje znati riješiti problem od onih koji sami grade, proračunavaju zvučnike.

Desio mi se nedavno nakon glasnijeg slušanja kvar na pojačalu u dva navrata, na istom prednjem kanalu (pregorili tranzistori).
Sugerirano mi je da provjerim zvučnike. Ohmskom provjerom nema razlike u prednjim zvučnicima, a kod slušanja nema razlike.

Može li pomoć kojom metodom detektirati kvar zvučnika (internih komponenti s obzirom da se radi o višesistemcima)? Da li mjerenjem impedancije ili nekim drugim putem. Da li je možda navedeno pojačalo preslabo za navedeni zvučnik?

Radi se o sljedećim komponentama:

Denon AVR 2313 - snaga 105W na 8Ohm, 135W na 6Ohm

Monitor Audio bronze BR5 - 2 i 1/2 sistemski zvučnik, 120W (RMS) na 6Ohm.

Unaprijed zahvaljujem na pomoći.
sinisa051

Re: Provjera ispravnosti zvučnika

PostPostao/la Schultz » Pet stu 03, 2017 11:33 am

Pojačalo nije preslabo....

Obično tranzistori odu sa bijelim dimom jer se pretjera sa gasom, slabo se hlade ili se radi o kratkom spoju ili nečem sličnom ali me sve to skupa malo čudi jer mislim da bi trebala postojati nekakava zaštita od kratkog spoja (nisam siguran za navedeno pojačalo).

Ako ohmski test na zvučnicima kaže da su na cca 6 ohma onda nisam siguran da je problem u zvučnicima ali ne mora značiti.
Nije jednostavno to detektirati ali najlakša metoda jest da se zvučnici spoje na druge izlaze i ako izgore i ti izlazi, znači da su zvučnici...

:-)

(Samo se šalim... Ne to baš tako raditi....)
Malvazijski tigar
Schultz

PostPostao/la tubeman » Pet stu 03, 2017 12:02 pm

Hm,
Generalno, ti AV receiveri nisu baš namijenjeni za "malo jače" slušanje :)
Ne samo tvoj Denon, veći i mnogo sofosticiraniji, deklarirano jači i skuplji.
Najveći problem je kada ih treba popravljati :)
Imam takva dva doma i užasavam ih se uopće otvarati.
Tvoji zvučnici najvjerojatnije nisu krivi (kao takvi) već je najvjerojatnije nešto proosciliralo i krepao kanal u pojačalu.
Ništa čudno.
Još ako nisi prvi vlasnik pa je AVR došao "popravljan" ili "refrešan" ( :) ) onda se i ne čudim previše.
Izgleda da izlazni tranzistori koji se originalno ugrađuju nisu baš posve isti kvalitetom kao oni koji se kupuju u slobodnoj prodaji, pogotovo iz Kine :)

U svakom slučaju, nakon ponovnog popravka pojačala trebati će bitno olabaviti bas i treble kontrole (što je najvjerojatnije i glavni razlog crkavanja).
Treba znati da navinuvši bas do daske pa onda još i volume, pojačalo to neće izdržati jer se od njega pokušava izvući više nego što može dati uz veliku vjerojatnost da će i prooscilirati.
No, budući da su zvučnici ostali (valjda) ispravni, najvjerojatnije se radi o preslabim pojačalima za tu namjenu.

Jednostavna metoda provjere zvučnika je da se posluša svaki pojedinačni zvučnik u kutiji i ima li čujnih izobličenja.
Ako rade, može se vizualno provjeriti i skretnica gdje će se odmah vidjeti nije li se nešto nadulo ili pregorjelo.
Bez instrumenata za mjerenje otpora i kapaciteta neće se moći ništa više napraviti.
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la sinisa051 » Pet stu 03, 2017 12:07 pm

Da, žao mi je što to nisam odmah napravio, rotirao prednje zvučnike.

Mjereno omski oba prednja zvučnika imaju slične vrijednosti, čini mi se oko 4,7Ohma.

Htio bi na neki praktičan način usporediti njihove impedancije (karakteristike).

U suprotnom, ako nije jednostavno, možda ima netko tko se time bavi i ima opremu s kojom to najlakše provjeriti.

Pozdrav.
sinisa051

PostPostao/la sinisa051 » Pet stu 03, 2017 12:20 pm

Hvala na odgovoru.

Prvi sam vlasnik, a uređaj je popravljan u ovlaštenom servisu.
Naime, prije sam imao Denon AVR 2309 koji je za razliku od ovog 2313 bio ozbiljnije izrađen i Made in Japan. Glasno slušanje nije mu smetalo. Ovi noviji su svi Made in China, a uređaj je star 3 godine.

Hmmm, koja bi bila preporuka snage za ovakav zvučnik? Negdje sam čitao bar 50% jače pojačalo?

Hvala.
sinisa051

PostPostao/la Master of disaster » Pet stu 03, 2017 2:06 pm

Primjetio sam da kod tih AV receivera proizvođači nemilosrdno i bezobrazno lažu kada je u pitanju izlazna snaga pojačala. Jednom sam u jednom dućanu gledao receiver deklariran sa 7 x 100 W. A iza piše power consumption 530W! :lol: :lol: :lol:
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la yoke » Pet stu 03, 2017 4:15 pm

Master of disaster napisao:Primjetio sam da kod tih AV receivera proizvođači nemilosrdno i bezobrazno lažu kada je u pitanju izlazna snaga pojačala. Jednom sam u jednom dućanu gledao receiver deklariran sa 7 x 100 W. A iza piše power consumption 530W! :lol: :lol: :lol:

ovo je jos dobro...pa bi rekao i kvalitetno napravljeno
najjace su mi bile linije sa 175W PMPA ili slicnih skracenica sa hrpom ledica u šargastopirgastoj boji i potrosnje od 25VA :lol: :lol: :lol:

sinisa051 napisao:Pozdrav,

Desio mi se nedavno nakon glasnijeg slušanja kvar na pojačalu u dva navrata, na istom prednjem kanalu (pregorili tranzistori).
Sugerirano mi je da provjerim zvučnike. Ohmskom provjerom nema razlike u prednjim zvučnicima, a kod slušanja nema razlike.

Može li pomoć kojom metodom detektirati kvar zvučnika (internih komponenti s obzirom da se radi o višesistemcima)? Da li mjerenjem impedancije ili nekim drugim putem. Da li je možda navedeno pojačalo preslabo za navedeni zvučnik?

Radi se o sljedećim komponentama:

Denon AVR 2313 - snaga 105W na 8Ohm, 135W na 6Ohm

Monitor Audio bronze BR5 - 2 i 1/2 sistemski zvučnik, 120W (RMS) na 6Ohm.

Unaprijed zahvaljujem na pomoći.

Mislim da ti je kod zvucnika sve ok, jer da su oni u banani nebi nikako svirali...

Ako ti se svidja kako zvucnici sviraju onda je bolje i lakse promjeniti pojacalo :lol:
ovo ti je i onako vec dva puta krpano :mrgreen:
yoke

PostPostao/la joe dalton » Sub stu 04, 2017 1:24 am

sinisa051 napisao:Hmmm, koja bi bila preporuka snage za ovakav zvučnik? Negdje sam čitao bar 50% jače pojačalo?

Hvala.

Snaga pojačala ti ovdje ne igra nikakvu ulogu.
Pogotovo ove smiješne deklaracije kod novije "konzumne" klase uređaja.
Pročitaj pažljivo što ti je Tubeman napisao. Kad odvrneš receiver malo glasnije, a pogotovo ako zvučnici imaju pad impedancije negdje u bas području, lagano dođe do klipinga i bijelog dima.
Omsko mjerenje na terminalima zvučnika ti ne govori baš puno. Krivulju impedancije možeš ugrubo snimiti i unimerom.
http://www.audiologs.com/ozrenbilan/imp.htm
A ako želiš preciznije možeš preko PC-ja i ARTA-a
http://www.artalabs.hr/
Shema je slična u oba slučaja.
joe dalton

PostPostao/la sinisa051 » Pon stu 06, 2017 10:48 am

Hvala na info. Tako sam nešto i tražio.

Imam doduše par pitanja.
1. Da li na stranici negdje ima link za download test cd-a?
2. Pod “Opis rada s imp. analizatorom” spominje se da “Razinu pobudnog signala podešavajte potenciometrom na CD PLAYERU/pretpojačalu”. Da li mogu podešavati razinu izlaza jednostavno potenciometrom na izlaznom pojačalu?
3. Nadalje korištenjem samplova do koje najviše frekvencije mjeriti impedanciju zvučnika.

Unaprijed zahvaljujem i pozdravljam.
Siniša.
sinisa051

PostPostao/la Schultz » Pon stu 06, 2017 10:55 am

1. Ako nigdje ne nađeš test CD, javi pa ću ja negdje potražiti svoj pa ga dignem na nekakav dropbox ili slično...
2. Da.
3. Ne treba visoko. Problem je nisko i srednje. Ako visoki radi nisko i ne škripi onda će raditi i visoko. Po meni za test ne treba ići preko 20 kHz.
Naravno, ovdje su mišljenja oprečna i neki naši (nažalost pokojni) kolege su imali teoriju o vrlo visokim odzivima pojačala (do 150 MHz ako me sjećanje ne vara) i to ima nekog smisla ali za klasični test mislim da ne treba ići preko starog DIN 45500 (16 Hz - 20 kHz)....
Malvazijski tigar
Schultz

Sljedeće

Vrati se na: Zvučnici