Visaton b200

Visaton b200

PostPostao/la Pao Pepeo » Uto sij 17, 2017 8:49 pm

Da zapocnemo jedan projekt s kojim jos nisam bas na cisto odnosno jos malo razmisljam. Treba naci odijelo za jedan par Visaton b200 zvucnika
http://www.visaton.com/en/chassis_zubeh ... 200_6.html" target="_blank

Fullrenge zvucnik linearnih karakteristika , dobre osjetljivosti tako da ce radit zivo i s nekoliko vata. Jedan od malo 8inch FR zvucnika kojemu za moje ukuse ne bi trebala pomoc tweteera u gornjem dijelu. Zvucnik po osobinama ne bas slican onima kojim inace radim, Sd 214cm, visok Qts, Vas . Ne voli zatvorene prostore , u glavnom vidim da ga koriste na dasci OB i slicnim poluzatvorenim kutijama. Mogla bi se njime i neka vrsta transmisije napravit i mislim da cu i u tom smjeru ici…
Nije za hornu bar ne za onu klasicnog tipa ( ne pitajte kako znam… :mrgreen: ) al mozda bi se moglo napravit kakav pipe ili BIB hornu kako se vec zove, al o tome kasnije.

Za sad MLTL varijanta me najvise privlaci. Neke osnovne kod konstrukcije sam pohvato.. sad koliko ne znam. Mislim da kod ovih zvucnika krajnjim eksperimentiranjem i probama najvise se postigne. Osnovne dimenzije kutije su dolje na skici od toga bi krenuo…
Kutiju ne bi radio radi unutarnjih stojnih valova i rezonancije, vec bi pokusao napravit jajast presjek kutije. Vjerujem da tako se smanjuje nepovoljan utjecaj kutije na zvuk, mozda se dobije nesto na krutosti konstrukcije,refleksije sa bridova kutija bit ce manje a i estetski biti ce nesto elegantije. Kutiju mislim radit na klasican nacin, nekoliko ukruta duz tunel i omatat plast oko toga . Gotov nacrt jos nemam, materijal od kojeg bi radio jos ne znam al bit ce kombinacija njih 2 ili 3 .
Ali znam da ce mi prednja ploca na kojoj ce se nalazit zvucnik i port u prvo vrijeme biti probna i da ce se lako stavljat i skidat. To mi je da si omogucim lak pristup unutrasnjosti zvucnika radi igranja s dampingom, bilo bi dobro isprobat nekoliko vrsta portova i pozicija i njega i zvucnika po duzini tunela. Kad se dođe do neke ideale napravit ce se prednja daska od drveta, ovo ostalo u neku farbu.
Tunel je duzine ¼ vala Fs-a sto me dođe 1200mm , volumen MLTL-a se krece oko 103Litre gotovo identicno kao Vas zvucnika. Pokusat izjednacit pritisak s obe strane membrane bit ce dosta vazno kod ovog drivera, tako da i razmisljam napravit nesto vecu litarzu kutije.
Ne cu sigurno dobiti ravan odaziv od 40Hz al ako pad bude kostantno raso bit cu zadovoljan. b200 ima jako pravilan pad u nizem dijelu i nadam se da ce se nesto uzdignut kad bude u kutiji.
Kad budem na cisto oko startnih dimenzija kutije , moci cemo malo pricat o njenom obliku, materijalima kojima ce se koristit, unutarnjoj povrsini stranica,ispuni,valovima piramidama i bla bla bla… :D
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Pao Pepeo

Re: Visaton b200

PostPostao/la Pao Pepeo » Uto sij 17, 2017 9:07 pm

Druga mi je opcija i ova, napravit hornu kao sto su se prve radile . U horni koja je meni poznatija ona sa tlacnom komorom uskim grlom i tako dalje mislim da ovaj zvucnik nikad nebi dao sve od sebe… tako gledam ovaj tip kutije koji ako dobro odrađen mogao bi dat pravilan rezultat. Tu postoji jedan mali problem to je duzina horne koja bi trebala bit 4m . Zapravo 4,3 m bi bilo pola vala na 40 Hz al ajmo zaokruzit . To ja mozda mali problem za presavit i postavit u prostor al mislim da je to tek na drugom ili trecem mjestu. Ponajvise me brinu unutarne refleksije u horni radi paralelnih stranica. Kad se rade ovakve trube za zvucnik od recimo 4 inch-a ona je dosta kratka, al kod ovih od 3-4 m moglo bi bit problema u vidu pikova u donjem dijelu.
Ova skica je cisto malo za razmotrit… tako bi nekako zapetljao trubu a usta horne bi bacala od iza dal na straznji zid ili opcija na svaku stranu po pola.
Naj vise bi volio da usta gledaju prema napred ali za sad sam na ovome.
Usta horne ne bi volio radit pretjerano velika 8x Sd max. Vjerujem da je ovakav tip horne jedino prihvatljiv za ovaj tip zvucnika al treba probat…
Mozgam kako bi napravio nepravilan presjek horne, dali trokut ili nesto… al to bi bilo i tesko za nacrtat i za napravit.

Pozicija zvucnika u tunelu je isto jako bitna, mislim da i pozicija presavijanja horne su također bitna.

Svaki savjet ideja je dobrodosla, i ako netko ima koj projekt na netu da ja nisam vidio slobodno nek puca ;)
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Pao Pepeo

PostPostao/la Master of disaster » Sri sij 18, 2017 7:53 am

Meni se ova druga opcija svakako više sviđa. Visina zvučnika od 1.5 (ili 1.8?) metara ako se ne varam nije problem s obzirom da bi dubina i širina ostale u pristojnim dimenzijama. Imam slične Zmajzove kutije sa visaton deset centimetarskim driverom, i impresivno je koliko to dobro radi. E sad, veće je bolje... :mrgreen:
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la Pao Pepeo » Sri sij 18, 2017 10:23 am

Master of disaster napisao:Meni se ova druga opcija svakako više sviđa. Visina zvučnika od 1.5 (ili 1.8?) metara ako se ne varam nije problem s obzirom da bi dubina i širina ostale u pristojnim dimenzijama

stavio sam na skici okvirno 1.6 budem li ikad iso ovakvo sto radit skratit ce se malo tunel ili malo bolje to preslozit da dođem na visinu od 1,5 m. To naj vise zato se spera ako se uzme dobije u ploci 1.5x3m

Znam da oni mali visatoni fr10hm lijepo sviraju u ovoj opciji, upitno je dal bi i b200 isto. Vise sam se posvetio mozganju oko MLTL-a mislim da bi zvucnik tamo mogao linearnije radit. S manjim zvucnicima je lakse radit u BIB-u i zbog lakseg rukovanja s kutijom, njenom izradom a naj vise sto vecina manjih FR zvucnika moze radit u manjem volumenu od ovog mog. Ako primjerice izgubim samo jedan mm u hodu to mi je skoro 30% sveukupnog... i ne bi volio dobit ormar od zvucnika koji mi koristi kao srednjetonac :D
Pao Pepeo

PostPostao/la tom_hifi » Sri sij 18, 2017 11:36 am

Visaton B200 sam slušao u izvedbi Dražena Kokanovića, tzv. Condor mk2. Radi to odlično, ali svakako je moje mišljenje da mu treba tweeter. Ti eksperimentiraj po svome, no, da ja odlučujem stavio bih tweeter. Nešto tipa iznad 8kHz.

Ako se ne varam, njegov ustroj kutije je MLTL.

:)
tom_hifi

PostPostao/la Pao Pepeo » Sri sij 18, 2017 2:45 pm

tom_hifi napisao:Visaton B200 sam slušao u izvedbi Dražena Kokanovića, tzv. Condor mk2.

Ako mislis na prije nekoliko godina kad su bili na A.V. sajmu u ZG slusao sam ih i ja, bili su spojeni na HAD pojacalo s lampadinama kao sto ti imas.
Kako je to zvucalo stavrno se ne sjecam al se sjecam da su mi zvucali bolje nego neki zuti elktrostati koje je imao u sobi pored.
Od tog sajma jedino sto mi je ostalo u pamcenju je kako je precednik prodavao pojacala-zvucnike na KILOGRAME :lol: a ja sam si tad mogao priustit 2-3 dg :mrgreen:
mislim da bi si sad mogao i uzet cak i kg , 2 !!!

tom_hifi napisao:Ako se ne varam, njegov ustroj kutije je MLTL.

ja mislim isto, port ce bit od iza

tom_hifi napisao: Radi to odlično, ali svakako je moje mišljenje da mu treba tweeter. Ti eksperimentiraj po svome, no, da ja odlučujem stavio bih tweeter. Nešto tipa iznad 8kHz.

o ovim zvucnicima prije nego sto sam ih uzeo raspitao sam se dosta i procacko po mrezi sto se god dalo nac o njima. Svidjelo mi se kako iako 8ce nisu imale trubicu u sredini a opet u 90% viđenih projekta nisam primijetio da se dodaje tweteer a i po recenzijma malo tko se zalio na izostatak visokih.
Tu sam bio dosta skeptican... smatram da jos uvijek dobro cujem i gornjem djelu obracam pozornost tako se ne bi bio kladio da 8 inch-ni driver da moze zadovoljavajuce pokrit i gornji dio...
To sve dok nisu stigli driveri doma, prvo sam ih odmah poslusao onako na suho :) sad su montirani na neku dasku i uz laganu rokericu ih luftam :D
Osobno nemam nikakve zamjerke na gornji dio, dapace vise nego ugodno me iznenadio ,usudio bi se reci da mi rade bolje i od fosteksovih 126ca.
Kod starih fe166en falilo mi je malo visokih.
Jasno vidit cemo sto ce bit kad se zvucnici postave u kutiju al ne vjerujem da ce bit potrebe.
Zapravo vjerujem da bi mjerenja u osi i izvan nje odmah pokazala da postoji pad nakon 10kHz al koliko je to meni bitno ne znam...
Dulje volim zvucnike sa dobrim srednjim dijelom a to sto ne uspiju odradit prvu i zadnju oktavu manje bitno... ;)
Pao Pepeo

PostPostao/la Pao Pepeo » Sri sij 18, 2017 6:57 pm

evo par slika zvucnika o kojim smo ja i tom pricali
oba su dijelo Dražena Kokanovića a slusao sam ove prve koje sad kad ih gledam ne znam dal su MLTL... mislim da su transmisija
drugi jesu i vidi se odmah po visini koja se krece oko 1.2 m
e tu se vidi da je i dodan tewteer
Pao Pepeo

PostPostao/la Khadgar2007 » Sri sij 18, 2017 7:04 pm

Ako me sjećanje ne vara znam da je imao jedna širokopojasne,ali u kompresiji,moguće da su to ti crni na prvoj slici. Znam da sam se čudio takvome dizajnu.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la Zmajz » Sri sij 18, 2017 9:30 pm

Mogla bi biti i zatvorena kutija (neka kompresija i sl) od cca 100-120 litara, sudeći po slici, što je zapravo idealno za taj zvučnik. prema simulaciji -3dB na cca 40Hz s pikom od 1,5dB na cca 70Hz. ja bi ih tu i ostavio....
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la tom_hifi » Sri sij 18, 2017 11:17 pm

Ovi na prvoj slici su MKII verzija i to je zadnja verzija. Ima ih Lest u Umagu, pa ako ti je blizu, možeš kod njih poslušati. Mene su se dojmili ti zvučnici, u globalu. ;)
tom_hifi

Sljedeće

Vrati se na: Zvučnici