P-P EL34

edit

PostPostao/la SaWa » Sri sij 11, 2017 9:41 pm

Jedan moj poznanik si radi cijevno pojačalo.Već je kupio sve dijelove osim izlaznih transformatora,pa je mene pitao da li znam gdje bi on to mogao naručiti.
Naravno,ja sam preporučio Branka iz Odeona.E sad,problem je što ni on ,a vala ni ja ne znamo koje sve podatke trebamo navesti kod narudžbe,odnosno upute kako da napravi trafiće.
Ili bi Branko već trebao znati,pa mi samo trebamo navesti koji primar,sekundar i snagu.
pojačalo je ovo...

CIJEVNO SHEMA.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
SaWa

Re: Transformatori - preliminarna razglabanja

PostPostao/la davorin » Sri sij 11, 2017 10:03 pm

Ispravljačica 5Z3P nije dovoljno strujno jaka za napajanje 2 protufazna izlazna stupnja sa po 2xEL34 elektronkama u izlazu, a tu su još i dodatne pobudne elektronke! Napravljena je za maksimalnu DC-struju od 250mA, a svaka elektronka EL34 troši po ~70mA (u triodnom spoju je potrošnja najmanja) što iznosi ~280mA (za UL-spoj tu treba dodati još 4x14mA=56mA kolika je potročnja G2!) čemu treba pridodati i potošnju predstupnjeva od ~15-20mA.
davorin

PostPostao/la SaWa » Sri sij 11, 2017 10:27 pm

Pogledat ću sa njim sutra gdje je nabavio tu shemu i koje je dijelove naručio.
Koja bi ispravljačica zadovoljila strujne zahtjeve ovog pojačala?
SaWa

PostPostao/la SaWa » Sri sij 11, 2017 10:34 pm

nađoh...5Z3 je za 350mA
SaWa

PostPostao/la Edison » Sri sij 11, 2017 10:48 pm

SaWa napisao:Pogledat ću sa njim sutra gdje je nabavio tu shemu i koje je dijelove naručio.

Shema je kineska, a otkud su je oni izvukli... :think:
Edison

PostPostao/la davorin » Sri sij 11, 2017 10:58 pm

SaWa napisao:nađoh...5Z3 je za 350mA

Ispravljačica 5Z3 je za struje ~225-250mA, pa je i ona preslaba!
davorin

PostPostao/la SaWa » Sri sij 11, 2017 11:14 pm

davorin napisao:
SaWa napisao:nađoh...5Z3 je za 350mA

Ispravljačica 5Z3 je za struje ~225-250mA, pa je i ona preslaba!

ovdje sam našao...piše 350mA
http://www.angelfire.com/electronic/fun ... fiers.html" target="_blank" target="_blank
SaWa

PostPostao/la Zmajz » Čet sij 12, 2017 6:30 am

Ovo je tema otvorena za razglabanja o TRANSFORMATORIMA, ne o pojačalima i ispravljačicama.
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la tubeman » Čet sij 12, 2017 7:58 am

Tako je, ali manji je problem rješavati PRAVE nedoumice u KRIVOJ, nego nepotrebno laprdati u PRAVOJ temi :twisted:
Ovako,
5Z3 je američka cijev koja ima navedene karakteristike, ali vjerujem da se računa na rusku ili kinesku 5z3 ili 5z3s cijev koja ih nema.
Za razliku od "prave" 5Z3" ona je puno jeftinija i dobavljivija, a ovo gore objašnjava i zašto.
U svakom slučaju, čak i da može isporučiti 350 mA, to neće biti dovoljno za dva kanala jer bi radila u granicama svojih mogućnosti a time bi joj radni vijek bio jako skraćen.
Kvalitetan ispravljač je srce svakog pojačala.
Ako mu ne osiguramo kvalitetno napajanje događati će se sve ono što se događa "lošim" pojačalima, ma kakva šema i komponente bile.

Puno bolja varijanta je koristiti posebnu ispravljačicu za svaki kanal.
Standardna ispravljačica za jedan kanal PP EL34 je GZ34 (5AR4, 5R4, 5U4). Postoji cijela gama upotrebljivih ispravljačica ali praktički su sve one građene za prosječnu struju od 250 mA.
Tu se može iskoristiti i ova ruska cijev, ali opet samo do 250 mA, s tim da treba računati na to da će trebati preračunati napone transformatore jer je ta cijev dosta "gladna" pa joj treba nešto viši napon na anodama nego ostalima.
Ipak, u slučaju da sami sebi možemo obećati da pojačalo nećemo ganjati s više od desetak W po kanalu jedna ruska 5z3 može UVJETNO proći.

Trošak s dvije ispravljačice neće biti znatno veći jer ne treba duplirati cijeli ispravljač već samo dodati jednu ispravljačicu i osigurati nešto veću struju za njihovo grijanje.
Razumijem da su dosta niska cijena i atraktivan izgled primamljivi, ali treba voditi računa o realnosti :?
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la davorin » Čet sij 12, 2017 9:39 am

Kad se spominju ruske ispravljačice, postoji jedna koja bi mogla podnijeti teret stereo pojačala sa 2xEL34 u izlazu, ali to je sasvim drugačija "zvjerka"!
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
davorin

Sljedeće

Vrati se na: Cijevna tehnika