Projekt Potemkin

Projekt Potemkin

PostPostao/la Edison » Uto ruj 15, 2015 10:36 pm

Culi ste za ruskog plemica Grigorija Potemkina? Niste? Bio je princ, vojskovodja, anektirao Krim, ljubavnik Katarine Velike (doduse kod nje je bila promenada, ali trebalo je biti naocit... ;) ). Ako niste culi za njega, culi ste za njegova sela... :lol:. A po njemu je dobila ime i krstarica Potemkin, brod o kojem je Eisenstein 1925. snimio poznati film koji se i danas ubraja u 10 najboljih filmova svih vremena. Tko nije gledao, nek obavezno pogleda... No najvise se Potemkin spominje po svojim selima. "Potemkinova sela" su u biti kulise koje sluze da zavaraju, da prikazu stvari boljima, onakvima kakve nisu...

Pa evo i jednog mog projekta koji s pravom moze nositi Potemkinovo ime... :-)

Dakle radi(lo) se o AMC CVT3030 pojacalu. Pojacalu cudne koncepcije proizvodjenim pocetkom devedesetih godina 20. stoljeca. Pojacalo je nosilo ime AMC, mada je proizvedeno u pogonima NAD-a (tu je nasljedilo i cuveni zeleni gumb za ukljucivanje). Pojacalo je hibrid, pretpojaclo je tranzistorsko, a izlaz je cjevni. U svakom kanalu je par EL34, interesantno je, direktno zalemljenih u tiskanu plocicu :?! Plocica stoji u vetikalnom aluminijskom kanalu-dimnjaku, a ispod cijevi su ventilatori (doduse audiofilski :lol: ). Pojacalo ocito nije bilo preskupo i dosta ih je proizvedeno, jer ih i danas dosta kruzi nasim krajevima. Doduse, sva neispravna.

Pojacalo se vodi kao 2x30W, ima phono stupanj, kontrolu boje tona, vise ulaza, pretpojacalo za slusalice, ma ima sve sto bi covjek pozelio... Medjutim, kvaliteta phono stupnja je smijesna, pojacalo ne moze dati 30W, jer izlazni trafoi nisu dovoljni za takvo sto. Izlazne cijevi su zalemljene, a pojacala su tako napravljena kao da se ocekivalo da ce se brzo pokvatiti, pa cemu uopce mijenjati cijevi :doh:. Bilo je tu i dosta paljevina... Popravljalo ih se, ali nikad s njima nije bilo srece. Nesto ih je bilo kod davorina, nekoliko kod Harkonena... Moj prijatelj ima jedno koje je samo izlazno pojacalo. Ja sam ga svojedobno otvorio, nacudio se kad sam vidio kako je to slozeno :doh:, podesio izlazni stupanj i vratio vlasniku. On je kasnije uspio odlemiti cijevi s plocice i zalemiti nove, pa koliko izdrze...

I onda je nas s@ki stavio svoj AMC u rinfizi u oglasnik. Ja sam ga otkupio po povoljnoj cijeni, hvala s@ki. Bilo je malo na skladistenju kod Deana, a onda ga je Schultz prebacio do mene. Stiglo u rinfuzi u kartonskoj kutiji. Nisam bas znao sto cu s njim dok ga ne pregledam. Odmah se vidjelo da to nema smisla popravljati... promasena koncepcija, promasena konstrukcija, neisplativo... OK, iskoristit cu izlazne i mrezni trafo, mozda i kuciste... Nasao sam i shemu koju je svojedobno davorin predlozio kao pogodnu za AMC-ove izlazne trafoe. Pojacalo s ruskim 6P13S cijevima. Evo sheme koja je objavljena na starom forumu.

PP-6P13S.jpg

Ono sto s@ki nije razmontirao, razmontirao sam ja... nakon sto sam prvo sve slozio natrag da vidim kako se to slaze.

PTK-0318.jpg

PTK-0320.jpg

I izbacena je hrpa, uglavnom, smeca. Sve je pocisceno kakao bih mogao vidjeti kako smjestiti novu konstrukciju.

PTK-0323.jpg

Mrezni trafo je velik i djeluje prilicno dobro napravljen. Ima 7 zica na primaru i 11 na sekundaru. Trebalo je razrijesiti taj rashomon.

PTK-0325.jpg

PTK-0345.jpg

I izlazni trafoi imaju plocicu koja na sebi ima hrpu zica i konektora. A i cijelo pojacalo je napravljeno s hrpom zica i konektora, lako za montazu, ali previse je tu konektora, od kojih neki nisu ni dorasli zadatku (strujama) pa je dosta tragova paljevine. Sve je to poskidano... Stavljene su oznake za izvode.

PTK-0328.jpg

PTK-0343.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

Re: Projekt Potemkin

PostPostao/la Edison » Uto ruj 15, 2015 10:46 pm

Na zadnjoj ploci sam izbusio rupu za IEC-konektor i dodao dvije rupe za bolje cincheve. Zvucnicke konektore cu koristiti originalane, jer bolji ne bi ni stali, udarali bi u izlazni trafo... :-(. Na zadnjem limu je ostala hrpa rupa od cincheva i puno bijelih oznaka, ali sto cu, za sad je to tako.

PTK-0334.jpg

PTK-0337.jpg

PTK-0339.jpg

Inace, cijelo pojacalo je nepametno konstruirano. Nekom je bilo bitno kako ce izgledati fotografije uredjaja kad se skine gornji poklopac. Trafoi, cak i ventilatori, imaju naljepnice "Audiophile Component". Zice idu tamo-vamo, mjesta skoro pa nigdje... Pojacalo ima poklopac kao i svako tranzistorsko pojacalo, i unutrasnjost se u normalnom radu ne vidi, i bilo je glupo slagati pojacalo simetricno s mreznim trafoom u sredini izmedju lijevog i desnog kanala. To ima neke svrhe kad se cijevi i trafoi vide, ali ovdje je bolje bilo prebaciti napajanje na jednu stranu, a ulaze i pojacala na drugu. Ovako kako je slozeno, treba hrpa dugackih zica koje moraju prolaziti i gdje nije bas pametno. Posto cu iskoristiti kuciste, nemam izbora i moram sljediti originalni raspored, mada sam ne bih nikad tako napravio...

Kada je sve izbaceno, trebalo je pronaci kako smjestiti cijevi pojacala. Problem je sto kuciste ima unutrasnju visinu od 102mm, a cijevi s kapicama i podnozjem su dosta vise od toga. Znaci morat ce horizonatalno, ali i za to jedva da ima mjesta, a i mjerenja bi bila prilicno komplicirana. OK, plocice ce ici pod kutom od oko 75°. Morao sam nekoliko puta crtati, racunati i naginjati plocicu kao bi stala i ulazna cijev, i kako ne bi udarala u poklopac. I ostalo je na koncu nekih 2mm "zraka"... jedva... Bila je borba za svaki red rupica na univerzalnoj plocici.

PTK-0352.jpg

PTK-0351.jpg

PTK-0362.jpg

PTK-0355.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Edison

PostPostao/la Edison » Uto ruj 15, 2015 10:56 pm

U napajanju anodnog napona u originalu je samo jedan kondenzator od 390uF/450V. Ja sam stavio na ulaz jedan od 120uF/450V i onda to razdvojio i u svaki kanal stavio po jedan od 470uF/450V. Na plocici napajanja su postavljena i 4 podesavanja biasa za savku izlaznu cijev. Probao sam "na prazno" i bias mogu podesavati od 50 do 80V.

PTK-0348.jpg

PTK-0350.jpg

Problem mi je i s anodnim naponom, s malim opterecenjem od 8mA dobijem izlazni napon od 460-470V, a kondenzatori su za 450V! :o Prespojio sam primar trafoa na 240V i sad na sekundaru imam 440-445V. I to je previse, ali malo ce pasti kad cijevi povuku realnu struju. Morat ce kondenzatori izdrzati, pa cu ih mijenjati kad odu, ili cu naprviti novo napajanje s udvojenim kondenzatorima...

PTK-0347.jpg

Trebam jos oziciti izlazne trafoe, spojiti ih i vidjeti da li sve radi kakao je predvidjeno. Za sad mi grijanje elektronki radi kako treba, a i napon biasa se ponasa uzorno. A onda ce trebati postaviti povratnu vezu, podesiti ju, oziciti ulazni dio (cinchevi, preklopnik i pot)... ima jos dosta posla...

PTK-0370.jpg

Cijevi spremne za lansiranje... :lol:
Edison

PostPostao/la joe dalton » Uto ruj 15, 2015 11:20 pm

Mozda je glupo pitanje ali zasto nisi izbusio gornju plocu pa da cijevi vire umjesto da se patis s naginjanjem plocice?
Zadnja izmjena: joe dalton; Uto ruj 15, 2015 11:21 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.
joe dalton

PostPostao/la fixxxer » Uto ruj 15, 2015 11:21 pm

Jel nije bilo lakše napraviti sve kako treba u novoj kutiji?
fixxxer

PostPostao/la Edison » Uto ruj 15, 2015 11:34 pm

joe dalton napisao:Mozda je glupo pitanje ali zasto nisi izbusio gornju plocu pa da cijevi vire umjesto da se patis s naginjanjem plocice?

Bilo bi u konacnici ruzno. Trebalo bi 4 ovece rupa, a cijevi imaju i kapice. Slucajno spadne kapica - ode cijev... :(
A na kapicama je 450V DC, to gadno boli kad shutne... :cry:
Edison

PostPostao/la Edison » Uto ruj 15, 2015 11:42 pm

fixxxer napisao:Jel nije bilo lakše napraviti sve kako treba u novoj kutiji?

Pa bilo bi... ali nemam lima. A ovo je trebao biti jeftin projekt, da se iskoristi sto vise od tog AMC-a.
Vidjet cu kad bude gotovo kako ce to svirati. Mozda u dogledno vrijeme to napravim od pocetka kako treba... ako dodjem do lima...
Edison

PostPostao/la tom_hifi » Sri ruj 16, 2015 7:04 am

Kako ne bi došao do lima? Zar je 'pipa' preslušila? :)
tom_hifi

PostPostao/la Edison » Sri ruj 16, 2015 8:15 am

tom_hifi napisao:Kako ne bi došao do lima? Zar je 'pipa' preslušila? :)

Presusilo ima par godina... :(
U medjuvremenu sam se snalazio, koristio ostatke, prekrajao vec koristene limove... da imam bar za gornju plocu, a okolo profili iz haubausa.
Ako netko zna gdje se moze nabaviti aluminijski lim od 3mm, eloksirani, s jedne strane zasticen plasticnom folijom... takav sam koristio u neka sretnija vremena...

Moglo bi se nesto s Deanom srediti, ali to je jako komplicirano i njemu puno posla, a ima covjek i svoga previse...
On kupi lim pa mu ga drugi izreze na dimenzije, onda on to izceencea i obrusi, pa mu treci to eloksira, sve to traje, pa onda do poste...
Edison

PostPostao/la Edison » Sri ruj 16, 2015 8:25 am

U biti i izazov je bilo sve to smjestiti u postojece kuciste, premda bi izrada novog kucista rijesila puno problema.

Ima jos jedna vazna stvar koju nisam spomenuo. Orjentacija izlaznih cijevi je jako vazna u ovom gotovo lezecem polozaju. Treba ih postaviti tako da se unutarnji nosaci elementa nalaze u sto vertikalnijem polozaju (jedni iznad drugih). U drugim polozajima usljed zagrijavanja mogu se elektrode na nosacima malo "objesiti" i dodirnuti medjusobno i - ode cijev...
Edison

Sljedeće

Vrati se na: Cijevna tehnika