Twilight - pojačalo za slušalice

Re: Twilight - pojačalo za slušalice

PostPostao/la Schultz » Pon srp 06, 2015 2:34 pm

Edison mi je velikodušno posudio malo na probu svoje pojačalo za slušalice i prvo sam stavio njega malo da poslušam...

O gradnji ne treba trošiti riječi. Sve je ovdje već viđeno a kada ga se uhvati u ruku čovjek ima utisak da je sve napravljeno od jednog komada....

Uglavnom, na brzinu sam samo poslušao, onako stojećki jer me je prekinuo junior koji je ustao iz popodnevnog odmora punih baterija...
Nema apsolutno nikakvih šumova ni brumova. Muk mrkli...

Snage ima više nego Naim Headline 2 koji je vidljiv na slikama. Ono što se sluša na Twilight-u na 12 sati na Naim-u treba okrenuti na 15 sati.
Zvuk je čvrst, brz, jasno definiran. Bas je odličan ali malo je zatvoreniji u visokima od Naim-a.

S obzirom na cijenovnu stranu pojačala koji su ovdje u usporedbi nemamo što govoriti jer se radi o Naim-u gdje je sama pomisao na njega 100 eura...

Ovo je pojačalo (Twilight...) za svaku preporuku ovako na prvo brzinsko slušanje....

Daljnji utisci slijede....
Malvazijski tigar
Schultz

PostPostao/la Schultz » Pon srp 06, 2015 7:14 pm

Master and servant...
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Malvazijski tigar
Schultz

PostPostao/la Schultz » Pon srp 06, 2015 7:24 pm

Njihovo Veličanstvo Beyerdynamic T1
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Malvazijski tigar
Schultz

PostPostao/la Edison » Pon srp 06, 2015 8:07 pm

Schultz napisao:Njihovo Veličanstvo Beyerdynamic T1

Te su od 600 Ohma, ako se ne varam, kao i moje Beyer DT880. Ide to bez problema s ovim pojacalom, u biti pojacalo je konstruiranao imajuci u vidu 300 i 600-ohmske slusalice. No bez problema potjera i Grado GS-1000, koje su 32-ohmske. Neki dan je prijatelj donio svoje GS-1000, i culo se koliko su to dobre slusalice. Nije cijena od 1.000$ bez veze.

Bas me zanima kako ce se provesti T1? Morale bi na mom pojacalu svirati bolje nego na Naimu, jer mislim da Naim nema dovoljno visok napon napajanja za pravo potjerati 600-ohmske slusalice. Ovo moje ima napajanje od 92V, tako da su mu visokoohmske slusalice lak zadatak.
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la Schultz » Pon srp 06, 2015 8:57 pm

Sada sam uspio malo ozbiljnije poslušati pojačalo i nemam drugo što reći nega da svira fenomenalno....

Ona nekakva moja priča sa zatvorenijim visokima nema nikakve osnove. Sada sam malo preslušao raznog materijala i nema tu priče... Pojačalo svira odlično, rame uz rame Naimu od kojega lakše tjera T1.
Naravno, dolazi do izražaja materijal. Neke stvari koje sviraju odlično na zvučnicima (barem meni) ovdje su diskutabilne (npr. Deborah Coleman). Chesky records svira očekivano dobro tj. odlično.

Sada ćemo malo probati Dire Straits (Communique) i nešto od Pink Floyd-a pa ćemo biti pametniji....
Malvazijski tigar
Schultz

PostPostao/la davorin » Pon srp 06, 2015 9:31 pm

Edison napisao:...No bez problema potjera i Grado GS-1000, koje su 32-ohmske. Neki dan je prijatelj donio svoje GS-1000, i culo se koliko su to dobre slusalice. Nije cijena od 1.000$ bez veze....Bas me zanima kako ce se provesti T1? Morale bi na mom pojacalu svirati bolje nego na Naimu, jer mislim da Naim nema dovoljno visok napon napajanja za pravo potjerati 600-ohmske slusalice. Ovo moje ima napajanje od 92V, tako da su mu visokoohmske slusalice lak zadatak.

Po specifikacijama proizvođača slušalice GRADO GS-1000 imaju osjetljivost od ~98dB/1mW, pa bi za koncertnu glasnoću (puna glasnoća) trebalo na njih dovesti 2x~64mW.
Sudeći po šemi, mislim da kombinacija sa ECC82 ne može isporučiti toliko snage, vjerojatnije je to ~5-6mW (uz razumna izobličenja).
Elektronka ECC82 je vrlo nelinearna, a uz napon napajanja od ~40-ak volti ima strminu od ~3,4mA/V, unutrašnji otpor od ~6,17kOhma i faktor pojačanja od ~22 puta. Dakle izbor ECC82 zbog manjeg pojačanja od 6CG7 i nije baš opravdan (uz napon od ~40ak volti je strmina 6CG7 ~3,1mA/V, unutrašnji otpor od ~5,9kOhma i faktor pojačanja od ~18,5 puta), a nivo izobličenja elektronke ECC82 je baremˇ~4-5 puta veći od onoga sa 6CG7.
Za tu konstrukciju bih svakako preporučio elektronku 6CG7 ili 6FQ7 umjesto ECC82 ukoliko se ikako može naći još nešto dodatne struje za grijanje.
Još bi bolje tu radila E80CC, a da o E288CC kao "premium" varijanti i ne govorimo!
davorin

PostPostao/la Edison » Pon srp 06, 2015 9:54 pm

Davorine, slazem se oko primjedbi na ECC82, no izabrana je zbog malog pojacanja, male potrebe za strujom grijanja, lako je dostupna i jeftina, relativno dobro podnosi nize anodne napone u odnosu prema drugim cijevima, i u ovom pojacalu se jako malo grije. Struju za slusalice daje FET i kroz njega sad tece oko 45mA. Mogu i povecati struju kroz FET, ali nije mi bila namjera tjerati slusalice od 32 Ohma. Bila je prilika poslusati i taj Grado pa sam priliku iskoristio.
Edison

PostPostao/la Schultz » Pon srp 06, 2015 10:13 pm

Znači ovako:

U kombinaciji sa T1 slušalicama radi bolje od Naim Headline 2 sa NAPSC vanjskim napajanjem.

Preslušao sam dosta raznog materijala i u niti jednoj situaciji ne svira lošije od Naima. Svira isto ili bolje....

Apsolutno za sveku preporuku. Preslušao sam od audiofilskih cviljenja i žuborenja do Rolling Stonesa, Johnny Wintera i SRV-a. Jedino nisam poslušao Iron Maiden ali za to imam uvijek vremena....

Sutra mogu probati pojačalo sa Beyer T50p slušalicama koje inače rade izuzetno dobro u kombinaciji sa NuForce uDAC3....
Malvazijski tigar
Schultz

PostPostao/la Edison » Pon srp 06, 2015 10:27 pm

Nesto sam racunao, i ako bih struju kroz FET podigao na 65mA, to bi bilo dovoljno da potjera i Grado GS-1000. Mogu toliko podici struju bez problema, ali nisam siguran da sam dobro racunao...
Edison

PostPostao/la davorin » Pon srp 06, 2015 10:55 pm

Edison napisao:Nesto sam racunao, i ako bih struju kroz FET podigao na 65mA, to bi bilo dovoljno da potjera i Grado GS-1000. Mogu toliko podici struju bez problema, ali nisam siguran da sam dobro racunao...

To je vrlo "knap" i nije uračunat pad napona na FET-u te preostala struja prije potpunog prekida protoka struje kroz njega! Treba ti struja od ~32mAeff kroz slušalice (uz ~2,05Veff), a to znaći da bi trebao još "pokoji mA" iznad spomenute struje od 65mA.
Naravno, za slušalice sa većom impedancijom su dovoljne i manje struje, ali za visokoohmske slušalice treba viši neizobličeni napon pri pobudi. Pitanje je može li ECC82 dati ~4-5Veff na 600 Ohma sa dovoljno niskim izobličenjima (puna koncertna dinamika!) uz tako nizak napon napajanja!? Napominjem da se traži nivo izobličenja niži od ~0,1%!
davorin

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Cijevna tehnika