Malecko pojačalo TPA3116

Re: Malecko pojačalo TPA3116

PostPostao/la ivmilicevic » Sri lip 17, 2015 9:55 pm

Kad kažeš centralna točka mase, misliš li na minus napajanja ili stvarnu masu/uzemljenje?
ivmilicevic

PostPostao/la Khadgar2007 » Sri lip 17, 2015 10:20 pm

Mislim na minus napajanja u ovom slučaju,da je napajanje dvostruko +,0,- onda bi to spajao na 0V vod od napajanja. Po meni tamo di ti minus napajanja/masa ide na tiskanu pločicu spojiš tu točku na uzemljenje od limene kutije a po mogućnosti između te dvije točke ubaciš onaj sklopić koji sam ti opisao.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la ilimzn » Čet lip 18, 2015 11:56 am

A sada cu ja postaviti po meni vrlo ocigledno pitanje koje nitko nije postavio:
A kada/zasto/i je li uopce potrebno uzemljenje?

@ivmilicevic:
Shvato ovo kao dobronamjernu kritiku i priliku za nesto nauciti: ako pojacalo radi 'bez problema' to ne znaci da je i njegova funkcija potpuna, tj. da zaista daje performanse koje je sposobno dati. A u tvom slucaju na zalost nije, no to je problem koji se vrlo jednostavno rijesava s malo truda oko rasporeda unutrasnjih komponenti, kako jedna drugoj ne bi elektromagnetski smetale. Za pocetak, mislim da se saista moglo rijesiti viska kabela za napajanje plus one cicak trake koja inace sluzi da ga drzi zamotanog kad se spakira skupa s laptopom. Istot ako, raspored konektroa se uvijek radi onakav, da je najmanja mogucnost medjusobnih smetnji. Dakle, ulazne cincheve gdje dolazi osjetljivi signal kojeg zelis maksimalno vjerno prenjeti na izlaz, ne stavljati do konektora za napajanje, i k tome voditi zice ispod i okolo ispravljaca koji je switcher i inace izvor elektromagnetske interferencije. Ulazni konektori idu najdalje moguce od napajanja, dakle tipicno ce napajanje biti na jednom kraju zadnje ploce, ulazi na drugom - osim ako u samoj kutiji nisu predvidjene mjere oklapanja. Izlazni signal prema zvucnicima je puno jaci i predvidjen da tjera nisku impedanciju zvucnika - njemu je puno lakse smetati indukcijom, a plus toga takva se smetnja, za razliku od interferencije u ulaznom signalu, nece dodatno pojacati u pojacalu skupa s ulaznim signalom. Zato izlazi dodju negdje izmedju napajanja i ulaza, pa su tako na neki nacin konektori 'sortirani' po snazi.
Ostatak se rijesava s malo paznje u unutrasnjem rasporedu - ispravljac cim dalje od pojacala itd. Kad smo vec kod toga, ima li laptop uzemljenje, i zasto? Za razmisliti u vezi s tvojim pitanjem o uzemljenju metalnog kucista.
Na kraju, komponente se griju. Cak i kod vrlo efikasnih sklopova kao sto je pojacalo u klasi D ili switcher za laptop. Da, mozda sad sve radi bez problema, ali ne zelimo ni probleme u buducnosti, zar ne? Svakih 10 stupnjeva povisene temperature skracuje zivotni vijek elektrolitskih kondenzatora u sklopovima na pola. Drvene kutije su izuzetno losi vodici topline. Da je kutija metalna, sve skupa bi se moglo hladiti preko nje - i istovremeno bi bilo oklopljeno od vanjskih smetnji, kao sto i bi i vanjski uredjaji bili zasticeni od eventualnih smetnji koje proizvodi pojacalo (a proizvodi po prirodi stvari). No, i ovakvo je rijesenje Ok ali nekakve rupe za hladjenje bi trebale postojati - pri cemu treba razmisljati da vruci zrak koji iz kutije treba izaci, mora biti zamijenjen novim hladnim, koji mora doci od nekud - pre cesto se vide kutije koj eimaju poklopac s otvorima za hladjenje a ostatak kutije nema otvora gdje ce zrak ulaziti, pa su ti otvori za hladjenje zapravo otvori za ukras.
Eto, kad vec kreces u izvedbu verzije 2.0, dovoljno je informacija uz postojece iskustvo da se to odradi kvalitetno.
ilimzn

PostPostao/la ivmilicevic » Čet lip 18, 2015 4:38 pm

Hvala na kritikama, njih najviše cijenim. Što se tiče uzemljenja, svi metalni dijelovi koji dolaze u dodir sa korisnikom(u ovome slučaju kutija) moraju biti uzemljeni, u slučaju probijanja faze prema šasiji, neka me netko ispravi ako griješim. Dalje, kabal od napajanja je stvarno predug, ostavio sam ga da ga mogu skratiti na točnu dužinu kada se sve završi. Što se tiče vođenja ulaznog signala, kutija je stvarno mala tako da nema nekog prostora da se svi kabeli fino provedu,zato radim novo pojačalo. U planu je i pc ventilator radi bolje ventilacije, naravno sa regulacijom brzine jer nema smisla da radi punom snagom ako je snaga na izlazu pola wata ili watt, tada je glasniji od zvučnika. Ako imate još savjeta i kritika, slobodno recite.
ivmilicevic

PostPostao/la s@ki » Čet lip 18, 2015 4:55 pm

nije to toliko pojačalo da bi ga se trebalo aktivno hladiti.
tim više što će ti se taj ventilator glasat kako god da ga staviš :)
i šut u dupe je korak prema naprijed
s@ki

PostPostao/la ilimzn » Čet lip 18, 2015 4:58 pm

Nemojte mijesat stednjak i peglu s pojacalom. Postoji nekoliko standarda, pogledaj ispravljac za laptop. Istot ako mozes pogledati ako imas neke druge HiFi komponente kod kuce, jesu li metalne i imaju li spoj na uzemljenje?
ilimzn

PostPostao/la Edison » Čet lip 18, 2015 5:46 pm

Ivmilicevic, ne treba ti ventilator za hladjenje ovog pojacala i napajanja. Nista se tu ne grije, jedva da se malo smlaci, tek da znas da radi.

Pogledaj prvi post u ovoj temi s fotografijama mog pojacala i "kucista". Kuciste je u biti samo okvir od aluminija, ali kad bi se poklopilo komadicem lima, bilo bi pravo kuciste. Ciglica za napajanje laptopa nema spoja na uzemljenje mreze, plasticna je i radi se o tzv. dvostrukoj izolaciji. Ja sam ciglicu ostavio izvan kucista, samo sam promijenio postojeci konektor za kvalitetniji. Moje kuciste je metalno (eloksirani aluminij) ali nije nigdje spojeno na uzemljenje mreze, ne znam ni kako bih to izveo kad napajanje koje ide u mrezu nema tog spoja.

Metalno kuciste je dobro jer sluzi kao zastita od EM smetnji. Da bi se to ostvarilo, treba ga spojiti na masu uredjaja (ralicito od uzemljenja). Ulazni i izlazni konektori su izolirani od kucista (i trebaju biti), a osovina i metalni dijelovi potenciometra su elektricki spojeni s kucistem. Vidjet ces na mojoj konstrukciji da je dio gdje ulazi napajanje maksimalno (moguce) udaljen od ulaznog dijela s cinchevima. Pravilo je: napajanje sto dalje od ulaza, i nikako to mijesati. Ako neke zice i moraju proci u blizini, gledati da se sto vise razmaknu i da se krizaju pod pravim kutem...

Ja bih ciglicu za laptop zadrzao izvan kucista, tako radi i na laptopima, a prednost je da lako mozes zamijeniti napajanje s novim ili jacim. I bolje se hladi izvan kucista.
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la joe dalton » Čet lip 18, 2015 7:51 pm

Edison napisao:Metalno kuciste je dobro jer sluzi kao zastita od EM smetnji. Da bi se to ostvarilo, treba ga spojiti na masu uredjaja (ralicito od uzemljenja). Ulazni i izlazni konektori su izolirani od kucista (i trebaju biti), a osovina i metalni dijelovi potenciometra su elektricki spojeni s kucistem. Vidjet ces na mojoj konstrukciji da je dio gdje ulazi napajanje maksimalno (moguce) udaljen od ulaznog dijela s cinchevima. Pravilo je: napajanje sto dalje od ulaza, i nikako to mijesati. Ako neke zice i moraju proci u blizini, gledati da se sto vise razmaknu i da se krizaju pod pravim kutem...

Ja bih ciglicu za laptop zadrzao izvan kucista, tako radi i na laptopima, a prednost je da lako mozes zamijeniti napajanje s novim ili jacim. I bolje se hladi izvan kucista.

Ovo boldano nije točno. Smetnje treba odvesti u zemlju, a ne u masu elektronike.

S ostalim se mogu složiti.
Naime postoje, generalno gledajući, dva sigurnosna standarda. Prvi je sve metalne mase koje mogu doći pod napon u slučaju kvara uzemljiti. U TN sustavu to je obično i kratki spoj pa će izbaciti osigurač. Ukoliko to nije moguće ili praktično dozvoljena je zaštita tzv. dvostrukom izolacijom. Na uređaju je to ona oznaka dva kvadrata jedan u drugome. Znači treba osigurati da svi dijelovi koji se nalaze na potencijalno opasnom naponu (čitaj više od 50V) imaju dvostruku izolaciju prema masi. Obzirom da to nama samograditeljima nije baš jednostavno postići sigurnije nam je uzemljiti kućište.
Ukoliko koristiš napajanje od laptopa uzemljavanje kućišta preko žuto/zelenog vodiča i mrežnog priključka nije baš praktično.
Zato bi bilo najpametnije napraviti ovako kako je napisao Edison. Izvući napajanje van kutije. U tom slučaju u kučište ulaziš sa neopasnim naponom 20ak VDC pa ga sa sigurnosnog stajališta i nije potrebno uzemljiti. A napajanje se bolje hladi van kućišta i ne smeta sklopu pojačala.
joe dalton

PostPostao/la ivmilicevic » Čet lip 18, 2015 9:41 pm

Hvala svima na savjetima. Naručio sam MP3/Bluetooth modul, tako da će i on ići uz pojačalo. Što se tiče napajanja, volio bih da je sve u jednoj kutiji, bez cigla koje su vani.
Što da uradim za uzemljenje, da spojim minus napajanja na kutiju? Na adapteru se nalazi taj simbol za duplu izolaciju, kvadrat unutar kvadrata. Je li onda potrebno raditi uzemljenje?
ivmilicevic

PostPostao/la joe dalton » Čet lip 18, 2015 9:59 pm

Ako misliš uvaliti cijelu "ciglicu" napajanja u kućište onda kućište ne trebaš uzemljiti.
"Ciglica" napajanja je sama po sebi u standardu dvostruke izolacije.
joe dalton

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Tranzistorska tehnika