Heathkit IG-18

Heathkit IG-18

PostPostao/la Master of disaster » Sri svi 20, 2015 4:36 pm

Navedeni generator http://www.heathkit.nu/heathkit_nu_IG-18.html funkcija sam pronašao na smeću pred dosta godina. Do nedavno je stajao u ormaru kod Schultza, a nabavkom osciloskopa je relociran kod mene. Nevjerojatno (za uređaj sa smeća :lol: ), ali uređaj ima problema i neradi kako treba. Sinusni signal radi dobro na 10 Hz, već na 100 Hz počne osciliati u veličini napona, a sa daljnjim povišenjem frekvencije stvari postaju još gore.
Kvadratni signal radi polovično to jest postoji samo u pozitivnoj poluperiodi.

Snimio sam i mali video. S obzirom da još neznam baš dobro interpretirati osciloskop, rado bi čuo vaše zaključke.

Watch on youtube.com
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

Re: Heathkit IG-18

PostPostao/la micro » Sri svi 20, 2015 9:40 pm

Imam DIY signal generator koji je davno radjen i kad sam ga nedavno upalio ima jako slicne simtome kao tvoj :lol: Na mom je problem losi kontakti na preklopniku koji ukljucuje kondenzatore, odnosno bira frekvenciju. Provjeri za pocetak kondenzatore u napajanju ako postoje.
micro

PostPostao/la Master of disaster » Čet svi 21, 2015 10:39 am

I mislio sam za početak pretrest kondenzatore i pregledat preklopnike te provjeriti napajanje. Nadam se da će proraditi prije nego bude potrebno provjeravati tranzistore, no s obzirom da uopće ne prikazuje negativnu poluperiodu kvadratnog signala... hm...
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la tubeman » Čet svi 21, 2015 11:15 am

Kako to misliš "ne pokazuje negativnu poluperiodu"?
Koliko se vidi na slici, sve pokazuje normalno.
Provjeri koristiš li ispravno vremensku bazu jer (koliko se vidi na slici) ona nije dobro podešena.

Ako ideš štogod mijenjati, isprva se zadrži samo na ispravljaču, mada ne vjerujem da bi ikakav problem vezan uz ovo bio u njemu.
Da bi bilo dobro zamijeniti elektrolite, bilo bi - ako ništa drugo - iz predostrožnosti :)
Kloni se zamjene bilo kojih drugih elemenata u krugu generiranja signala (osim elektrolita).
Barem dok se ne ustanovi točno stanje stvari.
To nije neki high-end uređaj pa ne očekuj previše.

Isperi dobro preklopnike i eventualno potenciometre.
Pri tomu koristi kakav kvalitetan alkohol (za ispiranje :) ) izopropil ili sl. IZBJEGAVATI WD40
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la Master of disaster » Čet svi 21, 2015 11:31 am

Mislim tako što od vremenske baze impulse pokazuje prema "gore" ali ne i prema "dole". Snimiti ću danas ponovo samo pravokutni signal pa će se bolje vidjeti.
A moguće je, jel' i da sam ja nešto omašio :mrgreen: ali mislim da to nažalost ovaj put nije slučaj. Kamo sreće da je...
Master of disaster

PostPostao/la Khadgar2007 » Čet svi 21, 2015 12:00 pm

Koliko vidim na početku videa imaš na skopu prikazan sinus i pravokutni signal. Inače "okomite" crte kod pravokutnog signala se znaju dosta loše vidjeti pa ti se čini kao da imaš dva reda iscrtkanih crta. Evo kako se pravokutni signal vidi kada je bome pošteno nafrljen intenzitet na skopu. Ako je intenzitet na mom skopu podešen na veoma slabo vidjeti ćeš samo vodoravne crte dok će se okomite jedva vidjeti.

20kHz pravokutni.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la micro » Čet svi 21, 2015 6:55 pm

Gledajuci snimak, sve je u redu sa sinusoidom i cetvrtkama.

Ali ocito je da se signal pojavljuje i nestaje na vecoj frekvenciji, sinusoida pa ravna crta, mozda nekdje kontakt ili hladni lem. Takodje tako kazaljka na generatoru i skace.
Kod nize frekvencije signal "dise" odnosno kao da postoji amplitudna modulacija, moguce problemi u ispravljackom djelu :think:

Sad kad imas osciloskop nije ti neki problem provjeriti izlaz sa ispravljaca pa ni pratiti signal po generatoru.
micro

PostPostao/la Master of disaster » Čet svi 21, 2015 7:10 pm

To je Khadova snimka, moja stiže kasnije :mrgreen:
Master of disaster

PostPostao/la Master of disaster » Čet svi 21, 2015 9:47 pm

Evo; dakle, prva slika vremenske baze bez signala,

DSCN4095.JPG

a tu se vidi signal, dakle, sa donje strane vremenske baze, ništa.

DSCN4094.JPG
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Master of disaster

PostPostao/la deleted user » Čet svi 21, 2015 10:01 pm

Hijack alert! :mrgreen: Ovo ti vracam za ono zezanje kad sam ja imao problem s osciloskopom a ti nisi. Ni osciloskop ni problem. A sad imas i jedno i drugo. :lol:

Imam problem i dalje:

http://diy-audio.com.hr/viewtopic.php?f=36&t=37&p=25479&hilit=osciloskop#p25479

Evo slika:

Slika

Sljedeće

Vrati se na: Refresh starih uređaja