ISKRA OPATIJA DE LUXE

ISKRA OPATIJA DE LUXE

PostPostao/la tubeman » Sub tra 25, 2015 8:29 pm

ISKRA Opatija deluxe
Proizvodnja negdje sredinom šezdesetih.
Jedan iz niza vrlo sličnih radija.
Pomalo sliči na RIZove velike aparate s tim da je izlazno pojačalo "klasično" SE s jednom EL84.
Razlika je u tome što su međufrekvencije razdvojene, za razliku od RZTova koji su i "visoku" i "Nisku" imalu u istom loncu.

Trebao je biti brzi refresh.
Nije baš ispalo tako, jer što dalje, to sam otkrivao više detalja koje je trebalo srediti.

Kao takva, šasija je bila u vrlo dobrom stanju pa nije trebalo puno raditi na njoj.
Tek dobro usisavanje i pranje alkoholom.
Neispravan elektrolit u ispravljaču, neispravan elektrolit u katodi EL84 ali i neispravan elektrolit u ratio detektoru što nije baš prečesta pojava.
Polupana skala, nedostaje maska tonblende za bas, škripe potenciometri i zapečeni band preklopnik koji ne preklapa dobro.
Slaba EL84, EF89, ECC85 i mrtvo magično oko :)
Potrgana dva ferita u jednoj "niskoj" međufrekvenciji.
Sijalice neispravne. Naravno, i osigurač je bio skuren.

Relativnoi velik popis, ali popravak je išao vrlo brzo.
Staklo skale i feriti skinuti s donatora organa koji je još samo slučajno ostao u nekom kutu :)

Najviše posla je bilo s kutijom koja je na prvi pogled izgledala dosta dobro.
Međutim, izgleda da ju je "netko" ( :) ) samo prešpricao slojem bezbojnog laka preko mnoštva ogrebotina.
Slijedilo je šmirglanje i sitni popravci.
Ostalo je par mrlja koje su "isplivale" nakon brušenja, ali se nisam usudio dalje prčkati po njima jer nisu značajne.
Ionako gore ide tabletić :)

Slika

Sutra idu još dva sloja bezbojnog laka i to bi trebalo biti to.

Zanimljivo, nakon puštanja u pogon, nakon kakvih pola sata doslovno se raspala EABC80 :?: :)
Najvjerojatnije su kontakti bili napregnuti i kada se sve zagrijalo, puklo je staklo, ali ne samo s donje, već i s gornje strane :)
Sa zamjenom sve radi kako treba.
Preventivno sam zamijenio još par blokova.
Očišćeni su i svi gumbi.

Šasija se trenutno "usvirava".
Moram priznati da sve skupa radi vrlo solidno. Zvuk je dobar, osjetljivost isto tako.
Malo sam "nategnuo" skalu tako da sada hvata od 87,5 do 104 MHz.
U originalu je to bilo od 88 - 100 MHz.

Slika
Slika
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

Re: ISKRA OPATIJA DE LUXE

PostPostao/la sonny » Sub tra 25, 2015 9:10 pm

Vrlo vrlo lijepo :handgestures-thumbupleft:
Strašno mi se sviđaju ti veliki radiji :mrgreen:
Simple kind of man
sonny

PostPostao/la mburica » Uto tra 28, 2015 11:18 pm

Svaka cast Tubeman, jos jedan u nizu savrseno odradjenih projekata! :-)

Ako moze tri pitanja:
- koji premaz koristis za ovakvu vrstu drvene kutije, tj. kako prepoznati koji radio premazati selakom, bajcom ili necim drugim ... a da zadrzi izvornost?
- mozes li navesti koje kondenzatore si koristio kao zamjenske za one stare crvene iskrine i gdje ih nabavljas, dali za neke mogu i oni za manje od 220V?
- mozes li navesti koje elektrolite si koristio kao zamjenske za elko 2x50mf i za ovaj na katodi EL84 ...

Hvala
mburica

PostPostao/la tubeman » Ned svi 03, 2015 4:12 pm

Fotogeničnost čini svoje :)

Završena i ispolirana kutija ne izgleda na slici puno bolje nego tek grubo lakirano (vidi gore), ali razlika je značajna :)
Slijedi sklapanje.

Slika

radio je cijeli tjedan bio uključen u svrhu "promatranja" i zabave.
tubeman

PostPostao/la tubeman » Ned svi 03, 2015 7:22 pm

Finalizirano:

Slika
Slika
Slika
Slika
Slika

Zvuk bi mogao biti bolji, ali izgleda da kombinacija dva paralelno spojena zvučnika nije baš dobitna :(
Pokušati ću još malo to popraviti jer bi bilo šteta da radio ne pruži ono što može.
Među ostalim, zatvoriti ću ove dvije bočne rupe za zvučnike.
Po specifikacijama i šemi, radio ima samo dva zvučnika pa malo zbunjuje priprema za još dva.
Moguće da će se i sa samim zatvaranjem zvuk popraviti.
Nije loše, ali čuo sam da može bolje :) :)
tubeman

PostPostao/la tubeman » Ned svi 03, 2015 8:24 pm

mburica napisao:Svaka cast Tubeman, jos jedan u nizu savrseno odradjenih projekata! :-)

Ako moze tri pitanja:
- koji premaz koristis za ovakvu vrstu drvene kutije, tj. kako prepoznati koji radio premazati selakom, bajcom ili necim drugim ... a da zadrzi izvornost?
- mozes li navesti koje kondenzatore si koristio kao zamjenske za one stare crvene iskrine i gdje ih nabavljas, dali za neke mogu i oni za manje od 220V?
- mozes li navesti koje elektrolite si koristio kao zamjenske za elko 2x50mf i za ovaj na katodi EL84 ...

Hvala

Pitanje je što je to izvornost :)
Za ovakav radio sigurno izvornost nije preveliki problem jer su materijali, boje i ljepila praktički isti kao i danas.
Idealan bi bio neki NCL lak, ali će zadovoljiti bilo koji na nitro bazi.
Tek oni uređaji iz pedesetih i stariji zahtijevaju nešto više razmišljanja :)

NOS kondenzatora iz tog vremena imam neku sitnu zalihu, ali niti to ne bi trebao biti problem.
One starije uglavnom recikliram (pogotovo u staklenim cjevčicama zatvorenim smolom :)
Jako puno kondenzatora ne mora biti deklarirano na 300V ili više.
Najjednostavnije je pogledati šemu pa će sve biti jasno :)
Elektrolite u ispravljaču u pravilu recikliram (opisano više puta) tako da u aluminijsko tijelo ubacim odgovarajuće moderne elektrolite 350-450V.
Uglavnom odgovaraju. Ima ih za nabaviti posvuda.
Npr.:
Slika
Slika

Katodni isto ne bi trebali bit problem jer su u aksijalnoj izvedbi i danas lako nabavljivi.
One stare isto recikliram, mada Imam i neku zalihu NOS elektrolita za takve potrebe.
Za iole ozbiljnije bavljenje takvim "poslom" treba računati na neka ulaganja u dijelove i repromaterijal i sl.
Hobi sigurno nije previše jeftin, ali kad jednom "pokreneš kotač" ide sve lakše :)
tubeman

PostPostao/la mburica » Pon svi 04, 2015 7:02 pm

Hvala na informacijama, bilo bi korisno kad bi naveo koji NCL lak ti koristis?
Znaci da RIZ 634 ili TRIGLAV 62 isto može premaz na ovakav nacin?
Aparati Radio industrije Nikola Tesla pretpostavljam predlazes da idu sa selakom?

Evo moje Opatije, skoro da i ne treba obnova :-) ... radi, ali se slabije cuje, najvjerojatnije kondenzatori:
Slika

Sta se tice ELKO-a 2x50 mf evo moja adaptacija pa ti ocjeni dali je ovo dobro ovako:
Slika

Nabavio sam ih preko ebaya, neznam ima li netko preporuku ili link na neke kvalitetnije od 47mf, a i za ove na katodi EL84?

A usput kad ga mjerim ispada malo vise od 50mf pa ti reci dali je ovo isto upotrebljivo:
Slika

Usput, sta se tice pokretanja kotaca, vec je dosta love otislo tako da sam poprilicno ˝slobodan¨u tom pogledu ... :-)
... i jos jednom svaka cast na tvojim postovima, mislim da si veliki poticaj za sve nas pocetnike! :clap:
mburica

PostPostao/la tubeman » Pon svi 04, 2015 8:34 pm

Lak uzmeš koji ima :)
Jedno vrijeme ih nisam pronalazio, ali u zadnje vrijeme ih vidim na policama.
U stvari, mislim da se niti za jedan exYU aparat nije koristio šelak.

Tvoja Opatija je sasvim u redu i nema potrebe išta posebno raditi s kutijom (ako je cijela takva :) ).
Kondenzatori su OK. treba samo paziti da se negdje ne probije izolacija.
Kapacitet je možda malo prevelik.
Možda nije problem s kondenzatorom. Više mi "Miriši" da instrument pokazuje previše.
Trebalo bi provjeriti s nekim provjerenim kapacitetom.
Ako je kapacitet točan, onda možda nije dobar jer postoji opasnost da ošteti ispravljačicu.
Više od pedesetak uF ne bi smjelo biti.
Onaj "drugi" može biti veći, ali prvi nikako.
tubeman

PostPostao/la mburica » Uto svi 12, 2015 9:09 pm

Kutija je stvarno dobro ocuvana tako da je jos neko vrijeme necu premazivati, mozda u buducnosti ...
Moram malo proucit taj selak i bajc sta se dosta spominje po forumu, volio bi to savladati, vidim da su radija ipak lipsa sa tim premazima ... :-)
Zanima me kako se rjesavas crva u drvu i dali se moze prosirit na druge radije u blizini?

Zanima me jos ovaj elko od 50 mf,25 V dali moze ova zamjena na fotografiji izmjerio sam ga uredjajem i pokazuje tocnu vrijednost ... ?
Dali moze za njega i jedan elko od 100mf,25V (40V, 70V) jer ih iman dosta, jesu li neka bitna odstupanja?

Slika

Slika

Takodjer i ovaj elko od 5mf, 20V dali mogu zamjene na fotografijama, isto sam ga izmjerio i daje tocnu vrijednost ...?
Isto pitanje za njega dali moze od 10mf,25V (40V, 70V) jer ih imam dosta ...?

Slika

Slika

Koja su tvoja iskustva sa ova dva elka, kakve stavljas i pretpostavljam da ih ubacujes u ovo staro kuciste, pa me zanima na koji nacin zacepis krajeve, kojim materijalom?

Hvala puno na savjetima! :-)
mburica

PostPostao/la fixxxer » Uto svi 12, 2015 10:37 pm

Te zamene mi uopšte ne deluju da su u boljem stanju od originala...
fixxxer

Sljedeće

Vrati se na: Refresh starih uređaja