SE UL EL34 pojačalo

Re: SE UL EL34 pojačalo

PostPostao/la Edison » Uto svi 05, 2015 1:16 pm

LesFaul napisao:A sto sad ne zamijenis botune s jednog na drugi amp i ovaj "raspareni" stavis na desno pojacalo na fotografiji? :think:

Moglo bi i tako, ali volio bih da je ovaj botun za povratnu vezu manji.
Taj se manje koristi, postavi se na 1/2 ili oko 3/4, i uglavnom ne dira.
Ako su oba iste velicine, onda je malo zbunjujuce...
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la Pao Pepeo » Uto svi 05, 2015 6:05 pm

Edisone prvo sve pohvale i od mene,radujem se i ovodgodisnjoj suradnji koju cemo imati i jedva cekam :dance:
A sad dva pitanja :D
Nisam citao sav tekst autora pa zato pitam .. jel bi se moglo na ovo pojacalo koristit i neke druge izlazne cijevi?? eventaualno uz prilagodbu nekih komponenti odnosno biasa.
Mislim na ove popularnije sa oktal podnozijem KT88 KT66 KT90,6550,6V6,6L6 jer bilo bi zgodno imat jedno takvo pojacalo.. :D znam da su međusobno jako slicne,struje za grijanje tako reci su iste
I kolko sam razumijo idealni izlazni trafoi za prije navedene cijevi bi se trebali kretat od 2,5 do 3 kOhma
Pao Pepeo

PostPostao/la davorin » Uto svi 05, 2015 7:08 pm

Pao Pepeo napisao:Edisone prvo sve pohvale i od mene,radujem se i ovodgodisnjoj suradnji koju cemo imati i jedva cekam :dance:
A sad dva pitanja :D
Nisam citao sav tekst autora pa zato pitam .. jel bi se moglo na ovo pojacalo koristit i neke druge izlazne cijevi?? eventaualno uz prilagodbu nekih komponenti odnosno biasa.
Mislim na ove popularnije sa oktal podnozijem KT88 KT66 KT90,6550,6V6,6L6 jer bilo bi zgodno imat jedno takvo pojacalo.. :D znam da su međusobno jako slicne,struje za grijanje tako reci su iste
I kolko sam razumijo idealni izlazni trafoi za prije navedene cijevi bi se trebali kretat od 2,5 do 3 kOhma

Postoji bitna razlika između navedenih elektronki i EL34!
Sve navedene elektronke (koje se i međusobno jako razlikuju u radnim parametrima kao i optimalnim primarnim impedancijama izlaznih transformatora!) su "Beam Tetrode", a elektronka EL34 je prava "Pentoda".( http://en.wikipedia.org/wiki/Pentode" target="_blank ).
Osim konstrukcijske razlike, EL34 ima puno veću strminu od svih navedenih elektronki, a time je za punu pobudu potrebno dovesti niži izmjenični napon.
Ukoliko bi se netko htio pozabaviti sa eksperimentiranjem baziranim na šemi ovog pojačala koristeći navedene "Beam Tetrode", morao bi napraviti jako puno promjena vrijednosti komponenti, a sa jednakim stupnjem negativne povratne veze bi za punu pobudu trebao i viši pobudni napon na ulazu (izuzetak bi možda bila elektronka 6V6, ali bi s njom dobio ~1/3 snage pojačala sa EL34).
davorin

PostPostao/la Pao Pepeo » Uto svi 05, 2015 7:45 pm

hehe bilo bi lijepo da je sve tako jednostavno..probao sam :mrgreen: hvala davorinu na odgovoru :handgestures-thumbupright:
ma sjetio sam se tomove preinake DAH-1 kad je presao na KT88ce uz male preinake,sad znam da je ono potpuno druga sema i driverice također.Izlazni trafoi su isti pa zato sam pitao(ok sad su od projekta s 807ma ali prvobitne probe su bile bas s onima iz DAH-1 kita)
Pao Pepeo

PostPostao/la Master of disaster » Uto svi 05, 2015 7:52 pm

Pao Pepeo, već sam ja gnjavio Davorina oko alternativnih lampi za pojačalo sa AIR 807 izlaznim trafoima. Bolji izbor od 6nešto6 cijevi ti je neka od KT familije, s time da KT 120 u pentodnom spoju razvija previše snage za te trafoe. Ja trenutno brljavim po grafovima od 300B, mada ovi trafoi imaju jedno kiloohm viška primarne impedancije od ideale za tu lampu. Tako sam bar ja to shvatio.
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la Pao Pepeo » Uto svi 05, 2015 7:59 pm

Master of disaster napisao:Pao Pepeo, već sam ja gnjavio Davorina oko alternativnih lampi za pojačalo sa AIR 807 izlaznim trafoima.

i ja sam :mrgreen: nisi jedini... zahvaljujem davorinu jos jednom na vremenu i volji :clap:
Pao Pepeo

PostPostao/la davorin » Uto svi 05, 2015 8:08 pm

Master of disaster napisao:Pao Pepeo, već sam ja gnjavio Davorina oko alternativnih lampi za pojačalo sa AIR 807 izlaznim trafoima. Bolji izbor od 6nešto6 cijevi ti je neka od KT familije, s time da KT 120 u pentodnom spoju razvija previše snage za te trafoe. Ja trenutno brljavim po grafovima od 300B, mada ovi trafoi imaju jedno kiloohm viška primarne impedancije od ideale za tu lampu. Tako sam bar ja to shvatio.

Primarna impedancija od 3,5 kOhma je možda prevelika za elektronku 300B ukoliko se od nje hoće dobiti što više izlazne snage, ali takav trafo osigurava bolju harmonijsku strukturu izobličenja, a uz pogodnu radnu točku i obilje izlazne snage (Uak~400V, Ug1-85V, Ia~75-80mA, P~10W/d~5%).
davorin

PostPostao/la Master of disaster » Uto svi 05, 2015 8:32 pm

Ja sam došao do sljedećih vrijednosti Ua=375V I= 70mA. Drugo još sve visi u bespućima nesigurnosti. Napeti nastavak nikako da usljedi, ali ako ovaj vikend junior bude kod mojih, dok se vi zahebavate, ja ću možda nešto i napraviti. :lol:
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la sonny » Uto svi 05, 2015 9:48 pm

A ti si taj koji Schultzi i Les_Faulu kupi dijelove ispred nosa :mrgreen:
Simple kind of man
sonny

PostPostao/la Schultz » Uto svi 05, 2015 10:05 pm

sonny napisao:A ti si taj koji Schultzi i Les_Faulu kupi dijelove ispred nosa :mrgreen:

Aaaaaaaaarrrrrrrrgggggggghhhhhhhhhhhh
Malvazijski tigar
Schultz

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Cijevna tehnika