Cijevna pojacala ali malo drugacija

Re: Cijevna pojacala ali malo drugacija

PostPostao/la tubeman » Pon ožu 16, 2015 12:43 pm

Tom, ne beri brigu oko toga.
Tih becejaca je bilo na desetke (stotine?) tisuća i sve je to dobro radilo.
Ovo što mi danas trkeljamo o razmacima, grijanjima i sl je zbog nekvalitetnih podnožja, dijelova i malih šminkerskih kutija.

Osobno sam imao i SET i BC 357 ali sam ih rasturio davno (ostalo svega nekoliko podnožja, cijevi, ručki, špula i par transformatora ).
Nema se tu što za pregrijati, ali da se grije, grije se.
Sve je u keramici, debelim čvrstim posrebrenim žicama, jakim kutijama i gnjusnim transformatorima :)

A jesu li lampe preblizu, nije nikoga bilo previše briga jer je postojao fiksni režim zamjene pa nije niti moglo doći do situacije da nešto krepa prije reda :) :)

Žao mi je što su ti uređaji nestali i što smo ih se tako nemilosrdno rješavali.

Bila je u klubu i jedna angerica, ali sam malo zakasnio i završila je u smeću :(

VT4C i 211 smo na sanduke razbijali nemilice jer lijepo puknu kad ih baciš u zid :)

Danas je uzaludno plakati za tim.
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la davorin » Pon ožu 16, 2015 1:00 pm

Nisam siguran 100% (ili barem nisam osobno vidio mrežne ispravljače!) , ali mislim da je BC375 uređaj bio namjenjen samo za mobilni rad (ugradnja u vozila). Napajanje svih stupnjeva je bilo pomoću dinamo-rotacionih generatora sa dvostrukom komutacijom te su se dobiveni istosmjerni naponi samo filtrirali u odašiljaču. Bila su najmanje 2 takva rotaciona pretvarača (jedan samo za visoki napon elektronki VT4C) koja su se napajala akumulatorskim naponima od 24-28 volti, a titrajni krugovi pobudnog i izlaznog stupnja su se nalazili u izmjenjivoj kutiji (mislim da je bilo ~7-8 različitih kutija koje su pokrivale cijelo područje emitiranja).
davorin

PostPostao/la deki64 » Pon ožu 16, 2015 1:10 pm

Eh da ,zvuk razbijanja tih cijevi o zid ,kad pomislite da danas vrijede preko 100 eura cak i polovna a RCA i nekoliko puta vise,
onda je bolje zaboraviti sve to:)
deki64

PostPostao/la tubeman » Pon ožu 16, 2015 1:16 pm

DOSTA! BOLIII :( :(
tubeman

PostPostao/la davorin » Pon ožu 16, 2015 1:29 pm

Kad sam se 1991-ve godine prisilno preselio iz Knina u Zadar, nisam uspio sa sobom prevesti ~600 komada nekorištenih ( NOS! ) elektronki 211 (~450 komada od GE, ~100-ak komada RCA i ~50-ak komada elektronki brandiranih kao VT4B-Ediswan, zapravo su bile Western Electric, sa anodom od legure bakra i mesinganom bazom), ali to je nepovratno nestalo i nakon rata nisam uspio pronaći tko se okoristio.
davorin

PostPostao/la tubeman » Pon ožu 16, 2015 1:37 pm

Ne kukaj više :)

Jel vake?

Slika

ili vake?

Slika
tubeman

PostPostao/la davorin » Pon ožu 16, 2015 1:59 pm

Nemam slika, ali po sjećanju mi se čini kao kombinacija te dvije: baza kao sa slike 1, a anoda kao sa slike 2!
S njima sam radio eksperimentalno izlazno protufazno pojačalo u klasi B sa transformatorskom pobudom od izlaznog trafa za 2xEL84. Na niskoimpedantni ulaz bih spojio zvučnički izlaz 15W-nog pojačala sa 2xEL84 u protufazi i dobio bih BUSTER-pojačalo od ~300W! Iako mnogi zaziru od klase B, ako se sve dobro i pažljivo napravi, pojačala velike snage u toj klasi sasvim dobro zvuče!
Mislim da imam negdje u radioni još uvijek jedan izlazni trafo kakav sam koristio za te eksperimente!
...
Nađen je, za divno čudo sam ga uspio spasiti! :D
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
davorin

PostPostao/la Master of disaster » Pon ožu 16, 2015 2:13 pm

:D Trafo po mom ukusu. :mrgreen:
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la Pao Pepeo » Pon ožu 16, 2015 3:35 pm

deki stvarno su pojacala jako lijepa i posebna svaka cast :clap: siguran sam da bi se dobro uklopila u bilo koji interijer i vidi se da su profi napravljena...
jedno pitanje koje 2a3 koristis ? i misljenje ako moze
Pao Pepeo

PostPostao/la davorin » Pon ožu 16, 2015 3:37 pm

Master of disaster napisao::D Trafo po mom ukusu. :mrgreen:

Trafo namjenjen za protufazne izlazne stupnjeve koji rade sa visokim naponima snage Pout=500W, primarne impedancije Raa=10 kOhma (CT, ali polovine namotaja su odvojive radi nezavisnog mjerenja anodnih struja), sekundarne impedancije Rzv=8 Ohma (ili CT ili 2x2 Ohma). Predviđeni maksimalni radni napon je do 5kV, probojni napon primar/sekundar >10kV, primar/masa >10kV, sekundar/masa >2,5kV (sve testirano), primarna struja do 400mA/DC, a namotan je prvenstveno za protufazni spoj para elektronki VT4C (ili VT4B ili 211) uz napon napajanja od Ua~1,3kV.
Namotao sam svojevremeno 3 komada, ali 2 komada su "potrošena" u pojačalima koja su prodana i isporučena za ozvučavanje jedne diskoteke još krajem '80-ih.
Preostali trafo je bio prototip koji je prvi namotan, a kako je jako dobro radio, bilo mi ga je žao razmotati i jezgru iskoristiti za nešto drugo, iako nije bio u paru. Relativno jednostavni način slaganja namotaja uz visoku primarnu impedanciju nije davao pun frekventni raspon visokih frekvencija u punoj nominalnoj snazi, ali kako se trafo koristio (odnosno taj tip trafa) u pojačalu za pojačanje niskih frakvencija (<450Hz), potpuno je zadovoljavao.
davorin

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Cijevna tehnika