Ford C-max

Re: Ford C-max

PostPostao/la sonny » Ned svi 05, 2013 1:32 pm

Nije se još izjasnio, ali kako nonstop sakuplja cijevi i hoće da ga po tome prepoznaju ljudi dok se vozika gradom, hoće da budu vidljive cijevi, odnosno da se vide iz bunkera... Predlažem da napravi ploču od coriana na koju će pošarafiti podnožja i s gornje strane hrpu elektrolita, utakne cijevi u podnožja i spoji samo grijanje... Pa neka blešći :mrgreen:
Simple kind of man
sonny

PostPostao/la deleted user » Ned svi 05, 2013 5:26 pm

Ma kakvo grijanje, treba onda uletit u trosak za kvadraturu bakra u vodovima napajanja! Samo plave LED-ice u podnozjima, potrosnja minimalna a prepoznatljivost zajamcena!

PostPostao/la davorin » Pon svi 06, 2013 1:22 pm

Par malih opažanja:
-Nisam uočio prisustvo kakvog većeg kondenzatora (1F ili >1F/25V) u neposrednoj blizini pijačala?
-Uz takav kondenzator velikog kapaciteta je zgodno staviti i kakav akumulator (barem 7Ah-GEL namjenjen za UPS-ove).
-Cijeli spoj napajanja svih pojačala bi bilo zgodno imati preko prekidača za uključenje/isključenje (za slučaj nužde ili prilikom servisiranja/manipulacije), a kako je mehanički (i/ili relejni) skup i nepraktičan, dobro rade i elektronički prekidači sa više paralelnih FET-ova (npr. IRFZ44 koji je jeftin; nešto kao i na brodovima koji koriste više akumulatora sa jednim alternatorom za punjenje; tkzv.:"Main Switch")
S takvim dopunama će sigurnost (od požara i izgaranja instalacija) biti bitno veća, a puno će teže i dolaziti do zasićenja pojačala i rada zvučnika u "clipping"-u (a time i manje opasnosti od izgaranja!).
davorin

PostPostao/la s@ki » Pon svi 06, 2013 1:47 pm

praksu korištenja "auto kondenzatora" smo napustili generalo "svi" mi iskusniji a ponajviše zbog ponude na tržištu.
Ono što se može naći "jeftino" (do kakvih 1000kn) je u praksi za klinac i preslabo ili dovoljno nekvalitetno da se zaliha spremljene energije potroši na savladavanje otpora samog "uređaja". (pod ovim smatram zgodno osmišljenu skupinu malih kondića loše kvalitete spojene preko još nekvalitetniji terminala)

Kako kvalitetni kondovi koštaju debelo previše isplativije je korištenje dodatnog akumulatora ili baterija kako navodiš.

Ovo s prekidačem je zanimljiva ideja no uzmi u obzir da govorimo o strujama od 100, 150, 200A a na nekim pojačalima (ili skupinama istih) i više.
Obzirom da kompleksnost takvog prekidača, bilo mehanički bilo električki gledano, ima li smisla komplicirati kad ionako imaš osigurač tik uz izvor?

Kakvu konstrukciju prekidača predlažeš vodeći računa o praktičnosti uporabe istog, otporu kontakata itd.?
i šut u dupe je korak prema naprijed
s@ki

PostPostao/la davorin » Pon svi 06, 2013 2:14 pm

s@ki napisao:praksu korištenja "auto kondenzatora" smo napustili generalo "svi" mi iskusniji a ponajviše zbog ponude na tržištu.
Ono što se može naći "jeftino" (do kakvih 1000kn) je u praksi za klinac i preslabo ili dovoljno nekvalitetno da se zaliha spremljene energije potroši na savladavanje otpora samog "uređaja". (pod ovim smatram zgodno osmišljenu skupinu malih kondića loše kvalitete spojene preko još nekvalitetniji terminala)

Kako kvalitetni kondovi koštaju debelo previše isplativije je korištenje dodatnog akumulatora ili baterija kako navodiš.

Ovo s prekidačem je zanimljiva ideja no uzmi u obzir da govorimo o strujama od 100, 150, 200A a na nekim pojačalima (ili skupinama istih) i više.
Obzirom da kompleksnost takvog prekidača, bilo mehanički bilo električki gledano, ima li smisla komplicirati kad ionako imaš osigurač tik uz izvor?

Kakvu konstrukciju prekidača predlažeš vodeći računa o praktičnosti uporabe istog, otporu kontakata itd.?

Kondenzator od 0,1F do 1F se može naći po prihvatljivoj cijeni, pogotovo ako se nađe kakav "Computer-Grade" polovni iz kakvog linijskog rashodovanog "printera-čekičara" ili starog IBM i/ili SUN servera (iako bude star, takav kondenzator može odraditi još više desetaka godina!), a u kombinaciji s dodatnim akumulatorom od 7Ah (ili "debljim"!) može za cijeli decimalni red veličine smanjiti unutrašnji otpor izvora.
Prekidač se napravi s 10-20 paralelno spojenih IRFZ44 (maksimalna struja bude 800A! za 20 tranzistora) gdje se ukupni pad napona može izračunati prema potebnoj struji (1 komad IRFZ44 ima pri 40A struje S-D otpor od 22mOhma, a pri manjim strujama je i manji!).
Glavni problem izrade takvog prekidača je osiguranje od ~3-4V pozitivnijeg napona G od S, jer u vodljivom stanju cijela "baterija" FET-ova ima pad napona između D-S manji od 0,1V!
Zato se napravi mali pretvarač koji takav napon osigura (transformatorski, galvanski odvojen od napona akumulatora, a ipak napajan iz njega!), pa se zapravo uključenjem takvog mini-pretvarača (4V-50mA) i uključuje sam FET-prekidač.
davorin

PostPostao/la micro » Pon svi 06, 2013 2:52 pm

s@ki napisao:praksu korištenja "auto kondenzatora" smo napustili generalo "svi" mi iskusniji a ponajviše zbog ponude na tržištu.

Sta izmisljate toplu vodu u vezi prekidaca, pravac u prodavnicu traktorskih dijelova za ruske traktore, imaju standardno ugradjen mehanicki prekidac koji odspaja akumulator od instalacije traktora , mislim da je min 1000A ako nije i nekoliko puta toliko, akumulator je 140-150Ah znaci mogu da "prdnu" struju recimo 1000-1500A, jeftino i efikasno ( traktorski elektropokretaci starog tipa min 4kW, verglanje ako nemate goriva nekoliko minuta, ako to moze da prezivi bez grijanja prezivjece i ovo pojacalce) , tako da nemate nikakve posebne komplikacije samo dovesti kablove dovoljne kvadrature do njega (recimo od esabovih 400A aparata za zavarivanje) , mislim da ce se prije akumulator u automobilu zajedno sa onim kablovima do njega istopiti nego taj prekidac , montaza istog piece of cake.
micro

PostPostao/la Schultz » Pon svi 06, 2013 3:06 pm

Ajme, kako je meni drago da me je taj virus napustio, ajmeeee....

Jes, da ovi drugi virusi drmaju ko mutavi ali ipak jedan manje... :mrgreen:
Malvazijski tigar
Schultz

PostPostao/la Master of disaster » Pon svi 06, 2013 3:46 pm

Čekaj dok Dean pošarafi lampe u auto... :lol:
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la Dean » Pon svi 06, 2013 5:23 pm

Master of disaster napisao:Čekaj dok Dean pošarafi lampe u auto... :lol:

Eto njih... Taman se pritajim da me ne spominjete i evo ! ;)

Kad sazriju uvjeti Dean će lapizirati Toyotu i to samo zato da "blješči" na sve strane. (niš plavog, nema straha)
Dean ipak sluša tiho i kvalitetno, a ne ko neki :mrgreen:
...pipl mast trast as....
Dean

PostPostao/la sonny » Pon svi 06, 2013 8:00 pm

Nemoš' se ti pritajit'...
Mislimo na tebe svaki dan :gay-gay:

Kondenzatora imam doma 2...
Od 1,5F i drugi od 1F...
Mišljenja sam, a i probao u praksi da više znači kvalitetno napravljena instalacija od dobiti samog kondenzatora...
A na njemu je opet jedan spoj više...
I nisu malih dimenzija...
Plus ono što je napisao s@ki...
Ali se ne protivim korištenju istih, dapače...

Straha od požara nema...
Imao sam i 2 akumulatora u autu svojedobno ( naprijed i nazad ) i nikad nisam imao nikakvih problema...
Slučajevi koji za uzrok imaju požar nastaju isključivo zbog nekvalitetno odrađene instalacije...
Nagledao sam se svega...
U pravilu se "zaboravlja" osigurač uz akumulator...
Pa kabel prolazi ili prelazi preko oštrih rubova lima i slično...
Tada je opasnost od požara i eksplozije akumulatora definitivno ogromna !

U praksi se koriste i automatski osigurači naprijed kod akumulatora...

Glavni osigurač ( 100A ) je neposredno uz akumulator...
Iza je distribucija sa osiguračima za svako pojačalo zasebno...
30+30+50 A će biti u konačnici...
Ili 25+25+50, ovisi što nađem...
I to je i više nego dovoljno...
Dok sam imao volje šarafiti prije više, mjerio sam kod sebe potrošnju od cca 70A u peakovima...
Ali tada me je zanimalo samo da bude glasno, ali uvijek kvalitetno...
Danas me to prošlo...
Hoću da sviiiiiraaaa... :mrgreen:
Simple kind of man
sonny

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Zvučnici i instalacije