joe dalton napisao:Izmedu 0 i 4 te 4 i 8 je upola manji omski otpor nego izmedu izvoda 0 i 8. Mislim da sam ti sve rekao.
družba4elektron napisao:digo se vampirić br. 2 - al nije mi vrag dao mira pa sam malo mjerio mjerenje na suho , opseg do 200 ohm ( nemam manje na instrumentu) bijela žica ( pretpostavljena 0 ) i crvena ( pret. 8 ohm) = 0.4-0.5 ohm
bijela i smeđa ( pretp. 4 ohm izvod) = 0.8-0.9 ohm smeđa i crvena = 0.7 ohm ko suza ako ništa drugo oba transformatora daju iste vrijednosti
davorin napisao:joe dalton napisao:Izmedu 0 i 4 te 4 i 8 je upola manji omski otpor nego izmedu izvoda 0 i 8. Mislim da sam ti sve rekao.
Nije potpuno točno: čisti Ohmski otpor će za izvod od 4 Ohma biti niži od izvoda za 8 Ohma, ali ne dvostruko!
Treba razlikovati nazivne impedancije (kao što su 4 i8 Ohma) od istosmjernog otpora za iste namotaje.
Naponski odnosi (a time broj zavoja i istosmjerni Ohmski otpor) između različitih namotaja se odnose kao kvadratni korijeni njihovih pripadajućih impedancija!
Obrnuto tome, odnosi impedancija između namotaja trafa su jednaki odnosu kvadriranih napona!
Primjer: da bi dobili odnos zavoja koji razlikuje 8 Ohm-ski namotaj od onog 4 Ohm-skog, podijelimo 8 sa 4 i iz toga izvadimo kvadratni korijen. Dakle 8:4=2, a drugi korijen iz 2 je ~1,41... .
To znači da će napon na 8 Ohm-skom namotaju biti za ~1,41 puta veći od napona na 4 Ohm-skom namotaju. U takvom odnosu su i brojevi zavoja, a približno i istosmjerni otpori.
Ponekad je tu malu Ohm-sku razliku teško razlikovati kod malih otpora (kao što su sekundari izlaznih transformatora koji su namotani debelom žicom i/ili imaju više spojenih namotaja paralelno) s običnim instrumentima kakve ima većina samograditelja.
Lakše i točnije se to može napraviti na slijedeći način:
Instrumentom se izmjere svi Ohmski otpori (između svih izvoda) i nađe se onaj par izvoda koji ima najveći otpor. To je primarni namotaj, a na njega s drugog malog transformatora dovedemo napon od 15-30V. Izmjerimo zatim napone na sekundar(ima) i iz prijenosnih omjera izračunamo impedancije.
davorin napisao:Ukoliko su vam mjerenja točna, logika govori da smeđa masa (nula), crvena 4 Ohma i bijela 8 Ohma.
gotov i da citiram gospona konstruktora sviri i sviriBing [Bot] pregledava forum i 3 gostiju