Da malo izađemo iz kolotečine u koju je ovaj forum u zadnje vrijeme malo zašao (samo neki Gross Buy, neki outdated DACovi i ponešto žice s dobitkom), OK, Davorina ćemo malo ostaviti po strani (ne zadugo), ajdmo malo onekim drukčijim riješenjima izlaznih pojačala i pripadajućih im transformatora.
Tu se radi o nečemu što se baš nije spominjalo ozbiljnije na ovom forumu, bar ne u praktičko-izvedbenom aspektu, a stvar se zove UNITY COUPLED OUTPUT TRANSFORMER (iliti trnsformator a ne ono iz filma kd oni dođu i sve rasture a zapravo su dobri iako su s onima koji nisu dobri pa dođe naš neki heroj s nožom i sve ih dovede u red....itd).
Daklem, najpoznatiji je u primjeni tog UCT (skraćeno od onog dugačkog naziva) tko drugi nego Mekintoš, ali nemojmo smesti s uma i QUAD II, ili Michaelson&Austin TVA10 (to je išlo i kao KIT) ili Possum (M&A Popular HiFi magazin, KIT), ova dva kita su ista stvar s ttime da je TVA10 išao sa EL34 a Possum sa 6L6. BTW, TVA je skrćenica od "Tim's valve Amplifier", znamo koji Tim.
Zbog donekle zeznutog načina motanja izlaznih transformatora (a shodno tome i same topologije izlaznog dijela - drajverice/izlazne lampe) nisu takva pojačala previše popularna, bar ja neznam da jesu osim ovog kod Jogis-a http://www.jogis-roehrenbude.de/Leserbr ... mp/Amp.htm" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank
Neću se zadržavati na topologiji, prije svega jer bih krivo interpretirao originale, a i nije mi to još baš sjelo onak kak treba, već više na transformatorima jer su me oni zaintigirali od momenta kad sam se susreo sa M&A Possum/TVA10 (1978-79??), ali pizdeki mi nisu htjeli prodati samo trafiće pa ništa... I bolje da nisu, jerbo sam negdje čitao da su ti kitovi bili nešto nestabilni. Nevažno. Tad mi uopće nije bilo jasno o čemu se radi, nisam imao blage o topologijama i elektronici (k'o da sad imam), samo sam vidio da nešto nije kak treba. I tako je to otišlo u arhivu do nedavno, kad sam naišao na pojam katodnog fidbeka kod izlaznih trafića, i izvukao stvar iz arhive. No, nije bilo niti to (ajde, sad sam već kužio ponešto) i kak smmo gugl i ja vrlo pametni, stvar se razvijala i otvarala pomalo. Meni je to bilo novo (iako seže u '40te godine prošlog stoljeća pa i ranije), više kakti akademsko pitanje, ali vjerujem da ste vi, ili veći dio vas, upoznatiji s time.
I u tim mojim istraživanjima sam naišao na nešto vrlo interesantno, ali polako, prvo problem koji je ključni kamen spoticanja u produkciji ovakvih pojačala. Problem su naravno izlazni transformatori, motaju se multifilarno (primarni dio) tj. bifilarno, trifilarno pa čak i pentafilarno (Mcintosh MI 350 by M. Nestorović) što je, navodno, prilično nezgodno za izradu. McIntosh to radi poluatomatiziranim strojem 6 trafoa odjednom, trifilarno. Barem danas.
Ali, postoji i tu riješenje! I to je osnovni razlog zašto ovo pišem, a riješenje je dao Nerman H. Crowhurst još 1957 u novinama "Radio Electronics" u svojem članku/projektu TWIN COUPLED AMPLIFIER gdje on koristi isti pristup prema izlaznom dijelu pojačala ali daje jednostavno i jeftino rješenje izlaznog trafića tako da umjesto jednog multifilarno motanog skupog transformatora koristi dva jeftina (jeftinija, zapraf) transformatorakoji su upolamanje snage i primari su upola manje impedance nego onaj koji bi trebao za normalnu PP spregu. Dakle, za 2 x EL84 bi trebao trafo od cca 8k primar, 15W, a ukonfiguraciji Twin Coupled se koriste 2 omada, PP trafa od 4k primar i 7,5W snage.
A trafo 7,5W, sa primarom 4000 Ohma je jednostavnije i jeftinije konstruirati nego 15W/8K a da bude kvalitetno. To je bit stvari. Naravno, nema besplatnog ručka, trafoi moraju biti gotovo identični, ali mislim da kvalitetan majstor zamotavač to može izvesti. Tu je i način spajanja tih transformatora ali to ću prepustiti g. N.H. Crowhurstu i ostalim znalcima da objasne, kroz ovaj članak:
i vaše priloge i razmišljanja.
Dodao sam i drugi dio, update na gornji projekt: